Son Araştırmalara Göre Doğru Beslenme...

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve mahmuriye tarafından 27 Şubat 2009 başlatılmıştır.

    27 Şubat 2009
    Konu Sahibi : mahmuriye
  1. mahmuriye

    mahmuriye Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2008
    Mesajlar:
    271
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol
    son bir kaç yılını Doğru Beslenme konusuna ayırmış, hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış.
    Belki işinize yarar.

    Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D'ninde var.
    Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir
    Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir
    Kadında en çok görünen kanser türleri; 1.Göğüs K.
    2.Bağırsak K.
    3.Rahim K.

    Erkekte en çok görünen kanser türleri; 1.Prostat K.
    2.Akciğer K.
    3.Bağırsak K.

    Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri, bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada.
    Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan kolonoskopi ile%95-99 arası önlenebilen tek kanser türü.
    Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir oranda önleyebiliyor.

    Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor. Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor;

    1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:
    Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı.Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları.Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.

    2. Margarin:
    Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR diyebilirsiniz.
    Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz.
    Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor. Omega 3 ün en çok bulunduğu gıdalar:
    Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat içinde bayatlıyor.
    Soya Fasulyesi
    Soya filizi
    Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler
    Domates
    Balıklar: Lüfer, Somon
    Yumurta

    Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9 bulunuyor.
    Zeytinyağında Omega 9 var.
    Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda
    Omega 6 var.
    Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır. Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6 almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz.
    Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o balığın faydası bize değil
    Doğada omega 3 vs Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da bu oranın 1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz gerekiyor.
    Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken yada az yememiz gereken Gıdalar):
    Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar
    Margarin
    Fındık-Fıstık
    Ceviz
    Nutella (fındık yağı var)
    Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak ve prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir.

    Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor.
    Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz.
    Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka, dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını karşılayabilirsiniz.
    Günlük tüketmemiz gereken miktarlar: 400 gr. Sebze
    200 gr. Meyve
    125 gr. Et
    Su

    Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz.
    Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz;
    1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta

    Günlük içmemiz gereken SU miktarı:
    Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz.
    Bilmemiz gereken Altın sarısı işemek bizi zengin etmez. İdrarımızın renginin ve kokusunun olmaması gerekir.

    Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış sucuk....

    Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar ve 40 farklı kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli, kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı ete gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara.

    Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün olmuyor.
    Ama Omega 3 açısından en zengini.
    Lüfer, Dil, Somon

    Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl
    Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu gıdalardan
    günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu karşılamak
    için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde aynı.
    Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle ilk olarak
    bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz.

    Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız.
    400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
    Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz.
    Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu.

    Günlük alınması gereken vitaminler:
    Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...)
    Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3)
    Betacarotene (haftada 2 alınabilir)
    Krom
    Selenium
    Q enzyme 10
    Calcium oyster shell


    Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk tercihimiz SU olmalı.

    Yapay tatlandırıcı
    Çok tercih edilmemeli.
    Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya
    GS dan tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan dükkanda bulunabilir.

    Alkol tüketimi
    Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap
    Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap

    Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi kandırmak olur.

    Gofret, bisküvi YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız BITTER ÇİKULATA tek tercihiniz olmalı.



    Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık bir başlık altında inceleniyor ;Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki insulin değerinin bozulması)
    Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var:
    1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması
    Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde daha
    dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat etmek gerekir.
    2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı
    Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan

    Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek için yapılan araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş.
    Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor.
    Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma
    Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru dizmemiz gerekirse
    1.Beyaz pirinç G.I.: 160
    2. Patates G.I.: 130
    3. Beyaz Ekmek G.I.: 80
    4. Dondurma G.I.: 70
    5. Makarna G.I.: 55
    Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için ideal olanı.
    Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir, ve bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi gerektiğinden yağa dönüştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna rağmen kısa sürede açlık hissederiz.
    Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz. Bu gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur.
    Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar.
    Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler.

    Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur kullanmalıyız.
    Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız.
    Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz.
    Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz.
    Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde) çekinmemeliyiz


    Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse
    Kabuklu/kepekli pirinç 90
    Mercimek 22
    Bulgur 45
    Kepekli makarna 50

    Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru gıdalar. ​
     
  2. 28 Şubat 2009
    Konu Sahibi : mahmuriye
  3. _Mustang_

    _Mustang_ BiLMeM Pro Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2007
    Mesajlar:
    4.536
    Beğenildi:
    54
    Ödül Puanları:
    153
    bu güzel bilgiler için teşkkürler