Sofra Hazirlama Kurallari

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve yaren_76 tarafından 14 Kasım 2007 başlatılmıştır.

    14 Kasım 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  1. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    148
    SOFRA HAZIRLAMA KURALLARI

    1.Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün.
    2.Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.
    3.Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.
    4.Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.
    5.Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.
    6.Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.
    7.Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.
    8.Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.
    9.Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.
    10.Bardaklar her zaman sağda dururlar.
    11.Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur.
    12.Çiçekler, Şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.
    13.Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.
    14.Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.
    15.Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur.
    16.Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur.
    17.El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.
    18.Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.
    19.İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.
    20.Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.
    21.Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.
    22.Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.
    23.Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.
    24.Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.
    25.Yemekten önce içki servisini yapılır.
    26.Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.
    27.Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.
    28.Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.
    29.Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.
    30.Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.
    31.Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.
    32.Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez.
     
  2. 12 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  3. Nelya

    Nelya NiLoVski Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2009
    Mesajlar:
    4.773
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    cok guzel,bilmediklerimi de ogrendim saol canim paylasimin icin :)
     
  4. 12 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  5. aysim_u

    aysim_u Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    196
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    emeğine sağlık canım bilgilendirdin bizi. bende bir turizmci olarak eklemek istediğim bir şey var, özellikte yemekteyiz programında yapıyorlar bu yanlışı çıldırıyorum. sofra hazırlanırken bütün tabak takımları sofraya konulmaz. bütün tabaklar üst üste sofraya koyuluyor, sonrada çorba servisi yapmak için insanların önünden geri alınıyor. gereksiz bir sürü işlem. masada misafirlerin önünde yemek takımınızın en büyük servis tabağı olur, çorba kaseleri ve diğer takımlar servis yapacağınız yerde durur, yani tencerelerin yanında tutun. kaseleri doldurup masalara servis yapın.
     
  6. 7 Eylül 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  7. olgu35

    olgu35 ölümden başkası yalan Pro Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    3.424
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    148
    bilmediğim birkaç şeyide öğrenmiş oldum.teşekkürler..
     
  8. 20 Ocak 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  9. serapm

    serapm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2010
    Mesajlar:
    299
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    çok güzel bilgiler.teşekkürler.
     
  10. 19 Mart 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  11. belboy

    belboy Efe'm herşeyimm Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2009
    Mesajlar:
    123
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    paylaşımın için teşekkürler.Bilmediklerimide öğrenmiş oldum bu sayede
     
  12. 13 Nisan 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  13. huzun_ruzgari

    huzun_ruzgari Yeni Üye Üye

    Katılım:
    26 Mart 2010
    Mesajlar:
    110
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    emeğine sağlık canımopuyorumnanaktan
     
  14. 12 Mayıs 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  15. hperi

    hperi :) Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2009
    Mesajlar:
    8.478
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    paylaşım için tşkler
     
  16. 28 Ekim 2011
    Konu Sahibi : yaren_76
  17. nihal_88

    nihal_88 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2011
    Mesajlar:
    16
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    ...................................................................
     
  18. 28 Ekim 2011
    Konu Sahibi : yaren_76
  19. nihal_88

    nihal_88 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2011
    Mesajlar:
    16
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    ................................................................