tarhana tarifi istiyorum

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve aleyna72 tarafından 14 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

    14 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  1. aleyna72

    aleyna72 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    524
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    kızlar ilk defa tarhana yapcagım lütfen yardım edermısınız. kk becerıklı hatunlarından tarifler bekliyorum.
     
  2. 14 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  3. mervishh

    mervishh Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    915
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    canım bende tam olarak bilmiyorum belki bilen arkadaşlar sana daha çok yardımcı olcaktır ama bu sene kayınvalidem yaptı onda gördüm domatesi rendeleyip pişirdi sonra kırmızı biberi fırında közledi robotta çekti. önceden de süt aldı mayaladı ve onları süzdürdü süzme yogurt koydu yani tabi un ve tuz birde büyükçe bir leğende yogurdu 1 hafta bekledi üzeri bir örtüyle örtülü şekilde o zaten hergün ekşiyor ve kabarıyor hergün yogurman gerek sabah akşam 1 hafta sonrasında kücük kücük parçalar alıp kaşıkla döktü bir örtünün üzerine sürekli ters düz etti kuruması için ve arada mıncıkladıki içleride kurusun 2 günde kurudular zaten robotta geçirdi hepsini tarhana hazır :) tabi bi de robottan geçirdikten sonra 1 gün filanda serili kaldı iyice kurusun diye
     
  4. 14 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  5. aleyna72

    aleyna72 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    524
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    mervishh tsk ederim cnm . işte neyi ne kadar koydugu o önemi benim için ( ne kadar dometes ne kadar biber gibi....
     
  6. 15 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  7. mervishh

    mervishh Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    915
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    canım benim kayınvalidem çok yaptı bana kendisine ve benim anneme yaptı o yüzden 6 kilo domates aldı mesela sen 3 kilo al 5 kilo kırmızı biber aldı sen 2 kilo al ununu zaten ayarlarsın çok katı olmasın ama emi yoğururken sütünüde al 10 15 kilo bol yoğurtlu olsun süzdür onlarıda kat tuzunuda çok koyma göz kararı yap
     
  8. 15 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  9. FURKANCA

    FURKANCA Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    446
    Beğenildi:
    25
    Ödül Puanları:
    108
    3 KıLO DOMATES 2kilo kırmızı biber 1 kilo sogan istersen içine acı süs biberi en az4yada 5kilo süzme yogurt pazarda varsa dereotu ve tarhana çubugu un aldıgı kadar un ve yogurt hariç hepsini yıka büyük tencereye 3 4 parçaya böl at çubuklarıda at kendi suyu ile kaynat hepsi iyice kaynayıp özleştimi sogut sadece çubukları içinden çıkarıp at içine en az 5 kilo yogurdu ve aldıgı unu göz kararı ilave et yogur kaynanam en üstüne yogurt sürer ve bırakır bunu herğün bir kere un ilavesi ile yogur.zaten hergün mayalanıp kabaracaktır biz eylül sonu gibi yaparız o yüzden 9 gün yogururuz sonra el kadar parçalar halinde un serpilmiş sini veya ofra bezi üstüne atarız heügün iki üç parçaya bölerek parçalarız 3 4gün içinde ufalanma halini alır yalnız çok fazla kuru olursa kesinlikle ögütemezsin elinle ovdugun zaman ufalanıyorsa olmuştur.sonra robotta veya biz un elginde yaparız çok ince un gibi olur.tekrar tepsiye döküp iyice kurut nemli halde kaldırırsan böceklenir .biz enüstüne her yogurdugumuz zman mutlaka yogurt süreriz un serpmeyiz bol yogurt kullanırsan özlü ve lezzetli tarhanan olur
     
  10. 16 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  11. ruya35

    ruya35 ...I wİsH I kNeW... Üye

    Katılım:
    21 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    146
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    bnde bildiğim kadryla tarif edeym...cnm
    kırmızı biber sogan ve tarhana otunu haslyrsn..sonra un ,yoğurt ve tuzla hepsını yogryrsn..daha sonra kabarması için bi gece bekletyrs.sonraki işlemlerde çok fazla ser kurut ovala ele...biz böyle yaparz hep..
    ekşi olmasnı isitosan hamur halde 1 haftaya yakın bekletmn lazım..
    yada acılı olmasını istiosan yarısını acı kırmızı biber koyuyrsn..
    yogurdunu bol koyarsnda kremalı gibi olur..
    yalnız tarhnayı her yöre farklı yapar artk seçim damak tadına kalmış cnm:KK66:)
     
