SiGARADAN DAHA DA ZARARLI BiR MADDE ABD'DE YASAKLANIYOR

Konusu 'Bunları biliyor muydunuz ?' forumundadır ve Ev -Hanxixmxix tarafından 5 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    5 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Ev -Hanxixmxix
  1. Ev -Hanxixmxix

    Ev -Hanxixmxix sevgiler Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.647
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    SiGARADAN DAHA DA ZARARLI BiR MADDE ABD'DE YASAKLANIYOR
    Margarin'e yasaklama...
    Evde hazirlanmayip disaridan alinan hemen her gida urununde bulunan trans
    yaglar (margarinler) insan sagligini tehdit ediyor. Sivi bitki yaglarinin
    hidrojenle katilastirilmasiyla olusturulan trans yaglar, oda sicakliginda
    akmadigi ve fiyati da ucuz oldugu icin ureticiler tarafindan tercih
    ediliyor.

    Biskuvi, cikolata, kek, gofret, mayonez, cips basta olmak uzere ambalajinin
    uzerinde 'hidrojene nebati yag' yazan butun urunlerde trans yag
    kullaniliyor. Ayrica ozellikle kizartma turu gida hazirlayan bufe, lokanta
    gibi toplu tuketim yerlerinde defalarca kullanmaya dayandigi icin bu yaglar
    tercih ediliyor.

    Vucuda hicbir faydasi olmadigi gibi bircok zarari bulunan trans yaglarin
    kullanimi bircok ulkede sinirlandirilmaya calisiliyor. Ulkemizde ise, Turk
    Standartlari Enstitusu'nun Bitkisel Margarin Standardi dikkate alinarak
    Tarim Bakanligi tarafindan toplu tuketim yerlerinde cesitli denetimler
    yapiliyor. Ancak kizartma yaglarinin birden fazla kullanimi ile ilgili henuz
    yasal bir duzenleme bulunmuyor. Tarim Bakanligi, universitelerle isbirligi
    icinde bir mevzuat hazirlamak uzere calismaya basladigini acikladi.

    Acibadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Petek Ari Turaci, trans
    yaglarin kalp ve damar hastaliklarini tetikledigini, ayni zamanda kansere
    yol acma riski tasidiklarini belirtiyor. Turaci'nin verdigi bilgilere gore,
    trans yaglarin kolesterol uzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Ozellikle
    kotu kolesterolun (LDL) duzeyini artirici, iyi huylu kolesterolun (HDL)
    duzeyini dusurucu etki gosteriyor. İngiltere'de yapilan 25 yil sureli bir
    arastirmada trans yaglardan alinan kalori yuzde 2 oraninda arttiginda, kalp
    hastaligi riskinin ikiye katlandigi belirtilmistir.

    *2008'de Amerikada yasak basliyor *
    Trans yaglarin bufe ve restoranlarda kullanimi ile ilgili ulkemizde yasal
    bir duzenleme bulunmuyor. ABD'de FDA, besin etiketlerinde trans yaglarin da
    belirtilmesini zorunlu kildi. Bu karar, yillar suren durusmalar, yorumlar ve
    muzakerelerden sonra alindi. Alinan karara gore, New York sehrinde Temmuz
    2007'ye kadar porsiyonlarda en fazla 0,5 gr trans yag kullanilabilecek; 1
    Temmuz 2008'de de butun yemeklerde trans yag kullanimi yasaklanacak. Karar,
    icinde cok unlu fast food restoranlarin da bulundugu 24 bin isletmeyi
    kapsiyor. Danimarka 2003'te cikardigi bir yasayla, trans yag iceren
    urunlerin satisini sinirlayan ilk ulke oldu. Dunyada en cok trans yag
    tuketilen ulke olan Kanada 2005'te cikardigi bir yasayla 0,2 gramin
    uzerindeki trans yag miktarinin urun paketinde belirtilmesini mecburi kildi.
    ABD'nin California eyaletinde Tiburon kentindeki restoranlar gecen yil trans
    yag kullanmaktan kendi kendilerine vazgectiler. FDA ise 0,5 gramin altindaki
    trans yag miktarinin 0 sayildigini belirtmektedir. Etiketlemedeki yenilikler
    ile yilda 600-1200 kalp vakasinin onune gecilecegi tahmin ediliyor.

