Sofra Adabi

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 24 Temmuz 2006 başlatılmıştır.

    24 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.608
    Beğenildi:
    5.137
    Ödül Puanları:
    438
    GENEL SOFRA ADABIıçinde yaşadığımız toplumlarda, herkesin uyması gereken "Görgü kuralları" vardır. Toplumda sevilen, sayılan, aranan ve sözü geçen bir insan olmamız bu kuralları tam olarak bilmemize ve uygulamamıza bağlıdır. Özellikle Sofra adabı, kültürü görgü kurallarının önemli bir yerini oluşturur.


    Bu kuralların bazıları şunlardır;

    a) Bıçak sapından, işaret parmağı kesici kısmın sırtına uzatılarak tutulur. Bıçağı, ağıza koymak ayıptır. Bazı kişiler yanlış olarak peynir yerken bıçağı ağzına götürmeyi huy edinmişlerdir. Ekmek de hiçbir zaman bıçakla küçük lokmalara ayrılmaz. Bıçak ekmeğe sürülerek temizlenmez. Gümüş bıçak yalnız meyve yerken kullanılır. Gümüş ve çelik bıçakları ayırmakta yanılmamalıyız. Gümüş bıçak daha parlak olur.


    b) Çatal, et yenilirken sol elde tutulur, bıçak ise sağda tutulur ve eti keser. Sebze yendiğinde çatal sağ elde tutulur yada tekrar sol elde tutularak sağ eldeki bıçakla sebzeler onun üzerine itilir. Çatal yere düşer ise, bir yenisinin gelmesi beklenmelidir veya yenisi istenmelidir.

    c) Çorba kaşığının kullanılması ülkeden ülkeye değişmektedir. Fransızlar çorbayı kaşığın ucu ile içerler. ıngilizler ve Amerikalılar kaşığın yanı ile içerler. Her ikiside uygulanabilir. Çorba içildikten sonra kaşık yere konmaz, doğrudan doğruya tabağın içine bırakılmalıdır.




    d) Peçete, tam olarak açılmaz uzunlamasına dizlerin üzerine serilir. Peçeteyi göğse takmak, yeleğe geçirmek ayıptır. Yemek bittikten sonra peçete toplanıp katlanmadan tabağın yanına bırakılır. Eğer bir bayanın peçetesi yere düşerse, hemen yanında oturan kişi (bay) peçeteyi yerden hemen kaldırmalıdır. Bir şey içerken ağzımızı önce silmemiz gerekir. Dudaklarımız bardağın üzerinde hiç bir iz bırakmamalıdır. Ses çıkarmadan içmeyi öğrenmeliyiz. Bir kerede bardak boşaltılmamalıdır.

    Sofra ve yemek görgüsünde, sunulan yemekleri belli yöntemler çerçevesinde yiyebilmek, öğrenilmesi gereken önemli bir noktadır. "Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır" atasözü hiçbir zaman uygulanamaz. Tersine, her yemeğin belirli bir yenme biçimi vardır. Bu kurallara örnek verecek olursak;


    PıLıÇ:
    Piliç,daima çatal ve bıçakla yenir. Kemikleri hiçbir zaman ağıza götürülmez. Etler bıçakla, kemikten ayrılır ve çatalla ağıza konur.

    BALIKLAR:
    Önce baş çıkarılır. Sonra da çatal ve balık bıçağı ile baştan kuyruğa doğru ikiye ayrılır. Sonunda bıçağın ucu ile kılçık tamamıyla ayrılıp çıkarılır. Ayrılan kılçıklar tabağın içine ya da tereyağı tabağına konur. Etli kısmı çatal ya da bıçakla ufak parçalara bölünerek yenir. Eğer bunların arasında küçük kılçık parçaları kalmışsa bunları ağzımızdan parmaklarımızın ucuyla çıkarmalıyız. Çok küçük balıklar (gümüş v.b) başı ile beraber çiğnenerek yenilir.


