Sindirimi Kolaylaştırmak için Altın Noktalar

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Exorcist tarafından 6 Eylül 2006 başlatılmıştır.

    6 Eylül 2006
    Konu Sahibi : Exorcist
  1. Exorcist

    Exorcist bertaraf et Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    805
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Dümdüz bir karın herkes için mümkün... Bunun için spor ve egzersiz yapmak çok önemli. Bir önemli nokta da şişkinliği önlemek için beslenmeye dikkat etmek. Sindirimi kolaylaştırmak için önemli birkaç altın noktayı derledik. Şiş bir karınla dolaşmamak istiyorsanız, okuyun ve uygulayın derim...

    beslenme :

    Şişkinlik yapan yiyecekleri açken yemeyin >>

    Hepimiz farklıyız; bazılarımıza şişkinlik ve sindirim zorluğu yaşatan besinler bir diğerimiz için hiç bir problem yaratmayabilir. Siz de şişkinlik yapan besinleri yememektense onları ne zaman yemeniz gerektiğini öğrenin! Bazı besinler yemeğin başlangıcında veya öğün aralarında aç karnına yenirse şişkinlik yapabilir. Örneğin, kavun, yemek öncesi sizde şişkinlik yapıyorsa, yemekten sonra yiyin. Büyük olasılıkla hiç bir sorununuz olmayacaktır.

    Çiğ sebze yemekten kaçının >>

    Çiğ sebzeler pişmişlere oranla şişkinlik yapmaya daha meyillidir. Böyle bir sorununuz varsa, sebzeleri pişirerek yiyin. Ama asla fazla pişirmeyin; vitamin değerlerinden kaybederler. Yarı pişmiş, buharda pişirilmiş veya püre hale getirilmiş halde tüketin.

    Sebzelerinizi buharda pişirin >>

    Buharda pişirmek besinlerin kaynar suyla temas etmemesi, dolayısıyla besin değerlerini daha fazla korumaları açısından önemlidir. Bir tencerede su kaynatın ve diğer tencereyi üstüne oturtup pişirmek istediğiniz besinleri içine yerleştirin. Bu yöntem şişkinlik yapmaya meyilli (lahana, karnabahar, soğan, pırasa, sarımsak gibi) besinlerin daha kolay hazmedilmesine yardımcı olur.

    Lahana, karnabahar ve brokoli yerken... >>

    Bu üç sebze vitaminler ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Ama içerdikleri kükürt ve lifler nedeniyle kolay hazmedilmezler. Bu üç sebzeyi buharda pişirmek besleyici özelliklerini kaybetmemesi açısından en uygun yöntemdir. Yalnız, pişirme esnasında kapak kapatmayın ki uçucu kükürt elimine olsun. Ayrıca, lahananın dış yapraklarını kullanmayın, daha lifli ve serttirler.

    Kuru fasulye ve nohut >>

    Kuru fasulye ve nohut en fazla şişkinlik yaratan ve gaz yapan besinlerin başındadır. Bu nedenle pişirmeden önce mutlaka 2 saat yumuşamaları için suda bırakın. Mümkünse daha sonra kabuklarından ayırın. Ayırmıyorsanız, bir kaç dakika haşlayıp, ilk suyu dökün. ıyi pişirin ve yavaş yavaş, iyice çiğneyerek tüketin.

    Anason, kekik ve biberiye >>

    Anason, kekik ve biberiye sindirimi kolaylaştırır. Bu bitkileri kaynatarak içerseniz şişkinliğinizi alır.

    ***************************************************

    yeme ipuçları :

    Yemek saatlerine sadık kalın >>

    Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği saatlerinizi sabitleyin. Öğünlerinize en az yarım saat ayırın. Asla hızlı, stresli ve geçiştirerek yemeyin ve hiç bir zaman öğün atlamayın.

    Tokluk hissinize saygı gösterin >>

    Doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemek yemeği bırakın. Çoğumuz zevk için, alışkanlık olarak veya stresle savaşmak için açlık hissetmesek de yemeğe devam ederiz; kendinizi sakının!

    Çok içmekten kaçının >>

    Özellikle masada oturarak, fazla miktarda, lifi yüksek içecekler içmeyin. Midenizde şişkinlik yaratırlar.

    Karnınızdan nefes alın >>

    Karnınızdan nefes almayı ve rahatlamayı öğrenin: günde 2 kez, sabah ve akşam, yere uzanın, ellerinizi midenizin üzerinde birleştirin ve bir çok kez derinden ve karnınızdan nefes alıp verin.

    Ağzınız doluyken konuşmayın >>

    Yemek yerken, özellikle ağzınız doluyken konuşmayın. Yerken gereğinden fazla hava yutmuş olursunuz!
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009