tereyağını çok seviyorsanız...

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve talin tarafından 22 Ekim 2008 başlatılmıştır.

    22 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  1. talin

    talin Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2007
    Mesajlar:
    4.253
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    148
    arkadaşlar tereyağını çok sevenler için harika bir önerim var
    ben bizzat denedim ve inanın hem tadı harika ve çok sağlıklı ,güvenle kullanabileceğiniz bir yağ haline geliyor

    ben margarin kullanmıyorum artık. Normal tereyağ da kullanmıyorum Ben marketlerde satılan herhangi bir marka paket tereyağlardan alıp GHEE yapıyorum. Ghee hakkında internette bilgi bulabilirsiniz.
    Ghee Yapılışı: tereyağını bir tencerede eritiyorsunuz ve çok kısık derece ateşte kaynar kıvama getiriyorsunuz, korkmayın yanmaz. Üzerine beyaz köpükler çıkmaya başlıyor, bu köpükleri bir kaşıkla topluyorsunuz, ta ki zeytinyağı gibi duru bir yağ kalana kadar. sonra bir kaba döküp soğutuyorsunuz. İyice soğuyunca katılaşmaya başlar ve oda sıcaklığında asla bozulmaz, ama buzdolabında da saklayabilirsiniz. Yazın buzdolabında saklıyorum çünkü oda sıcaklığında çok cıvık oluyor.
    Ghee kullanmaktan korkmayın, çok yararlıdır. O topladığımız beyaz köpükler katı yağın damarları tıkayan bölümü.
    Sızı yağlara gelince rafine olan hiçbir yağı kullanmıyorum. Evet ayçiçek, mısırözü, fındık yağları faydalı ve gerekli ama rafine edilme işlemi sırasında tüm o faydalı özelliklerini kaybediyorlar, tıpkı rafine un, şeker ve tuz gibi. Hele bu 3 beyaz bedenimiz için zehire dönüşüyor rafine edilince. Aynı şekilde rafine olan riviera zeytinyağı için de geçerli. Sadece naturel yazan zeytinyağları rafine değil. Adı üzerinde natürel, yani doğal...
    yine de araştırın diyorum, bize dayatılan o kadar çok yanış bilgi var ki ortalıkta. Medya da resmen hipnotize ediyor insanları. tüm reklamların zararlı olduğunu düşünüyorum. düşünsenize hiç yararlı bir şeyin reklamını gördünüz mü, mesela havuç, kereviz.. bunların reklama ihtiyacı yok tabii, ihtiyacı olanlar da belli...

    SEVGİ'ylea.s.
     
    Son düzenleme: 22 Ekim 2008
    yavruceylann bunu beğendi.
  2. 22 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  3. talin

    talin Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2007
    Mesajlar:
    4.253
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    148
    TEREYAĞI GERÇEĞİ
    "Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız İngilizcede Ghee olarak bilinen özellikle Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdiği bir yağa dönüştürebilirsiniz. Bunun için bir kilogram tereyağını, orta ateşte, hiç yakmadan sürekli olarak karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır. Sürekli olarak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Yaklaşık 20 dakika sonra köpük oluşmamaya başlayacaktır. İşte damarları tıkayan, tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir. Kalan yağı, porselen bir kaba koyun ve buzdolabımda saklayın."
     
  4. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  5. nemida

    nemida Popüler Üye Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.308
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    Evet ben de ghee yapıyorum gerçi bu aralar pek yapmadım, zeytinyağını tercih ettim. Ama ghee yi ben de tavsiye ederim youtube da nasıl yapıldığını gösteren videaolar da bulabilirsiniz. Konuyu başlattığın için teşekkurler Talin.
     
  6. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  7. Saruboceq

    Saruboceq İki Kız Annesi :) Pro Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    12.405
    Beğenildi:
    102
    Ödül Puanları:
    198
    yemeklerimi tereyağdan başka yağla yapmam..
    hemde halis mulis mis gibi köy tereyağıdır..
    bende denicem..teşekkürler talin.
     
  8. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  9. nix

    nix birgül<3beliz Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2007
    Mesajlar:
    5.490
    Beğenildi:
    1.755
    Ödül Puanları:
    238
    talincim bana köyden zaten ghee edilmiş hali geliyo tabi onlar bu işlemi ''ghee'' diye bilmiyolar ..
    yıllardır tereyağını böyle yaparlarmış..
     
  10. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  11. kuzum

    kuzum Bu konida hassasum Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    8.591
    Beğenildi:
    252
    Ödül Puanları:
    163
    Anacuğumun Artvinden gönderdiği tereyağını bende senin dediğin şekilde yaptım Talin, ve sürekli kullanıyorum. Bende herkese tavsiye ederim.yerimseniben
     
  12. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  13. kleo

    kleo Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    135
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ben bunu hiç bilmiyordum....artık margarine hayır diyorum,zaten pek sevmezdim....
     
  14. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  15. Lereenim

    Lereenim Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    17 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    4.216
    Beğenildi:
    161
    Ödül Puanları:
    353
    Eskiden erimiş yağ adıyla kullanılırdı demek bu şekilde yapılıp kullanılıyor ..Teşekkürler talincim bilgiler için .
     
  16. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  17. pamugum

    pamugum Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    2.858
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    cok tesekkürler talincim bilgi için ben cok severim tereyagını hem yemeklerde hem kahvaltıda köyümüz falanda olmadıgı için malesef safını yiyemedgimzden marketten alıyoduk bundan sonra bende ghee yapcam
     
  18. 23 Ekim 2008
    Konu Sahibi : talin
  19. bicirkiz

    bicirkiz Canıma can katan canımsın... Üye

    Katılım:
    24 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.432
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    148
    ama şimdi ben çok doğru bişe söyleyeceğim...bulgur pilavı yaparken hafif sulu bırakırsın... ve tereyağını birazcık fazla tavaya koy şöööööllleeeeee kokusu çıkana kadar erittt misss gibi hafif yansın ..onu da bulgur pilavının üstüne dök ve harmanla....
    aman aman kokusu taaa karşiki evden duyulur ...lezzetlimi lezzzetli...yanına güzell bi salata yada cücüklü soğan:CüvCüv:
    bizim malatyada bir teze vaar tereyağdan başka yağ yememiş ömrünce gecen sene 110 yaşında kaybettik...üstelik o zamana kadar hafızası çok şaşırtıcı belki ama yerinde...ve gözleri iğneye ipliği saplayacak kadar güzel görüyor belki inanmayacaksınız ama bu iğne dikiş iğnesi...
    bence uzun yaşam biraz irsi ve temiz ve sterssiz bir yaşama bağlı...

    sağlıklı yaşamlar...