Siirt Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve Nevreste tarafından 4 Kasım 2013 başlatılmıştır.

    4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  1. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    $ana-yemek-300x200.jpg $images (1).jpg $images.jpg $perde-pilavi-siirt-1227356578.jpg $berfen-güneydoğu-anadolu-mutfak-06-01-400.jpg $Buryan-Kebabi.jpg $images (2).jpg $img_03811.jpg $berfen-güneydoğu-anadolu-mutfak-08-01-400.jpg $Buryan-Kebabi-Batman-Mutfagi.jpg $Buryan-Kebabi-Batman-Mutfagi.jpg $images (3).jpg $IMG_8105.jpg $544.jpg $berfen-güneydoğu-anadolu-mutfak-09-01-400.jpg $e5809885741e42e5cdbab957552ba409_1312724425.jpg $Kitel-Siirt-Mutfagi.jpg $images (4).jpg $siirtin_yone_mutfagi_h1211.jpg $timthumb.jpg $buryan.jpg



    Siirt, uygarlıkların Mezopotamya topraklarındaki önemli buluşma noktalarından biri. Asur, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve Emevi-Abbasi Arap uygarlıkları ile Selçuklular kent kültüründe izler bırakmış.

    Sokaklarında Arapça, Kürtçe ve Türkçe konuşulan bu topraklarda yaşanan kültür etkileşimleri doğal olarak mutfak kültürüne de etki etmiş. Öte yandan, Siirt halkı genellikle tüccar ve gezmeyi seven insanlar. Gittikleri yerlere bir şeyler verirken, beraberlerinde de bazı şeyler almışlar. Bu nedenle farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahip


    Siirt mutfağı. Geleneksel Ortadoğu unsurlarının hâkim olduğu Siirt mutfağında, İtalyanların kuru ekmeğinden, Fransızların kır bitkilerinden yapılan yemeklerine değin birçok benzeşmeyle de karşılaşılır. Siirt mutfağı ünlü büryan kebabı ile bilinse de kebap türü yemekler aslında azdır. Mutfağın ana omurgasını tencere yemekleri oluşturur. Öte yandan Anadolu’ya 18.yüzyılda ulaşan domates ve salça kullanımı yöre mutfağında oldukça yaygındır. Genel olarak bakıldığında Siirt mutfağında et, sebze ve bakliyat kullanımında bir denge yakalandığı görülür. Bu eşsiz lezzetlerin altında yatan sır bu denge olsa gerek.

    ALINTIDIR..
     
  2. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  3. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Siirt Köftesi (Kitel)
    $393886791261.jpg

    Malzemeler
    Dışı için: 1 kg ince bulgur
    2 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı tuz

    İç malzemesi:
    2 adet soğan
    500 gram orta yağlı kıyma
    Yarım demet maydanoz
    125 gram oda sıcaklığında margarin
    Yarım çay bardağı pirinç
    1 tatlı kaşığı reyhan
    Tuz, karabiber, pulbiber

    Haşlamak için:
    Yeteri kadar su, tuz

    Yapılışı
    ÖNCELİKLE bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar iyice yoğurun. Diğer taraftan iç malzeme için kıyma,ince kıyılmış soğan ve maydanoz, margarin, haşlanmış pirinç, reyhan, tuz, karabiber ile pulbiberi derin bir kaba alıp, karıştırın. Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve baş parmağınızla açıp, incelterek yuvarlak şekil verin. İçine kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve kapatın. İç malzeme bitene kadar işleme devam edin. Köfteleri kaynamış tuzlu suda 10 dakika haşlayın ve sıcak olarak servis yapın.
    ALINTIDIR..
     
  4. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  5. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Sarı Burma

    $414517743757.jpg
    Malzemeler
    Hamuru için: 1 kg un
    3 adet yumurta
    Yeteri kadar su
    1 tutam tuz

    İçi için:
    1 kg 200 gram ceviz

    Açmak için: Nişasta

    Üzerine: 400 gram tereyağı

    Şerbeti için:
    1 kg 250 gram tozşeker
    İki buçuk su bardağı su
    Yarım limonun suyu

    Yapılışı
    ÖNCELİKLE hamur için un ve tuzu derin bir kaba eleyin. İçine yumurtaları kırın ve orta sertlikte bir hamur elde edene kadar su ekleyip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan 15 adet beze koparın. Düz bir zemine nişasta serpin ve yufkayı çok ince olacak şekilde açın. İçine ince dövülmüş ceviz serpin ve oklava ile birlikte yufkayı sarın. Daha sonra oklavaya sarılı cevizli yufkayı büzerek oklavadan çıkarın ve yağlanmış fırın tepsisine en dıştan başlayarak dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve dıştan içe doğru dizin. Üzerine iyice kızdırılmış tereyağını gezdirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, iki taşım daha kaynatın ve sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra servis yapın.
    ALINTIDIR..
     
