Şırdan Dolması (Adana'ya Özgü)

Konusu 'Dolmalar' forumundadır ve kasiope tarafından 26 Eylül 2010 başlatılmıştır.

    26 Eylül 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  1. kasiope

    kasiope kalbimin komutanı Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    şırdan adıyla anılan, şeklini görenlerde travmatik hasarlar bırakan, ekseri kafalar iyiyken yenen, akşamüstü yol kenarlarına konan piknik tüplerinin üzerlerindeki tencerelerde kaynatılan ve üzerine pul biber, kimyon, tuz ekilmesi akabinde bir parça kağıdın arasına konulup elinize tutuşturulan uzaydan ya da atlantisten gelen yemek akıllara zarardır.

    TEMİZLENİŞİ

    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

    4 adet şırdan
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    YAPIMI:

    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

    harbi yemek işte parmaklarınızı yersiniz haa ama sakın unutmayın bu bol kimyon ve acı biberle yenir..
     

    Ekli Dosyalar:

  2. 28 Eylül 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  3. nursena07

    nursena07 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    3.133
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ellerine sağlık...
     
  4. 30 Eylül 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  5. Çxoxpçxux

    Çxoxpçxux Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.544
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    38
    Adana'nın hemen her köşesinde şırdancı var bazen çocukların canı istediğinde çok uzaklara değil köşebaşına gitmek yeterli oluyor ellerine sağlık
     
  6. 30 Eylül 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  7. kasiope

    kasiope kalbimin komutanı Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkürederim kızlar
     
  8. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  9. winnie06

    winnie06 Üye Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    şırdan nedir...........
     
  10. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  11. kasiope

    kasiope kalbimin komutanı Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    valla ben koyunun veya büyükbaş hayvanların midesinden biri diye biliyorum. görüntüsü iğrenç gelebilir ama hiçte iğrenç değil yanıltmasın sizi. süper bir lezzet şiddetle tavsiye ederim.
     
  12. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  13. eylul.yn

    eylul.yn ne oldu? Pro Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.232
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    48
    ilk defa duydum eline sağlık felisity
    haftaya adanaya gideceğim ilk gidişim olacak
    bol bol adana kebap yemeyi düşünüyordum şırdanda yerimm artık
     
  14. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  15. xxtalyaxx

    xxtalyaxx hayat buysa gerçek nedir? Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    3.743
    Beğenileri:
    65
    Ödül Puanları:
    48
    bayılıyorum antep adana yörelerine ait yemeklere... güneydoğu mutfağı tam bana göre her nekadar boşnak olsam ve çok alakasız olsada damak tatlarımız ve yemeklerimiz olumunekankayizsmile ellerine sağlık ama merak ettim ben tadını aceba istda varmıdır yapan bir yerşakkıdı
     
  16. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kasiope
  17. you_know

    you_know Ne bu neşe ? Pro Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    18.741
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    48
    şırdan her hayvanda 1 tane bulunur karınla bagırsakların birleştigi yerdir ayık kafayla seklinden dolayı yenmesi zordur :roflol: ama tadını severim ben kimyonla güzell
     
  18. 18 Ocak 2011
    Konu Sahibi : kasiope
  19. kasiope

    kasiope kalbimin komutanı Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    valla adanalı olan ayık kafaylada yer sarhoşkende yer çünkü gerçekten süper bi tat ve söylediğin gibi kimyonla süper oluyor. ben kabak dolmasını kimyon ekleyipte yiyorum denemelisiniz bence aynı şırdan gibi oluyor tadı.
     
Benzer Konular: Şırdan Dolması
Forum Başlık Tarih
Dolmalar Salatalık Dolması 6 Eylül 2014
Dolmalar Peynirli Domates Dolması Tarifi 10 Temmuz 2014
Dolmalar Patlıcanlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi 2 Temmuz 2014
Dolmalar Bulgurlu Kabak Dolması 7 Haziran 2014
Dolmalar Karalahana dolması 14 Mayıs 2014