Tereyagı Ve Tereyagının Faydaları

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve suri tarafından 27 Ocak 2010 başlatılmıştır.

    27 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  1. suri

    suri peri Üye

    Katılım:
    23 Aralık 2007
    Mesajlar:
    397
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    TEREYAĞI yıllardır tıp çevrelerince hep suçlandı. Kolesterolü yükselttiği; dolayısıyla hipertansiyon, enfarktüs, felç gibi hastalıklara zemin hazırladığı iddia ediliyordu.

    Halbuki atalarımızın yaygın kullandığı yağ, tereyağıydı. Özellikle kırsal bölgelerde bol tüketilmesine rağmen insanlarımızın sağlıklı olduğu biliniyordu. Bu yüzden tereyağının zararlı olduğu görüşü tıbbi mantığıma hiç uymuyor, soranlara “hakiki tereyağı ve sızma zeytinyağından vazgeçmeyin” diye ısrarla söylüyordum.

    Tabi bunun esas gerekçesi, kâinatın yüz akı Efendimizin, “Sığırın sütünde deva, yağında şifa vardır” hadisiydi.

    Ayrıca tereyağının oldukça besleyici muhtevası vardı: A vitamininin en iyi kaynağıydı. Lesitin’den zengindi. Yüksek oranda antioksidan (dinçleştirici) maddeler ihtiva ediyordu. İyi bir iyot kaynağıydı. Konjuge linoleik asiti bol bulundurduğu için iltihap kurutucuydu, alerji ve kansere karşı koruyucuydu. Diş çürükleri ve osteoporoz riskini düşürüyor, hafıza ve öğrenme kapasitesini artırıyordu. Yeterli miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A1, B1,,B2, nikotinik asit, C gibi) içeriyordu.

    Yine tereyağının sindirimi kolaydı, mideyi yormuyordu. Kokusu güzel, tadı ise oldukça lezzetliydi. Çiğ olarak da yenebiliyor, yemek ve unlu mamullere katılabiliyordu. Tereyağıyla pişmiş yemeğin, böreğin veya baklavanın kokusu ve tadı ulaşılmaz haz veriyordu.

    Çabuk eridiği için margarinlerin yaptığı gibi kan pıhtılaşmasını kolaylaştırarak çeşitli hastalıklara da yol açmıyordu.

    Tıp ve bilim adamlarının da kafası karışık olmalı ki yeni araştırmalara gerek gördüler. Kanadalı bilim adamları, tereyağının kalp krizi riskini ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu gösterdiler.

    Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor ve asistanı Flora Wang çalışmalarının sonucunu şöyle açıkladılar:

    “Araştırmanın bizi en çok sevindiren sonuçlarından biri, bugüne kadar zararlı etkilerinden korktuğumuz doğal yağların, aslında sağlığımız için son derece faydalı olduğunu görmemizdi. Tereyağının kalp krizi riskini düşürdüğü, şeker hastalığı ve şişmanlık tedavisine yardımcı olduğu, kolesterole iyi geldiği artık tespit edilmiş bir gerçek.”

    Evet, tıp önemli bir yanlışından daha vazgeçti ve 14 asır öncesinden gelen şu tavsiyeye uydu: “Tereyağı şifadır.”

    Doc. Dr. Sefa Saygılı
     
  2. 27 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  3. patiska

    patiska Popüler Üye Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.385
    Beğenildi:
    87
    Ödül Puanları:
    108
    çook sevindim :lepi:
     
  4. 28 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  5. leyna35

    leyna35 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2009
    Mesajlar:
    47
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Yazıyı okurken gözlerim kamaştı yazı tipi nedeniyse ama teşekkürler bu güzel bilgi için vereliniortak
     
  6. 28 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  7. sude0616

    sude0616 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.073
    Beğenildi:
    130
    Ödül Puanları:
    113
    tereyagsiz bir yemek asla dusunemem ozelliklede pilavda :)))
     
  8. 28 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  9. olgu35

    olgu35 ölümden başkası yalan Pro Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    3.424
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    148
    bir faydalı deniyor, bir zararlı benneyaptımki tereyağı fazla tercih edemiyorum ben:sinifsinif: her tereyağ da güzel olmuyor, bazıları okadar ağır oluyorki.. eritilmiş tereyağ kokusunu hiç sevmiyorum o zaman:sinifsinif:
    tereyağ sevenler için güzel haber, teşekkürler paylaştığınız içina.s.
     
  10. 29 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  11. Sonbahar

    Sonbahar o bir anne : ) Pro Üye

    Katılım:
    8 Aralık 2009
    Mesajlar:
    5.725
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    bende margarin hiç kullanmam ya ayçiçek yağı, ya tereyağı..
     
  12. 29 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  13. izmit_41

    izmit_41 kirlideğil,yaPASyatozdu Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2009
    Mesajlar:
    465
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Marketlerde satılan margarin tarzı ürünleri asla kullanmam. Perşembe günü köylülerin sattığı tereyağ vazgeçilmezlerim arasındadır. Bembeyaz (kış aylarında gerçek tereyağ bembeyaz, sarı olan katkılı oluyormuş), tuzsuz tereyağla pişen her şeyin harika bir tadı oluyor. Zeytinyağ ve tereyağ...
     
  14. 31 Ocak 2010
    Konu Sahibi : suri
  15. BinbirRenk

    BinbirRenk Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    3.421
    Beğenildi:
    306
    Ödül Puanları:
    153
    Tereyağının doğalını bulabilirsek yararlıdır ama markettekilere güven olmuyor.
    Suni yiyeceklerle beslenen hayvanların değil, doğal otlaklarda otlatılan hayvanların sütünden elde edilen yağ olmalı ayrıca.
    Otlaklar kaldıysa tabiifisfisfis
     
  16. 2 Şubat 2010
    Konu Sahibi : suri
  17. KIZLARIMCANLARIM

    KIZLARIMCANLARIM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2008
    Mesajlar:
    7.932
    Beğenildi:
    5.706
    Ödül Puanları:
    238
    bim köyden gelri.. halis tereyağ.. misss gibikokar.. bende sevindim bunu okuyunca..
     
  18. 2 Şubat 2010
    Konu Sahibi : suri
  19. secosel

    secosel hayatçokgüzel Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2008
    Mesajlar:
    598
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    ben de köyden getirtiyorum tereyagımı.miss gibi.bayılıyorum.egeden de sızma zeytinyagımı getirtiyorum.başka yağ kullanmıyorum.allaha şükür çok da saglıklıyız.