  6. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  7. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Ispanak Çorbası (Pırtike)
    $381924245897.jpg
    Malzemeler
    500 gram ıspanak
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    Yarım su bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    Yarım çay bardağı pirinç
    1 çay bardağı tane sumak
    5 su bardağı su + 1 su bardağı ılık su
    Tuz, pulbiber

    Yapılışı
    ISPANAĞI yıkayıp, süzülmeye bırakın. İyice süzüldükten sonra iri parçalar halinde doğrayın. Yemeklik doğranmış soğan ve salçayı sıvıyağda kavurun. Ispanak, tuz ve pulbiber ilave edin. Nohut ve birkaç kez yıkadığınız pirinç ile suyu ekleyin. Tane sumağı ılık suyun içinde 15 dakika bekletin ve süzün. Süzdüğünüz suyu üzerine katın ve kısık ateşte pirinç ile ıspanak yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
    ALINTIDIR..
     
  8. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  9. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    KURU DOLMA
    $387757940687.jpg
    Malzemeler
    500 gram karışık kuru patlıcan ve biber
    100 gram asma yaprağı
    Yeteri kadar su

    İç malzeme için: 300 gram orta yağlı satır kıyması
    2 adet soğan
    2 çorba kaşığı biber salçası
    2 adet domates
    2 adet sivri biber
    1 demet maydanoz
    500 gram pirinç
    Yarım su bardağı sıvıyağ
    Tuz, karabiber, pulbiber

    Ekşi suyu için:
    1 çay bardağı tane sumak
    1 su bardağı ılık su


    Kuru Dolma Yapılışı
    KURU patlıcan ve biberleri bir tencerede 5 dakika haşlayıp, süzün. İç malzeme için kıymayı derin bir kaba alın. İçine ince kıyılmış soğan, salça, kabukları soyulup küp doğranmış domates, kıyılmış biber ve maydanoz, yıkanmış pirinç, tuz, karabiber ile pulbiber katıp, karıştırın. Malzemenin üçte ikisini patlıcan ve biberlerin içine doldurup, ağız kısımları hafifçe birbirinin içine girecek şekilde tencereye yerleştirin. Yaprakların içine, geriye kalan iç malzemeden birer tatlı kaşığı koyarak sarın. İç harç ve yaprak bitene kadar işleme devam edin. Yaprak sarmaları da dolmaların üzerine yerleştirin ve sıvıyağ gezdirin. Ekşi suyu için tane sumağı ılık suyun içinde 15 dakika bekletin ve süzdüğünüz suyu dolmaların üzerine boşaltın. En üste bir tabak yerleştirin ve yarıya kadar sıcak su ekleyin. Önce hararetli daha sonra kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirin.
    ALINTIDIR..
     
  10. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  11. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Çiğ Börek (Salhiye)
    $385078294333.jpg
    Malzemeler
    Hamur için: 500 gram un
    2 çorba kaşığı yoğurt
    Yarım çay bardağı sıvıyağ
    Yeteri kadar ılık su
    1 tatlı kaşığı tuz

    İç malzeme:
    300 gram kıyma
    2 adet kıyılmış soğan
    Yarım demet maydanoz
    Tuz, karabiber

    Kızartmak için: Sıvıyağ

    Yapılışı
    ÖNCELİKLE iç malzeme için kıyma, soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi kavurun. Ilınması için bir kenara alın. Hamur için derin bir kaba unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve yoğurt, sıvıyağ, tuz ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar ılık su ekleyerek yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin. Limon büyüklüğünde parçalar koparın ve merdane ile pasta tabağı büklüğünde açın. Hamurun bir kenarına iç harçtan koyun ve yarım ay şeklinde elinizle bastırarak kapatın. Hamur ve iç malzeme bitene kadar işleme devam edin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın.
    ALINTIDIR..
     