    MAKARNA:
    Makarnayı ıtalyan usulü yemek için; çatal ve kaşık kullanılır. Kaşık sol elde tabağa dikey yakın bir şekilde tutulur. Sağ eldeki çatal ile bir kısım makarna alındıktan sonra dişleri kaşığın iç yüzüne dayanmış olan çatalı çevirerek makarna iyice çatala sarılmış olur ve bu şekilde ağıza götürülür. Alışılmış yeniliş tarzında ise; makarna, çatal ve bıçakla küçük kısımlara ayrılır ve çatala alınarak ağıza konulur.

    ıSTAKOZ VE YENGEÇ:
    Küçük kıskaçlar sofrada bir ceviz çekici ile kırılıp elle ayıklanır. ıstakoz ve yengeç özel takımla yenir, fakat bunların bulunmadığı zaman, balık takımı kullanılabilinir. Ayıklanmış olan et, eritilmiş tereyağına, mayoneze ya da özel olarak hazırlanmış salçaya batırılıp yenilir.


    ıSTıRıDYE:
    Sol el ile tutulur ve özel istiridye çatalı ile et kısmı kabuktan ayrılır. Arzu edilirse salçaya batırılabilinir ve bir lokmada ağıza konulur.

    SANDVıÇLER VE KANEPELER:Çaylarda ikram edilen küçük sandviç ya da kanepeler elle yenilir. Eğer çok ufaksalar bir lokma halinde ağıza sokulur. Daha büyük ve bir iki tabakalı sandviçler ise çatal ve bıçakla yenilir.
    alıntı
     
    Son düzenleme: 26 Mayıs 2009
  2. 25 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : Elif
  3. Esra_k

    Esra_k Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    37
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Elifcm faydalı bilgiler..öğrendiğm ii oldu..tşkler..​
     
  4. 25 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : Elif
  5. emcan01

    emcan01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.662
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    148
    PİLİÇ:
    Piliç,daima çatal ve bıçakla yenir. Kemikleri hiçbir zaman ağıza götürülmez. Etler bıçakla, kemikten ayrılır ve çatalla ağıza konur.



    ama elle yenılınce çok leziz oluyor:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
     
  6. 13 Nisan 2010
    Konu Sahibi : Elif
  7. huzun_ruzgari

    huzun_ruzgari Yeni Üye Üye

    Katılım:
    26 Mart 2010
    Mesajlar:
    110
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    emeğine sağlık canımopuyorumnanaktan
     
  8. 13 Nisan 2010
    Konu Sahibi : Elif
  9. limmoni

    limmoni Popüler Üye Üye

    Katılım:
    9 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    229
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    yemekteyiz bizi ne hallere getirdi şaka şaka:dance:
     
  10. 6 Ağustos 2011
    Konu Sahibi : Elif
  11. erelifer

    erelifer Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    :KK9::KK9::KK9: çokta ii olmuş bu bilgileri tekrar etmek...
     
  12. 6 Ağustos 2011
    Konu Sahibi : Elif
  13. ceyar

    ceyar Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    4.725
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    lafım hiçbirinize değil de,


    başlarım sofra adabına yahu, nasıl hoşuma gidiyorsa öyle yerim. mesela sinir oluyorum en bıçakla bölünmesi zor şeyleri bile sırf kibar görüneyim diye kasıp bıçakla bölenlere. pideyi çatal bıçakla yiyen gördüm yahu :KK70: ooohş mis gibi elimle yiyorum ben :KK70:

    bazı kurallar güzeldir de, ben yapmacıklığın her türüne sinir oluyorum. kalkıp pideyi bıçakla bölen insan bana yapmacık gekiyor napayım :KK70:
     
    Son düzenleme: 6 Ağustos 2011
  14. 1 Kasım 2011
    Konu Sahibi : Elif
  15. yahooturk

    yahooturk Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    38
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    teşekkürler canım. Sofra hazırlama da ayrı bir sanat :)
     
  16. 7 Ocak 2012
    Konu Sahibi : Elif
  17. bazs16

    bazs16 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2011
    Mesajlar:
    25
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    emeğine sağlık canım
     
  18. 12 Şubat 2012
    Konu Sahibi : Elif
  19. fk1991

    fk1991 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2011
    Mesajlar:
    2.259
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    61
    evt herseyn bir adabi vardir:KK70: