Silifke yöresine özgü batırık

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve EU1 tarafından 4 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    4 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU1
  1. EU1

    EU1 Guest

    batırık

    --------------------------------------------------------------------------------

    akdenize özgü hatta silifke yöresine özgüdür
    BATIRIK

    MALZEMELER
    2,5 Su bardağı ince bulgur
    3 Su bardağı ılık su
    1,5 Su bardağı tahin
    150 gr kuru soğan
    3 Orta boy (250 gr)domates
    1/2 yemek kaşığı domates salçası
    6-7 adet yeşil soğan
    1 demet maydanoz
    1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir
    2,5 Tatlı kaşığı tuz
    1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber
    1,5 Tatlı kaşığı kimyon

    HAZIRLANIŞI
    Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.
    Soğanı soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.
    Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun. Tahini katıp tekrar yoğurun. Yeşil
    soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın. Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz, marul(turşu veya domates salatasıyla da servis yapabilirsiniz) ile servis ediniz.

     
  2. 24 Eylül 2007
    Konu Sahibi : EU1
  3. SARI KELEBEK

    SARI KELEBEK Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    171
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    canım benim tahinin kavruluarak konması gerektiğini unutmuşsun bi de tahin olsa bile dövülmüş kavrulmuş fıstıkda olmalı mutlaka köfte oluştuktan sonra çorba kıvamında su eklenmeli soğuk çorba gibi içilmeli adıda burdan ileri geliyor zaten batırık yani yerken suyunun dökülmesinden ileri geliyor ve servis yaparken de tabağın üzerine haşlanmış kıyılmış lahana laz lahanasıda olabilir pazı ıspanak olabilir bol limonlu ya oruç oruç ağzım sulandı yaaaaaaaaaa
     
  4. 25 Eylül 2007
    Konu Sahibi : EU1
  5. asuyan

    asuyan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2007
    Mesajlar:
    11
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ah cancagızlarım bende ermenekliyim batırık yemegide bizim otaraftan geliyo silifkeliler ayrı yapıyo,anamurlular ayrı yapıyo bizde cevizli yapıyoruz aslında ceviz batırıgın özü çogu yerde küncüyle,tahinle fıstıkla,kenevirle yapıyolar ama olmazzzzzz!!!cevizsiz olmaz batırık nasıl çıktı diye merak edenler varsa anlatayım bu dagda aç kalan askerlerin yemegi.Yiyecekleri kalmayan erler komutanlarına soruyolar *;komutanım hiç erzak kalmadı burda açlıktan ölecez.Komutan düşünüyo cebinden üç beş cevizi çıkarıp bakıyo erlere diyoki ne var ne yoksa getirin ellerinde olon şeyleri karıştırıp yoguruyolar bide çogalsın diye üzerine su döküp yiyolar yerkende her yanlarını batırıyolar ve birbirlerine her yanımızı batırdık diyolar ve adı batırık oluyo bizim oralarda batırmada derler adına.
     
  6. 31 Aralık 2007
    Konu Sahibi : EU1
  7. pink_girl

    pink_girl Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2007
    Mesajlar:
    141
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ayy cok severim batırık canım cekti valla yarın yapayım bari:))))cok nefis oluyor.
     
  8. 14 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU1
  9. burcuslm

    burcuslm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    652
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ya naptınız kızlar öldüm valla çok istedim batırık demeyin ne derseniz deyin bana valla bi yerim şişecek diyetteyim yoksa affetmezidm of ya offffffffffffffffsenağlamaÇok üzgünüm çoook
     
  10. 15 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU1
  11. xzem

    xzem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2008
    Mesajlar:
    597
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Sulusunu yapm
    adınızmıkaydirigubbakcemile3
    ben sulusunu daha çok seviyorum cokacimcoookalkisalkisalkis
     
  12. 16 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU1
  13. okypete

    okypete Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    28 Mart 2008
    Mesajlar:
    86.970
    Beğenildi:
    41.398
    Ödül Puanları:
    563
    sulusunun tarifini şöyle,tek tek yazarsanız sevinirim.
    hiç yemedim . deneyim bakayım.
     
  14. 16 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU1
  15. xzem

    xzem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2008
    Mesajlar:
    597
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    canım sulusunun tarifide şöyle batırığı hazırladık yani köfte haline getirmeden sıkıştırmadan içerisine su döküyoroz çarba gibi yani
     
  16. 28 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU1
  17. emis

    emis Aktif Üye Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2008
    Mesajlar:
    21
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    bu da Anamur Yöresinde yapılan batırık. tahinlide çöğen batırığın tadını bozuyor. cevizli ağır geliyor. işte size hafif ve doyumsuz bir tarif. susam,fıstık, bulgur ve salçanın karıştığı zaman oluşan koku bir harika. Anamur yöresi tarifini bir deneyin.vazgeçemezsiniz yerimseniben

    Malzemeler: Düğürcük (ince köftelik bulgur), soğan, kavrulmuş susam,yerfıstığı,domates,biber,salçası,tuz,limon, maydonoz,salatalık,yeşil soğan,haşlanmış lahana,yeşil biber,marul
    Yapılışı: kavrulmuş susam ve yerfıstığı robotta çekilerek toz haline getirilir veya havanda iyice dövülür.ince kıyılmış soğan tuzla iyice ovulur.düğürcük(bir kişi için 1 çay bardağı) sıcak suyla ıslatılıp karıştırılır.3-4 tane rendelenmiş domates,limon suyu ve salçayla iyice yoğrulur.maydonoz,çekilmiş susam ve yerfıstığı da eklenerek yumuşak kıvamda yoğrulmaya devam edilir. köfte şekli verilerek tabağa koyulur.garnitür olarak salatalık,domates,marul, biber, haşlanmış kabak ve lahana gibi garnitürlerle servis yapılır.
    daha sonra sulandırılarak çorba gibi yapılır.3-4 tane domates robotta çekilerek ilave edilir. tuz ve limonu ayarlanır ve garnitürler de içine katılarak servis yapılır.
     
  18. 23 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU1
  19. miskokulum

    miskokulum canlarım...Kağan&Kerem Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2008
    Mesajlar:
    18.093
    Beğenildi:
    389
    Ödül Puanları:
    238
    mersinli biri olarak batırığı küncü ve fıstıkla denemenizi öneririm,tahinle güzel olmaz.