Süt Hakkında...

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Anuska tarafından 17 Ekim 2007 başlatılmıştır.

    17 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Anuska
  1. Anuska

    Anuska Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2007
    Mesajlar:
    7.215
    Beğenildi:
    62
    Ödül Puanları:
    148
    Süt hakkında bildiklerimiz ve bilmediklerimiz

    Soru: Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı, içlerine koyulan katkı maddelerinden mi kaynaklanmaktadır?
    Cevap: HAYIR… Sütün dayanıklılığını artırmak amacıyla kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Uygulanan özel teknolojik işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir.

    Soru: İşlenmiş sütlerin besin değeri daha mı azdır?
    Cevap: HAYIR… Kontrollü bir ısı uygulandığında besin değeri kaybı yok denecek kadar azdır.

    Soru: İşlenmiş içme sütlerini kaynatmak gerekir mi?
    Cevap: HAYIR… Isı işlemi görerek tüketiciye ulaştığından ve kaynatma besin değerinde kayıplara neden olacağından yeniden kaynatmaya gerek yoktur.

    Soru: Süt sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için mi gereklidir?
    Cevap: HAYIR…Süt, içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir.

    Soru: Günde sadece bir bardak süt tüketmek yeterli midir?
    Cevap: HAYIR… Yeterli olması ve dengeli bir beslenme için günde en az;

    • Bebekler 750 gr
    • Çocuklar 300-350 gr
    • Gençler 350 gr
    • Yetişkinler-yaşlılar 250-400 gr
    • Hamile-emzikli kadınlar 500 gr
    içme sütü tüketilmelidir.

    Soru: Süt yerine aynı miktarda süt ürünü tüketilebilir mi?
    Cevap: EVET…Süt yerine aynı miktarda yoğurt tüketilebildiği gibi, süte eşdeğer miktarlarda peynir çeşitleri, ayran, vb tüketilebilir. Örneğin iki kibrit kutusu kadar peynir bir bardak süte eşdeğerdir.

    Soru: Besin değeri tam, en taze ve en ucuz süt sokak sütü müdür?
    Cevap: HAYIR… Sokaktan alınan sütler evde kaynatıldığı için besin değerinde önemli kayıplar olmaktadır. Bu sütlerin yağı alınarak veya su katılarak besin değerlerinde azalma olmakta, kısa sürede bozulmaları önlenmek için içine karbonat gibi katkı maddeleri konulabilmektedir. İşlenmiş içme sütlerine oranla ucuz gibi görünen ancak kaynatma için harcanan enerjinin maliyeti de eklendiğinde aslında sokak sütü ucuz olmamaktadır.
     
  2. 18 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Anuska
  3. serenn

    serenn Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    474
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    Şu pastörize sütlerde gerçekten katkı maddesi yok mu acaba? Ben hep olduğunu düşünürdüm. Sadece dolum şekli veya kutulama sütün ömrünü uzatmaz, başka katkı maddeleri de vardır gibi geliyor bana. Her markanın sütü de aynı şekilde sağlıklı olmayabilir.
     
  4. 18 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Anuska
  5. Huli81

    Huli81 Ve yine hüsran ve aci... Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    5.529
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    146
    ay ben icemiyorum süt ya migdemi bozuyor :KK43:
     
  6. 18 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Anuska
  7. hilarya

    hilarya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.951
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    çok güzel bilgilerr
    Ellerine sağlıkk

    Ben bebiş düşündüğümden beri ( ocak ayından beri) her gün bir bardak süt içiyorum..ama bende yağlı sütleri içemiyorum..mide bulantısı yapıyor.O yüzden light sütleri tercih ediyorum..

    Herkesiinn günde mutlaka bir bardak süt içmesini öneriyorum..
    Hem menopoz zamannda kemik erimesini aza indirir. hem sindirimi düzenler.. Hemde vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu sağlarız
    Süt içelim süt içirelimm böyle de bir kampanya vardı bir zamanlarr
    a.s
     
  8. 18 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Anuska
  9. burbuk

    burbuk Popüler Üye Üye

    Katılım:
    25 Nisan 2007
    Mesajlar:
    3.828
    Beğenildi:
    1.662
    Ödül Puanları:
    163
    içime su serptin, benim çocuklar felaket süt içerler, bir ara pastoröze sütlerde katkı maddesi olduğu haberi çıkmıştı. Şimdi rahatladım.
    Teşekkür ederim canım