Tarhana çorbası Yapımı

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve akska tarafından 21 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    21 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  1. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    herkes ii akşamlar arkadaşlar,
    ben siteye yeni üye oldum :)

    arkadaşlar tarhana çorbasını çokk severim ama yapmasını sevmiyorum şöyleki yaptıktan sonra yarın saat içinde koyulaşıyor buzdolabına koyduğunda ise malum kalıp gibi donuyor. sıcak su koyarak ısıtıyorum ama su koymayı sevmiyorum. pişirirken koyu olmaması için bir yöntem varmıdır. amma uzun yazmışım yaaaa(yeniyim ya heyecan yaptım)
     
  2. 21 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  3. cilekk

    cilekk Kücük adamIna asIk.. Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    6.905
    Beğenildi:
    16
    Ödül Puanları:
    146
    ne kadar su koyarsan koy tarana mercimek gibi corbalar illaki koyulasir..
    bende cok severim tarana corbasini fakat hic senin bahsettigin gibi koyulasma olmadi
    tereyagini,salcasini yada domatez rendesi hafif kizartiyorum,baska bir kaseye taranayi koyup sicak suyla iyice cözdürüyorum..bunu salcali karisima ekleyip kaynatilmis suyunu koyuyorum..simdiye kadar hic cok fazla koyulasma gibi sorun olmadi ama belki taranadan taranayada fark vardir oda olabilir yani.
     
  4. 21 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  5. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Merhabalar..Öncelikle hoşgeldiniz...Tarhanayı nası yapıyorsunuz? Malzeme olarak neler kulanıyorsunuz yani arkadaşım? O kadar çok tarhana tarifi var ki yörelere göre..Tavuklu,sütlü,doruklu,ekşili,kızılcıklı,buğdaylı,irmikli...Eğer tarifi verirseniz,yardımcı olmaya çalışırız...Kaynatırken kıvamına bakın,her zaman kullandığınız su ölçüsünü fazlalştırın,koyu olmasını en basit bu şekilde önlersiniz..Sütlü ve tereyağlı yaparsanız kremalı gibi oluyor,severseniz..Ateşten almadan arzunuza göre acı biber,nane,kıyma veya sarımsak da hoş bir aroma katıyor..Biz de tam tersi koyu kıvamlı tarhana severiz..

    Sevgiler..
     
  6. 21 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  7. cevahirx

    cevahirx KaRMaKArışIk Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2007
    Mesajlar:
    693
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    108
    Hiç o kadar koylamşmış tarhana çorbam olmadı
    Zaten eğer tarhanası fazla kaçmışsa kaynama aşamasında koyuluğu belli olur
    O esnada su yada et/tavuk suyu ile durultulur
    O derece koyu oluyrsa demek ihtiyacınızdan çok tarhana ekliyorsunuz
    Yağını salaçsını biraz ateşte çevirip suyunu ilave ederiz
    O kaynarken o arada ihtiyaç kadar
    Hiç ölçüyşe yapmadım ama Belki 1lt. suya 2-3 çorba kaşığı tarhana diyebilirim
    O tarhanayı ayrı bir kapta suyla çözdürürüz
    Su kaynamaya başlayınca tarhanayı ilave ederiz
    Tarhananın sası tadı gidine kadar kaynar
    Bu arada kıvamında koyulaşmış olur
    Fazla koyulaştı ise heme sıcak su ilavesi ile kıvamı bulunur
    Böyle olunca dolapta da kaskatı kesilmez
    Zaten öyle kaskatı kesilip suyla yeniden açmak tadını kaçırır
    Yağı tuzu yetersiz kalır Hadi tuz eklenebilir ama yağsız gibi olur
     
  8. 22 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  9. saral

    saral Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2008
    Mesajlar:
    323
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    canım birde içine koyduğun tarhana miktarını azaltmayı denesen fazla koyuyor olabilirsin şutarafagitti
     
  10. 22 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  11. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    hepinize önerilerinizden ve ilginizden dolayı teşekkür ederim dediklerinizi yapıcam mutlaka :)
     
  12. 22 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  13. hoceee

    hoceee kuzucum Üye

    Katılım:
    25 Mart 2007
    Mesajlar:
    258
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Valla şimdi canım tarhana çorbası çekti üfff...

    Bu da benim tarifim: kabuğu soyulmuş domatesleri rendelemeden küçük küçük doğruyorum(rendeleyince çok suyunu bırakıyor öbür türlü çorbanın içinde hafif kırmızılık güzel gözüküyor) ve bir kaşık tereyağ ile bir miktar kıyma (kıyma yağlı ise tereyağı tercihe göre konmaya bilir veya azaltılabilir ama bence tereyağlı da başka oluyor) bunların hepsini kavuruyorum.

    Domates suyunu salıp kıyma biraz çevrildikten sonra suyunu koyup (kaynamasını beklemeden) ve daha önce bir kapta su ile erittiğim tarhanayı karıştırıyorum (topaklanmadan karıştırın topaklanırsa çırpıcı veya mikserle çok az çırpıyorum) kaynayana kadar karıştırın..

    Eğer acı severseniz közlenmiş biberleri (kurutulmuş veya taze fark etmez ikisi de çok güzel olur) tüm olarak çorba kaynayınca içine atın çorba pişene kadar onlar da içinde pişecek..(tatlı biber de olur süper oluyor valla)

    Son olarak işin sırrı sarımsakta, çorbanın altını kapatmadan önce ezilmiş 1-2 diş sarımsak ilave edip bir dak. falan kaynatıp kapatırsanız mükemmel olur.. suyunu ve tarhanayı artık tercihe göre göz kararı ayarlamak lazım biraz koyu güzel oluyor..

    valla daha ne diyeyim size biraz uzun oldu ama süper bir tarif bence. Ben de kayınvalidemden öğrenmiştim... Afiyet olsun...
     
  14. 23 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  15. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Bende tarhanayı şöyle yaparım;
    Salçayı yağda kavururum sonra tarhanayıda kavururum o kadar güzel bir kokusu varki kavrulurken...
    Sonra yavaş yavaş sıcak su eklerim kaynamaya bırakırım.
    Suda çözdürülmüş tarhanayı sevmiyorum ben, sıcak suya eklenmiş çorba içiyormuşum gibi oluyor.
    Kavurmak daha lezzetli...
     
  16. 23 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  17. rxuxmeysazeyno

    rxuxmeysazeyno Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2008
    Mesajlar:
    32
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    çok fazla yapma bir akşamlık yiyeceğin kadar ben öyle daha çok seviyorum
     
  18. 23 Haziran 2008
    Konu Sahibi : akska
  19. Selen_Ay

    Selen_Ay Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Haziran 2007
    Mesajlar:
    3.209
    Beğenildi:
    1.871
    Ödül Puanları:
    163
    şimdi sizin yazdığınız domates filan diyince benim aklım karıştı doğal olarak :) biz de tarhana önceden yapılmış kalıp şeklindedir (yoğurt ve aşlık pişirilir sonra kurutulur) biz sadece yağla kavurup suyunu yetiririz, isteyen az da salça ekler. Koyu olmaya koyu oluyor ama annem içine daha fazla su ekler ya da düdüklüde piştikten sonra bakar koyu kaynamış suyu ekler ve biraz daha kaynatır :)