Tel Tel Nefis Kete ( Resimli)

Konusu 'Hamur İşleri' forumundadır ve Libyana tarafından 4 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

    4 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    İşte sizlere çay saatlerinize yakışacak enfes bir kete!
    www.cafebrunch.blogcu.com'da görür görmez beğenip denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım.
    Blog sahibesine çok teşekkür ediyor,sevgilerimi gönderiyorum.
    Metin aynen alıntıdır.

    -

    Bu tarifle sıcacık mis gibi ve kıyır kıyır keteler elde etmeniz çok basit,aşamaları uygulayın çayınızı demleyin ve gül keteleriniz eşliğinde,sıcak bir muhabbetle,afiyetle yiyin..
    :)
    Elime aldığımda tel tel ayrılması ve unlu harcın lezzeti çok hoşuma gitti..

    Umarım sizler de beğenirsiniz..



    MALZEMELER:
    5 su bardağı un (hamur ve kavrulan iç harcı için)
    1 çay kaşığı kuru maya
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    1 su bardağı ılık süt
    150 gr margarin (arasına sürmek için)
    1 tutam tuz
    1 yumurta sarısı (üzeri için)
    çörek otu (üzeri için)
    susam (üzeri için)
    ceviziçi (iç harç için) (opsiyonel)

    YAPILIŞI:
    Unun yarım su bardağı ayrılır. Kalan unun ortası havuz gibi açılıp tuz ve 1 fincan ılık sütle ezilmiş maya ve üzerine az un eklenerek harmanlanır. Margarin eritilir. 1 kaşık kadarıyla tepsi yağlanır. 2 kaşık kadarı ise ayrılır. Kalan yağ ve süt una azar azar eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur. Mayalandırılıp 6 eşit bezeye bölünür. Bezeler ½ cm kalınlığında yufka şeklinde açılır. Erimiş tereyağı veya margarin sürülür. Tüm bezeler, araları yağlanarak, üst üste konulur.
    1 su bardağı un yağsız olarak (rengi hafifçe dönene dek) tavada kısık ateşte kavrulur. Ayrılmış olan 2 yemek kaşışı margarin, una eklenip biraz daha kavrulur. Hafif ılınan bu kavrulmuş un, hamurun üzerine yayılır(serpilir). Dikkatlice rulo yapılır. (Kalınca bir rulo oluyor..) Rulo, 2 parmak eninde olacak şekilde, dilimlere kesilir. Her dilim alınıp kesilen kısmı üste gelecek şekilde avuç içinde tutulur. Beze alttan kalan kısımdan hafifçe büzülür. Üst kısmı çok hafifçe bastırılıp yağlı fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı sürülüp 10 dakika tepsi mayası için bekletilir.
    Arzuya göre, 6 beze tek grup halinde konmadan, ayrı olarak da işleme tabi tutulabilir. Bu takdirde, her bezenin ortası çukurlaştırılır. Kavrulmuş un da göz kararı 6 eşit miktara bölünüp, ayrı ayrı, bezelerin ortasındaki çukur kısma serpilir. Kars ketesinin bu versiyonu uygulandığında, hamur ortada toplanarak yuvarlak bir şekilde kapatılır. Kat yeri kaybolacak şekilde hafif bastırıldıktan sonra, kat yeri alta gelecek şekilde, yuvarlak bezeler ters çevrilip tepsiye aralıklı olarak döşenir.
    Hangi formatta hazırlanırsa hazırlansın, ketelerin üzeri, çatal ucu batırılarak birkaç yerinden delinir. Çatal ile üzerlerine şekil verilen ketelere çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış, 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirilir. Sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Birinci versiyon keteler, pişerken açılıp gül şeklini alıyor ve çıtır çıtır, gevrek bir kıvamda, tel tel ayrılan bir dokuda oluyor..Sabah kahvaltıları ve ikindi çayları ya da brunch için ideal bir alternatiftir.


    kaynak:Chez Moi
     
    Son düzenleme: 25 Eylül 2010
  2. 4 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  3. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG][/IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. 4 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  5. abroad

    abroad ~Eksiklik kendi ozumde~ Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2008
    Mesajlar:
    385
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Cok severim keteyi.Uzun zaman oldu yemeyeli (kafiyeye dikkaaat kaydirigubbakcemile3)
    Bakiyorum da ben herseyi seviyorum ya,yemek olsun da :a015:
    Cesaret edebilirsem bende denerim insallah.
    Ellerine saglik kusum a.s.
     
  6. 5 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  7. Princess of Rain

    Princess of Rain ♥ ♥ My Little Princess♥ ♥ Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.490
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    ben bu ketenin tahinlisini cok ozledim ah ah ah:gitme:ellerine saglik libim
     
  8. 5 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  9. AskBocugu

    AskBocugu Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    15 Mart 2007
    Mesajlar:
    1.847
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    off offff cok guzel gorunuyo acıktım valla elıne saglık canım
     
  10. 5 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  11. cinsilatif

    cinsilatif sana emanet... Pro Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.254
    Beğenildi:
    196
    Ödül Puanları:
    163
    ben de bayılırım keteye.özellikle kars ketesine
    ellerine sağlık...
    keşke seninle komşu olsaydık.bi tabak verirdin şimdi
     
  12. 6 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  13. irem naz

    irem naz Canım OĞLUM Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2008
    Mesajlar:
    6.713
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    148
    çok güzel görünüyo..ellerine sağlık..
     
  14. 7 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  15. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Süpersin kafiyekar dostum benim-tatlicadiarzu- kaydirigubbakcemile3
    Cesaret edebilirsin tabi ne var kete de alleysen zemuszemus
    afiyet olsun sağolasın

    :gitme:
    kıyamam .
    afiyet olsun çok sağol gülüm..
    tahinlisini de yapalım bir gün olur mu beraberce :)

    :kedi: Afiyet olsun gülüm
    Çok teşekkür ederim cinsim latifim opuyorumnanaktan

    Komşu olsaydın bütün tepsiyi verirdim ;hele de seviyorsan ..

    turkbayragi (vallaha..kaydirigubbakcemile3)

    Afiyet olsun balım çok tşk.
     
  16. 8 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  17. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    balım eksik olma yapmışssın yapacağını yine ama biri beni durdursun ben yaptığın herşeyi denemeye kalkıyorum sonra durumum vahim yani...:sinifsinif:
     
  18. 13 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  19. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    libisim harikasin valla super gorunuyo hayatimda keteyi ne yedim ne yaptim cokda merak ederdim icine un kavrulup koyuluyomus seninkide gerceken tel tel gorunuyo
    hamurisi yapcagim zaman denicem bunu insallah