Türk Dili Fian Deneme Soru ve Cevapları

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve evrim2008 tarafından 28 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

    28 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : evrim2008
  1. evrim2008

    evrim2008 Sabırlıyım,bekliyorum:) Üye

    Katılım:
    18 Mart 2009
    Mesajlar:
    572
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    1-) Karagas Türkçesi dil özellikleri bakımından aşağıdaki Türk dillerinden hangisinin diyalektidir?
    A) Tuva Türkçesinin
    B) Nogay Türkçesinin
    C) Özbek Türkçesinin
    D) Azeri Türkçesinin
    E) Kırgız Türkçesinin

    --------------------------------------------------------------------------------
    2-) Aşağıdakilerden hangisi yalınlayan dillere örnektir?
    A) Rusça
    B) İngilizce
    C) Çince
    D) Yunanca
    E) Bretonca

    --------------------------------------------------------------------------------
    3-) Aşağıdakilerden hangisi yansımalı ikilemedir?
    A) söz sohbet
    B) eş dost
    C) kıkır kıkır
    D) doğru dürüst
    E) bağ bahçe

    --------------------------------------------------------------------------------
    4-) Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin bilinen en eski ürünüdür?
    A) Dede Korkut Kitabı
    B) Garibname
    C) Divanü Lûgati’t Türk
    D) Orhun Yazıtları
    E) Yenisey Yazıtları

    --------------------------------------------------------------------------------
    5-) Türk dili VIII. - X. yüzyıllarda hangi başlık altında gruplandırılır?
    A) Çağatay Türkçesi
    B) Eski Türkçe
    C) Orta Türkçe
    D) Harezm Türkçesi
    E) Kıpçak Türkçesi

    --------------------------------------------------------------------------------
    6-) Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde addan ad yapan ek kullanılmıştır?
    A) bakım
    B) iletken
    C) yüklem
    D) geçit
    E) evcil

    --------------------------------------------------------------------------------
    7-) Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümledir?
    A) Babamın hediye ettiği kitabı bulamıyorum.
    B) Tatile gideceğiz.
    C) Kuş cıvıltılarıyla uyanmak insana mutluluk veriyor.
    D) Kar yağmıyordu; ama hava buz gibiydi.
    E) Bu yıl sınavı mutlaka kazanacak.

    --------------------------------------------------------------------------------
    :cool: “Şiir okurken önce anlamını düşündüm.” cümlesi öğelerin dizilişine (kuruluşuna) göre nasıl bir cümledir?
    A) Eksiltili cümle
    B) Devrik cümle
    C) Sıralı cümle
    D) Girişik cümle
    E) Düz cümle

    --------------------------------------------------------------------------------
    9-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A) Tatilimin çok iyi geçeceğini umuyorum.
    B) Uzun süre oturduğum için bacaklarım tutuldu.
    C) Gençlik kuruluş ve teşkilatları gözetim altına alındı.
    D) Çocuk, ailenin neşe ve mutluluk kaynağıdır.
    E) Bilgi, insan hayatına can veren en faydalı ışıktır.

    --------------------------------------------------------------------------------
    10-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A) Adam, karısını ve çocuklarını terk edip gitmiş.
    B) Toplantıya yüzaltmış kişi katılmıştı.
    C) Kardeşim 15 Eylül’de Ankara’dan dönecek.
    D) Olacakları önceden hissetmişti.
    E) Bayramlar da bayram olmaktan çıktı.

    --------------------------------------------------------------------------------
    11-) Nasıl bir ülke mi ( ) Haksızlıkların olmadığı bir ülke ( ) İnsanların hepsinin mutlu olduğu, hiç olmazsa iş bulduğu ( ) doyduğu bir ülke ( )
    Yukarıdaki parçada parantezle belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
    A) (!), (,), (?), (.)
    B) (?), (...), (,), (...)
    C) (?), (...), :-)), (...)
    D) (!), (.), (,), (...)
    E) (,), (!), (,), (...)

