Şok Diyetler Ve Sakıncaları

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve Elif tarafından 10 Ekim 2006 başlatılmıştır.

    10 Ekim 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.613
    Beğenildi:
    5.138
    Ödül Puanları:
    438
    Şişmanlık birçok kişinin ortak derdi. Zaten bu nedenle bir çok diyet önerisi var. Ancak bilim bu diyetlerin çok küçük bir bölümünü doğru kabul ediyor.

    Yanlış diyetleri uygulayarak hızla zayıflayabilirsiniz. Ancak aynı hızla da kilo alırsınız. Üstelik sağlığınızdan da olursunuz.

    Şişmanlık bir estetik sorun olmaktan öte bir hastalık olarak kabul ediliyor. Artık kilolu olan herkes sağlığı için zayıflama çabasında. Yapılan araştırmalar kilo vermenin sayısız faydasını ortaya koyuyor. Kilo vermeye başladığınız andan itibaren, insülin direnci düşüyor, dokular insülini kullanmaya başlıyor, kan şekeri, dolayısı ile açlık kontrol altına alınıyor, kolesterol ve yüksek tansiyon düşünüyor. Kalp damar hastalığı riski azalırken, bağışıklık sitemini güçleniyor. Hatta depresyona yatkınlık dahi azalıyor. Ancak tüm bu yararlar kontrollü ve dengeli bir şekilde kilo verildiği zaman ortaya çıkıyor.

    Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu, “Hızlı kilo vermeyin” uyarısında bulunarak şöyle devam ediyor:
    “Haftada 0,5 -1 kg kaybı sağlıklı ve kalıcı kilo kontrolüdür. Ağırlığınızın % 10-15’ini kaybetmek pek çok hastalık riskini azaltabilir.”

    Her diyet uygulanamaz!


    Zayıflama diyetlerinin kişinin günlük makro ve mikro besin öğesi ihtiyaçlarını karşılayan, damak tadına ve sosyal yaşamına uygun, varsa sağlık problemlerine çözüm getirici tıbbi öneriler olması gerekiyor. Ancak kısa sürede kilo vermeyi hedefleten ve bu kurallara uymayan pek çok diyet mevcut. Şengül Sangu, bu diyetleri ve sakıncalarını şöyle sıralıyor:

    Sihirli- şok diyetler

    *Kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, hızlı kaybedilen ağırlık; yağdan değil yağsız kitleden oluşur.
    *Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur.

    Düşük kalorili diyetler

    *500 ile 800 veya daha az enerji gereksinimine göre düzenlenmemiş, kontrolsüzdür.
    *Kaybedilen ağırlığın korunmasına yönelik değildir.
    *Çeşitli minerallerin kaybı ve ölümle sonuçlanabilir.

    Sıvı ve toz formda, ya da paketlenmiş ürünler

    *Orta derecede açlık söz konusudur.

    Özel ürünleri öneren diyetler

    *Kişiler doğru beslenme alışkanlığı kazanmadıkları için ağırlıklarını koruyamazlar,
    *Yetersiz ve dengesiz bir beslenme türü olduğu için çeşitli sağlık sorunlarına da neden olur.

    Tek besine dayalı diyetler

    *Monoton ve can sıkıcıdır
    *Sürekli aynı besinlere yönelmek bıktırıcıdır
    *Besin öğeleri yetersizliğine neden olur
    *Çok kısa sürelerde fazla kilo kayıpları sağlansa da kalıcı olmaz.

    Su içme diyeti

    *Yemek yeme yerine acıktıkça su tercih edilir.
    *Hiçbir besin alınmadığından hızlı kilo kaybı gözlenmekte fakat uzun süre devamında sağlık problemleri oluşabilmektedir.
    *Kilolar hızla geri alınır.

    Öğün atlama
    *Kişiler günlük alması gereken kaloriyi kısmak adına öğün atlar.
    *Öğün atlama ile birlikte vücut çalışma hızı düşer.
    *Kilo verme hızı azalır veya durur.

    Yağsız yemek yeme

    *Sağlıksız, hatalı,
    *Yağda eriyen vitaminler vücutta yeterince emilmez.
    *Uzun süre yağsız diyet uygulaması bağırsakları yavaş çalıştırır, kabızlık oluşur.

    Kalori hesabına dayanan diyetler

    *Gün içerisinde yenilen tüm besinlerin kalorilerini toplamaya dayalı bir diyettir.
    *Hedef düşük kalori alınımı sağlamaktır.
    *Yetersiz ve dengesiz beslenme söz konusudur.

    Yanlış diyetlerle önerilen ilaçlar

    *Kolay yoldan kilo vermeyi amaçlar.
    *ılaç, bitkisel diyet takviyeleri doktor kontrolü olmaksızın tercih edilir.
    *Sağlık açısından risk oluşturur.

    Düiretik ilaçlar ve saunalar

    *Su kaybı gerçekleşir,
    *Sahte kilo kaybı,
    *Gerçek kilo kaybı gözlenmez,
    *Sağlığı tehdit edicidir.

    Protein-karbonhidrat ayıran diyetler

    *Vücudun asit-baz dengesini bozar, kolesterolü artırır, tansiyon ve kalp- damar hastaları için zararlıdır.
    *Ayrıca yiyeceklerin kendi yapısında hem protein hem de karbonhidrat bir arada bulunur, ayrılamaz. Örn : Süt gibi.
    *Sadece et ve salata ağırlıklı listeler karbonhidrat ihtiyacını çok düşürür ve vücuda zarar verir, davranış değişikliği yapmadığı için tekrar kilo aldırır.

    Diyet yapanlara öneriler :


    Diyetisyen Şengül Sangu bilinçli bir şekilde diyet yapmak isteyenlere bazı küçük önerilerde bulunuyor:

    *Sizin için uygun olan besini, gerekli miktarlarda, doğru zamanda beslenin.
    *Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek için değişiklikleri yavaş yapın.
    *Hedefleriniz kısa süreli ve gerçekçi olsun.
    *Kendinizi ödüllendirin.
    *Yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.
    *Yemek pişirme tekniklerine dikkat edin.
    *ıçeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyin.
    *Etiket okuma alışkanlığı kazanın.
    *Seyahat, tatil ve özel günlerinizi dengeleyin.
    *Bol su tüketin.
    *Az ve sık beslenin, Öğün atlamayın.
    *Kahvaltı alışkanlığı edinin.
    *Tuzu az tüketin.
    *Posalı yiyecekleri tercih edin.
    *Kuru baklagiller haftada en az 2-3 kez tüketin.
    *Alkolü ılımlı kullanın! Alkol alırken yemek miktarını azaltın.
    *Düzenli, pratik, zevkli, çok yönlü size uygun egzersiz yapın. (3 gün yürüyüş,2 gün bisiklet, 2 gün yüzme gibi)
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 28 Mayıs 2009
  2. 30 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  3. zakkum_321

    zakkum_321 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Aralık 2008
    Mesajlar:
    79
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    gerçekten çok sakıncalı ayrıca yağdan gitmiyor o giden kilolar...