Taze mi Bayat mı ?

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve mavrulam tarafından 26 Kasım 2008 başlatılmıştır.

    26 Kasım 2008
    Konu Sahibi : mavrulam
  1. mavrulam

    mavrulam Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesajlar:
    6.769
    Beğenildi:
    801
    Ödül Puanları:
    153
    [​IMG]


    Taze mi bayat mı?
    Hem sağlığımız hem de ağız tadımız için gıdaların bayatlarından kaçınmalıyız. Öncelikle ambalajlı ürün alırken mutlaka ve mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerini kontrol ediniz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler için görevlileri uyarınız. Peki ambalajı olmayan gıdalar için ne yapacağız? Bunu satıcıların sözlerine güvenerek yapmak pek akıl kârı değildir. Bu nedenle hangi gıdanın nasıl taze, nasıl bayat olduğunu öğrenmekten başka çaremiz bulunmuyor.

    İşte bazı gıdaların taze olup olmadıklarını anlamak için birkaç püf noktası:
    Dana eti alırken yağına bakmak lazım. Yağı hem beyaz olmalı hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli. Dana ne kadar yaşlanmışsa, yağının rengi de o kadar sararır.


    Alırken en çok dikkat etmemiz gereken gıda mantardır. Bilmediğiniz yerlerden, özellikle seyyar satıcılardan kesinlikle mantar almayınız. Bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden alırken de dikkatli olmayı yine unutmayın. Mantarın lekesiz olanı makbuldür. Renginin de beyaza yakın ya da hafif bej olanını tercih edin.

    Brokoli çok dayanıklı bir sebze değildir. Alırken lekesiz, canlı ve yeşil olanını seçin ve kısa zamanda tüketin.

    Taze fasulye alırken fasulyelerden bir tanesini kırmadan almayın. ‘Çat’ diye kırılmıyor, esniyorsa almaktan vazgeçin. Aynı şey enginar için de geçerlidir. Enginarın da taç yaprağını kırmayı deneyin.

    Balığın tazeliğini kontrol etmek için ise, gözlerine ve yüzgeçlerine bakmak lazım. Gözleri parlak, yüzgeçleri koyu kırmızı ve pulları gevşek olmalıdır.
    Midye, istiridye türü kabuklu deniz ürünleri denizden çıkınca su kaybetmeye başlar. Taze olup olmadığını anlamak için ağırlığına bakmak yeterli. Ne kadar ağırsa o kadar tazedir.

    Istakoz alıyorsanız biraz yakından bakmakta fayda var. Eğer kırçıllaşma varsa ıstakoz yaşlı demektir.

    Yumurtaların tazeliğini test etmek içinse tuzlu su kullanabilirsiniz. Günlük olanlar suyun dibine çökerler, 3-5 günlük olanlar suyun ortasında, bayat olanlar ise suyun yüzeyinde dururlar.

    Yumurtaların taze mi bayat mı olduğunu kırarak anlamanız da mümkün. Aldıktan sonra üzerinden uzun zaman geçtiğini düşündüğünüz ve bayat olma ihtimalinden şüphe ettiğiniz yumurtaları kullanmadan önce ayrı bir kaba kırın. Sarısı dağılıyorsa bayat, derli toplu duruyorsa tazedir.

     
  2. 26 Kasım 2008
    Konu Sahibi : mavrulam
  3. Gxuxldemir

    Gxuxldemir İnci küpeli kız Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    189
    Beğenildi:
    49
    Ödül Puanları:
    88
    Çok güzel bilgiler, teşekkürler.
    Bence bu başlığı meyve, sebze, et vs. alırken tazeliğini ve lezzetini nasıl anladığımızı anlatan yorumlarda kullanalım.
    mesela lahana seçerken ilk yapmanız gereken ortasına bastırınca hafif yumuşak olanını bulup almak.
     
  4. 26 Kasım 2008
    Konu Sahibi : mavrulam
  5. eNur

    eNur Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Kasım 2008
    Mesajlar:
    314
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    teşekkürler herkesin bilmesi gereken bilgiler
    ben genelde dikkat etmeye çalışırım
    aldığım ürünlerin son kullanma tarihine kesinlikle bakmadan almam
    sebzelerin daha yeşil ve canlı olmasına dikkat ederim
    etlerden pek anlamam ama etin rengi biraz koyuysa almam
     
  6. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : mavrulam
  7. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Güzel bi sunum tşk...