Siyah Şeker,Beyaz Şeker

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve yaren_76 tarafından 23 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

    23 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  1. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    22
    Ödül Puanları:
    148
    Siyah Şeker

    Beyaz Şeker


    Şeker çeşitli bitkilerden (hurma, şeker kamışı, akçaağaç, pancar gibi) elde edilen tatlandırıcı bir besindir. Kimyasal açıdan şeker bir karbonhidrattır. 100 gram şekerde 395 kalori bulunmaktadır. Şeker yüksek kalori içermesi sebebi ile yakılması zor bir besindir. Yakılmadığı durumlarda bedenimiz fazla şekeri yağa dönüştürerek depolar.



    Şekeri beslenmenin dışında tutmak zordur. Ama ölçülü tüketildiği takdirde şekere bedenimiz için yararlı bir besindir.



    Şeker sadece işlenmiş olarak değil aynı zamanda meyvelerden de alınabilir. Üzüm, portakal şeker açısından zengin meyvelerdir. Özellikle çocukların içeceklerine ve yiyeceklerine işlenmiş şeker yerine pekmez ya da bal da konabilir. Pekmez ve bal doğal şeker olarak rahatlıkla kullanılabilir.



    Son yıllarda yapılan araştırmalar göstermektedir ki sofralarımıza beyaz olarak gelen şeker, aslında bir dizi kimyevi işlemden sonra beyazlayabilmektedir. Bu tür kimyevi işlemlere tabi tutulmadan önce koyu kahverengi olan şeker, beyazlaştırma işlemi sırasında ilave kimyevi maddelerde yüklendiği için sağlık için doğal olmadığı ileri sürülmektedir. Bu tespitin neticesinde, doğal beslenme için "siyah şeker" (ya da "kahverengi şeker") yükselen bir tercih olmaktadır. Ne var ki, siyah şekere olan ilgiden dolayı kimi üreticilerin ucuz siyah şeker diye yemeklik boya ile kahverengileştirdikleri beyaz şekeri de piyasaya sürdükleri bir gerçektir.



    Günlük kalori ihtiyacımızın yaptığımız işe ve ağırlığımıza göre 3200 ile 5000 kalori arasında olduğu düşünülecek olursa 100 gramlık şeker ile günlük ihtiyacımızın neredeyse 10'da birini bir seferde alırız. Bu şekeri yakabilmek için ise 45 dakika süre ile yürümemiz (ya da kalori değeri buna eşit başka bir aktivite) gerekmektedir.



    Şeker tüketiminde ölçülü olmak bedenimizin yağ dengesi açısından çok önemlidir. Çocuklarımızı "tatlı ağız"lı (yani şeker düşkünü) yetiştirmek yerine hem kendimiz hem çocuklarımızı doğal yollarla şeker almaya alıştırmalıyız.


     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009
  2. 30 Ekim 2014
    Konu Sahibi : yaren_76
  3. kurklu_maria

    kurklu_maria Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2014
    Mesajlar:
    687
    Beğenildi:
    84
    Ödül Puanları:
    38
    güzel paylaşım, ama kahverengi şekeri de günümüzde, beyaz şekerün üstüne sprey olarak şeker kamışı ekstresi atarak boyama şeklinde yapıldığını unutmayalım. kimisinin üzerinde bile yazıyor. aslolan üretim bandını kahverengi şeker çıkarmak üzerine değiştirmek.