    --------------------------------------------------------------------------------
    12-) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi söyleyiş bakımından yanlıştır ?
    A) herkes
    B) tasfiye
    C) mahzur
    D) parlamento
    E) sandöviç

    --------------------------------------------------------------------------------
    13-) Aşağıdakilerden hangisi araştırma raporlarında, ön sayfalar bölümünde yer almaz ?
    A) Tablolar dizini
    B) Şekiller dizini
    C) Yöntem
    D) İçindekiler
    E) Başlık sayfası

    --------------------------------------------------------------------------------
    14-) Toplantı ya da tören gibi sosyal ilişkilerde; bulunması istenilen kişilere toplantıdan önce gönderilen, toplantıya çağırma yazısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Karar
    B) Mektup
    C) Telgraf
    D) Davetiye
    E) Kutlama yazıları

    --------------------------------------------------------------------------------
    15-) Anı gibi bir iç dökme olan ve tarih atılarak yazılan anlatı türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Günlük
    B) Eleştiri
    C) Deneme
    D) Röportaj
    E) Gezi yazıları

    --------------------------------------------------------------------------------
    16-) İlk gezi kitabı olan “Miratü’l - Memalik” aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?
    A) Katip Çelebi
    B) Evliya Çelebi
    C) Ruşen Eşref Ünaydın
    D) Seydi Ali Reis
    E) Ahmet Haşim

    --------------------------------------------------------------------------------
    17-) “Okurun kafasında görüntü oluşturacak biçimde resim çizer gibi anlatmak” hangi giriş türüne örnektir?
    A) Betimlemelerden yararlanma.
    B) Karşılaştırma.
    C) Bir alıntıya girme.
    D) Bir öykücükten yararlanma.
    E) Sorulara bağlama.

    --------------------------------------------------------------------------------
    1:cool: Ebediyatımızda destan geleneğinden halk öykücülüğüne geçişin temel eseri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Köroğlu Hikayesi
    B) Dede Korkut Hikayeleri
    C) Tahir ile Zühre
    D) Ferhat ile Şirin
    E) Orhun Yazıtları

    --------------------------------------------------------------------------------
    19-) “(I) Sanatta hiç değişmeyen temel ilkelerin başında, sürekli değişiklik gelir. (II) Yani, sanatın özünde değişiklik, yenilik yatar. (III) Yenilik olmayınca sürekli tekrarlar, taklitler kaplar ortalığı. (IV) Yeniyi ise, sürekli arayışlar, yaratıcılık, özgünlük, yeni buluşlar, yeni deyişler, yeni kurgular ortaya çıkarır. (V) Sanat akımları ve kuramları böyle doğar.”
    Bu parçanın ana düşüncesi, hangi cümlede belirtilmiştir?
    A) V.
    B) I.
    C) III.
    D) II.
    E) IV.

    --------------------------------------------------------------------------------
    20-) “Şimdi seni ele geçirdim.” diye bağırdı adam, boğazını tıkayan zevkli bir öfkeyle. Her yanı bu beklenmeyen zaferin heyecanıyla titriyordu. Yüreği deli gibi çarpıyordu. Bu anın tadını sindire sindire çıkarmak ister gibi bir süre bekledi. Leğeni kımıldatmadan çalışan kadının debelenişlerini görüyormuşçasına kinli, fakat hoşnut bir gülümseme belirdi duduklarında. Sonra hırsla atıldı, yerde sürüklenen leğenin üstüne abandı.”
    Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisinden yararlanılmıştır?
    A) Öyküleme
    B) Betimleme
    C) Tanımlama
    D) Örnekleme
    E) Nesnel verilerden yararlanma

    --------------------------------------------------------------------------------

    Cevaplar;
    1-)
    A


    2-)
    C


    3-)
    C


    4-)
    E


    5-)
    B


    6-)
    E


    7-)
    D


    :cool:
    E


    9-)
    C


    10-)
    B


    11-)
    B


    12-)
    E


    13-)
    C


    14-)
    D


    15-)
    A


    16-)
    D


    17-)
    A


    1:cool:
    B


    19-)
    D


    20-)
    A

    Başarılar.
  2. 10 Ekim 2010
    Konu Sahibi : evrim2008
  3. bulancak28

    bulancak28 Sosyologia Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2010
    Mesajlar:
    3.557
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    Türk Dili Karışık Deneme

    1-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı eylem yoktur?
    A) Gençlik, pek kısa süren ve ancak bir defa görülen bir rüyadır.
    B) Elimden geleni yaptım; ama memnun olmadı.
    C) Bu sınavda başarılı olacağımı zannetmiyorum.
    D) Biz düşmanımızla bile dost olduk.
    E) Hafta sonları babama yardım ederdim.