  12. 16 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  13. sweet33

    sweet33 ruhsal dinlenmede Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1.257
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    148
    hımmm konuyu acan arkadasa tesekkurler valla bende sayende ögrenmıs oldum cok zormus yaffff
     
  14. 16 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  15. emcan01

    emcan01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.662
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    148
    ben dün tarhanamı yaptım şimdi serdim kurutuyorum.benim yaptığım tarif

    3 kilo un için biz 2 kişiyiz bize bu kış yeterli

    3 kilo un
    1 kilo domates
    1 kilo kırmızı biber(ben pahalı diye 4-5 yemek kaşığı salçasını koydum)
    yarımkilo dan biraz fazla yoğurt
    2 avuç kadar tuz
    maya (komşularında falan tarhana yapan varsa onlardan bir parça hamur alabilirsin.yoksa akşamdan yaş mayayı biraz unla yoğurup beklet,onuda yapamazsan fırından ekmek hamuru alıp beklet ertesi gün yarısını kullan)

    domatesi rendele,biberi pişir ve süzdür süzgeçten geçir

    diğer malzemeleride karıştır ve çok katı bir hamur yoğur.

    hamuru bir bezin arasına al.ve hergün 1 kez yoğur.(bez hamurun suyunu çeker ve katı kalmasını sağlar)

    hafif ekşili olmasını istiyorsan 7_8 günde yoksa 5 günde balkona güneşe ser

    arasıra mıncıklayıp ters düz yap.hamurun kurumasını sağla

    hamur ele yapışmayacak kıvama gelmeye başladığında ovalamaya başla

    ovaladığın kızımını süzgeçten geçir

    yada tamamen kurutp robottan geçir

    3-4 gün serili bırak ,iyice kurusun

    tarhanamız bitti.biraz zahmetli ama kış aylarının vazgeçilmezi afiyet olsun
     
  16. 16 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  17. aleyna72

    aleyna72 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    524
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ark.lar hepinize tsk ediyorum .herkesten farklı tiyolar aldım..inş becerirsem yapacagım.yaptıgım zaman nasıl yaptıgımı yazarımmmmmmmmmm
     
  18. 1 Eylül 2009
    Konu Sahibi : aleyna72
  19. oykumruyam

    oykumruyam Öyküm abla olduuu:) Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.024
    Beğenildi:
    17
    Ödül Puanları:
    148
    son üç senedir tarhanamızı kendim yapıyorum ve çok beğeniyoruz

    miktarlarını şu an bilemiyorum ama malzemeleri ve nasıl yaptığımı yazayım:

    süzme yoğrut
    un
    domates
    kırmızı biber
    yeşil biber
    kuru soğan
    nane
    maydonoz
    dereotu
    tuz

    bütün malzemeleri yıkayıp robattan geçirip yoğurt ve una katıyoruz,tuz ekliyorz iyice karıştırıp
    üzerini kapatıyoruz ve 3-4 gün kendi kendine mayalanmasını bekliyoruz arada bir karıştırıp gerekirse biraz daha un koyuyoruz çok cıvık olmamalı
    ben malzemeleri çiğden koyuyorum pişirip,haşlamıyorum maya falan da koymuyorum kendisi mayalanıyor zaten

    sonra temiz bir örtünün üzerine birer kaşık koyup güneşte kurutuyoruz biraz kuruyunca diğer yüzlerini çevirip iki yüzü de kuruyunca 2-3 parçaya bölüp küçültüyoruz bu şekilde de kuruduktan sonra robottan geçirip sonra da kevgirden eleyip kabuk,çekirdek gibi parçalarını ayırıp elenen kısmı tekrar robottan geçiriyoruz tekrar kurumaya seriyoruz

    yani ben böyle yapıyorum:)