    Siradan tuketicinin her gun kullandigi trans yaglarin basinda margarin
    geliyor. Kati margarinlerde trans yag asiti orani yuzde 10-35 arasinda,
    yumusak margarinlerde ise yuzde 0,8-0,9 arasinda degisiyor. Fast-food
    restoranlarinda ve bufelerde kullanilan kismi hidrojene kizartma yaglari
    trans yaglarin bulundugu onemli bir kaynagi olusturuyor. Bu yaglar tekrar
    tekrar kullanilabildikleri ve daha ucuz olduklari icin tercih ediliyor. Bir
    diger onemli trans yag asidi kaynagi ise biskuvi, cikolata, kek, gofret,
    mayonez, cips gibi ticari urunler. Trans yag kullanilinca urunlerin icindeki
    yag, oda sicakliginda erimiyor. Ayrica urunun raf omru uzuyor. Ureticinin
    menfaati ugruna milyonlarca tuketicinin hayatina, saglikli yasamina ihanet
    ediliyor.

    *"Margarinler, trans yag icerirler ve yapaydir"*

    Petek Ari Turaci, yeni teknolojilerle uretilen margarinlerin tereyaglari
    kadar bile doymus yag icermedigi, dolayisiyla zararsiz oldugu seklindeki
    iddialara su cevabi veriyor: "Doymus yag oraninin tereyaginda daha yuksek
    oldugu dogrudur; ancak margarinlerin trans yag asiti icerikleri hâlâ
    tereyagina oranla daha fazladir ve yapaydir. Ayrica, saglik acisindan
    olumsuz olarak bilinen doymus yaglarin (tereyag, peynir, kaymak) bile
    vucutta bir islevi vardir. Hidrojen yapisi degistirilerek uretilen trans
    yaglar ise kesinlikle vucutta hicbir faydali isleve sahip degildir. Yumusak
    margarinler kati olanlara kiyasla daha az trans yag icerir; ancak trans
    yagin az miktari bile sagligi tehdit edecek boyutlardadir" . Turkiye'de konu
    ile ilgili yasal bir duzenleme olmadigi icin icindekiler listesinde
    'hidrojene yag' ifadesi bulunan gidalardan uzak durulmasini tavsiye eden
    Turaci, "İcindekiler listesinde bu ifade ne kadar onde ise, yiyecekte o
    kadar cok trans yag var demektir." diyor.


    *Yedigimiz her hazir gidada margarin var! *

    Beslenme ve diyet uzmani Petek Ari Turaci'nin verdigi bilgiye gore, trans
    yag asiti icerikleri bir arastirmaya gore ulkemizdeki biskuvi cesitlerinde
    yuzde 1,0-30,5, gofrette yuzde 21,8, misir cipsinde yuzde 0,7, kek
    cesitlerinde yuzde 4,6, krakerde yuzde 2,1, milfoy hamurunda yuzde 16,3 tur.
    Turkiye'de icinde hidrojene yag bulunan gidalarin paketinde bu 'hidrojene
    nebati yag' olarak ifade ediliyor; ancak buna bile cok az pakette
    rastlaniyor.

    *Margarin uzerine Doktorasini yapmis bir uzmanin yazisindan: *

    " Diploma tezimi '' unlu '' bir margarin fabrikasinda hazirladim. Adam gibi
    ''kokusuzlasti rilmis ve aritilmis SIVI pamuk cekirdegi Yagi'ni ''HİDROJENE
    EDEREK'' DOYURMANIN ve de vucut isisina son derece tehlikeli sekilde
    yaklastirmanin ''nesinin'' akla uygun oldugunu ne ben cozebildim ne de bu
    konuda benden cok daha bu konuyu bilmesi gerekenlere 'tum ugrasmalarima
    ragmen' COZDUREBİLDİM!!! Stajimi ve tezimi basariyla bitirdim,hocama teslim
    ettim !! O gun bugundur ''agzima margarin koymamaya kesin karar verdim ve
    uyguluyorum.

    Ve simdi margarinin ne olduguna gelelim:
    * Yag asitleri cok yuksektir, Koroner kalp hastaligi riskini 3 kat arttirir.

    * Toplam kolesterolu ve LDL'yi yukseltir. (Kotu kolesterol)
    * HDL'yi dusurur. (iyi kolesterol)
    * Kanser riskini bes katina cikarir
    * Anne sutunun kalitesini dusurur
    * Bagisiklik sistemini zayiflatir.
    * Ensulin tepkisini dusurur.
    * Margarin vucudumuzdaki toplam uzunlugu 100 km. olan IDY (insan Damar
    Yollari) 'nin KATİLİDİR.
    * Alkolden de, sigaradan da daha kapsamli zararlidir.

    Margarin ambalajlarina, ''kesinlikle' ' , sigara ambalajlarina getirilen
    zorunluluk getirilmelidir. Margarin sagliga ''COK ZARARLIDIR'' yazilmalidir
    .


    alıntı