    2-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” söcüğü belgisiz zamir olarak kullanılmıştır?
    A) Sınıfın kapısında, elinde güller olan bir çocuk bekliyordu.
    B) Bir kişi sınava girmemiş.
    C) Bir ekmek de ben alabilir miyim?
    D) Dün bir kadın geldi, seni sordu.
    E) İçinizden biri, sınav kağıdını kodlamayı unutmuş.

    3-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, tamlama diğerlerinden farklıdır?
    A) Acem halılarının üstünde salına salına yürüdü.
    B) Eski, köhnemiş konakta çok anısı vardı.
    C) Sincap, ceviz ağacının kovuğundan başını çıkardı.
    D) Bahçe duvarının üstüne tel çekmişler.
    E) Romen gemisinin güvertesi görkemliydi.

    4-) “Kardeşim su versin ona, susamış.” cümlesindeki zamir olan sözcük, cümlede hangi görevdedir?
    A) dolaylı tümleç B) zarf tümleci C) nesne D) özne E) yüklem

    5-) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde sıfateylem diğerlerinden farklı bir öğe olarak kullanılmıştır?
    A) Sona kalan, dona kalır.
    B) Veren eli herkes öper.
    C) Yarım veren utanmamış.
    D) Yaş kesen, baş keser.
    E) Tekkeyi bekleyen, çorbayı içer.

    6-) Aşağıdakilerin hangisi eylem cümlesidir?
    A) Kişilik, toplumsal bir üründür.
    B) Kişilik iletişim ve etkileşim süreci içinde olgunlaşır.
    C) Konuşma, toplumsal etkileşimin en başta gelen yollarındandır.
    D) Konuşma ile kişiliği ayrı düşünme olanağı yoktur.
    E) insan yavrusu yaşamının başlangıcında kişilikten yoksundur.

    7-) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bağımlı sözcük kullanılmıştır?
    A) Ayağını yorganına göre uzat.
    B) Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez.
    C) Son pişmanlık fayda vermez.
    D) Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
    E) Ateş düştüğü yeri yakar.

    8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün kökü tür bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A) Bu yaşıma değin kayak öğrenemedim.
    B) Ülkemizde sürek avı geleneği yoktur.
    C) Çalışma düzeni solak olanları gözetmez.
    D) Böylesine atak çocuk nasıl silik kalır?
    E) En korktuğu ona dönek demeleriydi.

    9-) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi aldığı ekle eylemden ad olmuştur?
    A) evcil B) ikinci C) sarışın D) kırıntı E) yeşillik

    10-) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
    A) Yukarı çıktığımda bir de ne göreyim!
    B) Gelişmiş ve ileri ulusların düşünce yapıları farklıdır.
    C) Aşağı kattan gürültüler gelmeye devam ediyordu.
    D) Geri ülkeler kültürel yönden de zayıftır.
    E) Onun tanığıdı yukarı mahallede oturuyor.

    11-) Aşağıdaki bozuk cümleler içinde, çelişen sözlerin yer aldığı örnek hangisidir?
    A) İyi bir kadın, her zaman erkeğine yardımcı olur.
    B) Eminim ki annem, bu konuda en çok acı duyan insan olsa gerek.
    C) Denizi sev ama kıyıda dur.
    D) Tok açın halinden anlamaz.
    E) Değerli arkadaşlarıma derin saygılar sunarım.

    12-) “Bu iki konuyu birbirine karıştırmayalım. Aralarında küçük de olsa bir ayrıntı var.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    A) “Bu” sözcüğü atılarak
    B) “Ayrıntı” sözcüğü yerine “fark” getirilerek
    C) “Küçük” sözcüğü “de” ile birleşik yazılarak
    D) “İki” sözcüğünün yerine “kadar” getirilerek
    E) “Karıştırmayalım” sözcüğü yerine “ayıralım” getirilerek

    13-) “Üst üste yaşanan ekonomik krizler, pek çok küçük işletmenin kapanmasını sağladı.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    A) “Kapanmasını” sözcüğü yerine “iflasını” getirilerek
    B) “Kapanmasını sağladı” sözcüğü yerine “kapanmasına yol açtı” getirilerek
    C) “Yaşanan” sözcüğü yerine “pek çok”tan önce getirilerek
    D) “Pek çok” sözü atılarak
    E) “Küçük” sözcüğünün yerine “irili ufaklı” sözü getirilerek

    14-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) İki yıllık zorunlu mecburiyetle doğuya gitti.
    B) Kitabı okuduktan sonra kendisine geri iade etti.
    C) Ozan, en çok hürriyet ve özgürlük konusuna değinir.
    D) Yetkililerin konuya ilgi göstermeleri gerekir.
    E) Günleri çok hoş, mesut, mutlu ve iyi geçerdi.