  12. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  13. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Sarmısaklı Köfte

    $411651363009.jpg
    Malzemeler
    Bulgur köftesi için:
    1 kg ince bulgur
    2 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı tuz

    Haşlamak için:
    Yeteri kadar su

    Etli harç için:
    750 gram kuşbaşı kuzu eti
    Yeteri kadar su, tuz

    Üzeri için: Sarmısak, toz
    kırmızıbiber, pulbiber

    Yapılışı
    BULGUR köftesi için derin bir kapta bulgur, su ve tuzu tüm sertliği gidip, yumuşayana kadar iyice yoğurun. Düz bir zeminde, merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın ve çay bardağının ağız kısmıyla yuvarlaklar kesip, çıkarın. Bol suda haşlayın ve servis kabına alın. Diğer taraftan kuzu etini bir tencereye koyun ve üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Et yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ayarlayın. Pişen etleri bir kevgirle suyun içinden çıkarın ve bulgur köftesinin içine katın. Eti haşladığınız suyu üzerine boşaltın. Dövülmüş sarmısağı ilave edip, üzerine toz kırmızıbiber ve pulbiber serpin. Sıcak olarak servis yapın.
    ALINTIDIR..
     
  14. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  15. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Katmer (İmçerket)
    $397627095213.jpg
    Malzemeler
    Yarım çay bardağı sıvıyağ
    2 çorba kaşığı yoğurt
    500 gram un
    Yeteri kadar ılık su
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz

    Kızartmak için: Sıvıyağ

    Üzerine: Tozşeker

    Yapılışı
    DERİN bir kaba sıvıyağ, yoğurt, un ve tuzu koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyerek, yoğurun. Hamuru yufka şeklinde incecik açın. Üzerini tereyağı ile yağlayın ve kenarlar birbirinin üzerine gelecek biçimde zarf şekli vererek katlayın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Merdane ile tekrar açın ve 10x10 cm'lik kare parçalar kesin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Hamurların her birinin üzerine tozşeker serpin ve servis yapın.
    ALINTIDIR...
     
  16. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  17. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Irk

    $390846780287.jpg
    Malzemeler
    Yarım kg ince bulgur
    1 su bardağı ılık su
    1 adet soğan
    300 gram orta yağlı kıyma
    1 tatlı kaşığı reyhan
    Tuz, karabiber, pulbiber

    Kızartmak için: Sıvıyağ

    Yapılışı
    BULGURU derin bir kaba alıp, üzerine ılık suyu ilave edin ve 30 dakika dinlendirin. İçine rendelenmiş soğan, kıyma, reyhan, tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. Bulgur iyice yumuşayıp, tüm malzeme özleşene kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde bastırarak şekil verin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın.
    ALINTIDIR...
     
  18. 4 Kasım 2013
    Konu Sahibi : Nevreste
  19. Nevreste

    Nevreste Guru Üye Yönetici Editor

    Katılım:
    16 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    76.663
    Beğenileri:
    4.228
    Ödül Puanları:
    113
    Pişi (Haşvet)

    $407868470511.jpg
    Malzemeler
    500 gram un
    1 adet büyük boy haşlanmış patates
    Yarım paket (20 gram) yaş maya
    Yarım çay bardağı sıvıyağ
    2 çorba kaşığı yoğurt
    Yeteri kadar ılık su
    1 tatlı kaşığı tuz

    Kızartmak için: Sıvıyağ

    Yapılışı
    UNU derin bir kaba alın. İçine ezilmiş patates, maya, sıvıyağ, yoğurt ve tuz ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle şekil vererek kızgın sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
    ALINTIDIR..
     
Benzer Konular: Siirt Mutfağı
Forum Başlık Tarih
Yöresel Yemekler II Trakya Mutfağı ve Enfes Lezzetleri 17 Eylül 2014
Yöresel Yemekler II Rize Mutfağı 10 Aralık 2013
Yöresel Yemekler II Karabük Mutfağı 6 Kasım 2013
Yöresel Yemekler II Şırnak Mutfağı 6 Kasım 2013
Yöresel Yemekler II Kütahya Mutfağı 6 Kasım 2013