    15-) “Başarısızlığı yüzünden, okuldan atıldığını yakinen biliyorum.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    A) “Yakinen” sözcüğü atılarak
    B) “Biliyorum” sözcüğü yerine “görüyorum” getirilerek
    C) “Yüzünden” sözcüğü “biliyorum”dan önce getirilerek
    D) “Yüzünden” sözcüğünün yerine “nedeniyle” getirilerek
    E) “Atıldığını” sözcüğü yerine “uzaklaştırıldığını” getirilerek

    16-) Sokrates hapse götürülürken karısı ( ) “Seni haksız yere götürüyorlar ( )” diye ağlayıp söylenince karısına ( ) “Haklı yere götürseler daha mı iyiydi ( )” demiş.
    Cümlede parantezle belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
    A) (,) ( ( (?)
    B) ( (.) ( (?)
    C) (.) ( (.) (?)
    D) ( (.) (,) (
    E) ( (,) (.) (!)

    17-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, büyük harflerin kullanımına ilişkin bir yazım yanlışı yoktur?
    A) Yaşlı, gözlerini doktor Mehmet Bey’e çevirdi.
    B) Her yıl Nisan ayının ilk Cumartesi günü onu anarız.
    C) Dehşet! beyaz atlı bir araba yıldırım gibi geliyor.
    D) 6 Mart salı günü, toplantı yapılacak.
    E) Bir gezegen olan Dünya, Güneş’in çevresinde döner.

    18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
    A) Onun açıkgöz biri olduğu konuşmasından belliymiş.
    B) Birkaç öğrenci, sorunun karşılığını vermiş mi?
    C) Hele cephe gerisinde böyle boşboğazlık yapılmazdı.
    D) Bu güne kadar niçin hazırlanmadınız?
    E) Birçok insan için, anlayamadığı “anlamsız”mış.

    19-) Aşağıdaki altı çizili sözüklerden hangisinin yazımı doğrudur?
    A) Bu mesleğe girmemiş olsaydım, arkeolok olurdum.
    B) Son yıllarda pisikoloji ilgimi çeken alan oldu.
    C) Yazar hakkında hazırlanan iki biyoğrafide çelişkiler mevcut.
    D) Bu yıl hukuğu kazanmak için iddialı olduğunu söylüyor.
    E) Çektiği onca fotoğraf içinde birkaçı güzel çıkmış.

    20-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde unvan adlarının yazımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
    A) O bölgede Uzun Hasan’ı herkes tanırdı.
    B) Bu semtte Artvinli Hasan oturuyor.
    C) Ali Bey, dünden beri bakırcı Refik’i arıyordu.
    D) Burası baylara, diğer taraf bayanlara ayrılmıştır.
    E) Bu işin sonunu Canan Hanım da çok iyi biliyordu.
    21-) “Yüz bin okur tarafından bir kez mi okunmak istersiniz, yoksa, bir okur tarafından yüz bin kez mi ( )” Bu soruyu Paul Valery şu yanıtı verir ( ) “Yüz bin okur tarafından yüz bin kez okunmak isterim ( )”
    Bu parçada parantezlerle belirtiler yerlere sırasıyla, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
    A) (?) ( (.)
    B) (.) ( (!)
    C) (?) (.) (!)
    D) (?) (...) (.)
    E) (.) (...) (.)

    22-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti (?) diğerlerinden farklı bir amaçla kullanılmıştır?
    A) Ahmet Yesevi (?-1166) bu düşüncenin temsilcilerindendir.
    B) Ali, Orhan, Kenan, Ahmet (?) orada imiş.
    C) Ne büyük (?) bir insanla karşılaşmışız be!
    D) Babam 1911 (?) de doğduğunu söylerdi
    E) Bu ailenin bir bölümünün Bilecik'e, bir bölümünün de Bursa'ya (?) yerleştiği söylenir.

    23-) “İnsanlar arasında iletişimi sağlayan, bilinmeyen zamanlarda ortaya çıkmış bir işaret sistemi, kendine özgü yasaları olan ve bu yasalar çerçevesinde gelişen, seslerden örülü çok yönlü sosyal bir kurumdur.
    Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisi için yapılmıştır?
    A) Güneş dil kuramı B) Dil C) Lehçe D) Ağız E) Argo

    24-) İnsanların doğuştan itibaren yakın aile çevresinde öğrendiği ve zamanla ilişkide bulunduğu sosyal çevrelerle geliştirdiği dile ne ad verilir?
    A) Anadili B) Ortak dil C) Yazı dili D) Konuşma dili E) Özel dil

    25-) Fransız bilimadamı Hilaire de Barenton tarafından ortaya atılan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ünlem kuramı B) Nesne kuramı C) Yansıma kuramı D) İş kuramı E) Güneş-dil kuramı

    26-) “Türkiye Türkçesi” aşağıdaki Türk lehçelerinin hangi grubu içerisinde yer almaktadır?
    A) Güney-doğu (Uygur) Grubu Türk Lehçeleri
    B) Güney-batı (Oğuz) Grubu Türk Lehçeleri
    C) Kuzey-doğu Grubu Türk Lehçeleri
    D) Kuzey-batı (Kıpçak) Grubu Türk Lehçeleri
    E) Karaçay - Balkar, Kumuk Türk Lehçeleri

    27-) Ortak Türk dilinden ilk önce koptuğu anlaşılan Türk lehçesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Azerbaycan Türkçesi B) Türkmen Türkçesi C) Çuvaş Türkçesi D) Özbek Türkçesi E) Karay Türkçesi

    2 Türk lehçeleri arasında Ana Türkçeye kadar uzanan arkaik özellikleri en iyi şekilde koruyan Türk lehçesi hangisidir?
    A) Kırgız Türkçesi B) Halaç Türkçesi C) Hakas Türkçesi D) Gagauz Türkçesi E) Özbek Türkçesi

    29-) Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin sözvarlığındaki yabancılaşmanın etkenlerinden biri değildir?
    A) Batı’da oluşan bilim, sanat, teknikle ilgili kavramların dilimize aktarılmadan, yine yabancı öğelerle karşılanmış olması
    B) Aydınlarımızın yabancı dil eğilimleri
    C) Okul ve devlet yazışmalarında Arapça ve Farsça sözcük ve tamlamaların kullanılması
    D) Her alanda yabancı ve yeni kavramları kendi sözvarlığımızdan türetme ve birleştirme yollarından yararlanılması
    E) Şairlerimizin aruz ölçüsüne daha iyi uyan Arapça ve Farsça dil öğelerinden yararlanması

    30-) Böylesine ince eleyip sık dokuyan kimse görmemiştim.
    Altı çizili deyimin bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) O, bir işe başlamadan önce işi, bütün ayrıntılarıyla tartıp karar verir.
    B) Dışarıdan çok kolay görünen bu işin, ne kadar güç olduğunu bir ben bilirim.
    C) Yazıyı, yeniden inceleyip düzelttikten sonra daktiloda yazacağım.
    D) Bundan sonra, onun neler yaptığını sık sık kontrol etmelisin.
    E) Önemsiz bir konuyu bu kadar büyütmen çok yersiz.

    1-A 2-E 3-B 4-A 5-B 6-B 7-A 8-C 9-D 10-A 11-B 12-B 13-B 14-D 15-A 16-B 17-E 18-D 19-E 20-C 21-A 22-C 23-B 24-A 25-E 26-B 27-C 28-B 29-D 30-A
    Son düzenleme: 10 Ekim 2010
Benzer Konular: Türk Dili
Forum Başlık Tarih
Açıköğretim Aöf türk dili ve edebiyatı okuyanlar buraya.... 24 Mart 2014
Açıköğretim AÖF Türk Dili ve Edebiyatı'nda kontenjan olması 6 Ağustos 2013
Açıköğretim aöf ttürk dili ve edebiyatı 1.sınıflar... 16 Ekim 2012
Açıköğretim Türk dili ve edebiyatı bölümü okuyan var mı? 2 Temmuz 2012
Açıköğretim AÖF Turk Dili ve Edebiyati okuyan yada okumak isteyen varmi? 29 Ocak 2012