Tokat Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 6 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Zengin çeşitleri ile Tokat mutfağı

    Tokat ili bereketli topraklarında yetişen ürünleriyle zengin bir mutfağa sahiptir. Anadolu mutfaklarını denemek ve yemek kültürümüzü daha yakından tanımak isteyenler için Satı Kargı nın katkıları ile derlediğimiz Tokat mutfağına ait tözel tatlar.

    Tokat ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.

    Özel tatlar...

    Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan "cevizli bat" değişik bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır. En önemli özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır. Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma ya da kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur. Yine keşkek pişirileceği zaman, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir. Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de "çökelikli" dir. Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir.

    Tokat mutfağında çok çeşitli bitkiler de kullanılır. Örneğin ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeyen evelik, madımak, nivik gibi bitkiler pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır. Bunun yanında bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur.
     
  2. 6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  3. PANDORA_AMAZON

    PANDORA_AMAZON Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    191
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ah cevizli bat,madımak olsada yesem çocukluğumdan beri yemedim
     
  4. 25 Ekim 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  5. azran

    azran Guest

    çemenli madımak, cevizli bat, keşli mısır çorbası (bunu kim biliyor ki anamdan başka) ah özlenen yöre yemeklerimiz. ta Kars'a taşımıştı rahmetli anam bu İl'imizin mutfağını... kurban olam anam sana ah yanımda olsaydın... mekanın cennet olsun canım anam... bütün anaları öpüyorum....
     
  6. 25 Ekim 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  7. Nazenin

    Nazenin Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    42
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    İlimizde yöreye has pek çok miktarda leziz yemekler yapılmaktadır. Özellikle hamur işlerinden Çökelekli, Katmer, Cızlak, Haşhaşlı ve Cevizli Çörek, Mantı, Yuğurtmaç; çorbalardan tarhana, Kuskus, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, gendime Toygası Çorbası; pilavlardan Keşkek, Mercimekli Bulgur Pilavı; tatlılardan Zile Pekmezi, Cevizli Şeker Sucuğu (Köme) Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçeli yöreye has yemeklerin başlıcalarıdır.

    Bunlardan başka Tokat pastırması ve elbiseli sucuk da Tokat'a has diğer yiyecek maddeleridir. Tabii patlıcan, domates, biber ve sarımsak, patates ve kuzu kuşbaşı et kullanılarak yapılan Tokat kebabını da unutmamak lazım.

    Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Gendüme Çorbası, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır.

    TOKAT KEBABI

    Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

    Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

    KEŞKEK

    Bütün yarma, nohut, kemikli et, yağ, tuz, kara biber. İlikli kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Keşkeğin pişeceği tencereye etler alınır, üzerine tuz ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Suyu azalınca et pişmemişse tekrar su konulur ve pişmeye devam edilir. Et piştiğinde suyu yeterli ise tekrar su verilmez. Ayıklanmış ve yıkanmış yarma ve nohut katılır. Tuz ilave edilir. Baharatları atılır. Ağır ateşte pişmeye bırakılır. Yarmaları ve nohudu istenilen derecede pişmemişse tekrar su verilir. Yarı pişmiş durumda iken yağı eklenir ve pişmesi tamamlanır.

    NOT: Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Sıcak sıcak sofraya alınır. Tahta kaşıkla piştiği tencereden yenilmesi tercihlidir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Kış sabah kahvaltısında ve öğle vaktinde tercih edilir. Yanında ayran,kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.

    BAKLA DOLMASI

    İç bakla, ince bulgur, domates salçası, reyhan, kuru soğan, maydanoz, tuz, kara biber, yağ ve parçalanmış et malzemelerinden yapılır.

    Bakla önce ıslatılarak ikiye kesilir, kabuğu soyulur. İnce bulgur ve diğer malzemeler birbirine karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Daha önce salamura yapılmış asma yaprağına irice sarılır. İçine parça et konmuş kazana dolmalar dizilir. Üzerine kıyılarak yağda öldürülmüş dörtlü ilave edilerek, kısık ateşte pişirilir.

    MADIMAK

    Tokat’ın yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan madımak, çayır ve meralardan toplanır. Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp, tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, soğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur. Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir. Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.







     
  8. 7 Aralık 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  9. ebrugen

    ebrugen Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    158
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    86
    ya canım nası bat ve bakla sarması istedi anlatamam..ama bunlarda yalnız yenmezki..tokatlılar gunumu yapsak?
     
  10. 8 Aralık 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  11. SIEDA

    SIEDA Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    Ah canim ya simdi bunu okuyunca benimde canim istedi,burda yapiyorum ama tadi cikmiyo kalabalikla iyi gider söyle bol cevizlisinden :1yes2:
     
  12. 9 Aralık 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  13. ebrugen

    ebrugen Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    158
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    86
    cidden bisim yöresel yemekler tek başına yenmezki..kalabalıkta şenlikle yenmesi gerek...bol cevizli bat tokat yaprağıyla harika giderdi...
     
  14. 9 Aralık 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  15. gxuxzeljoe

    gxuxzeljoe Aktif Üye Üye

    Katılım:
    2 Aralık 2006
    Mesajlar:
    156
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    oh be tokatımın güzel yemekleri aslen benımde memleket tokat :1yes2: :1yes2:
     
  16. 2 Ocak 2008
    Konu Sahibi : gerbera
  17. dolunay__87

    dolunay__87 Guest

    arkadaşlar ben tokatlıyım dediğiniz gibi bu yemekleri yapınca kalabalık olcak tek hiçbir tadı çıkmıyor siz gelin ben size yapayım ve hep birlikte afiyetle yiyelim sevgilerr
     
  18. 19 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  19. MeleklerKorusun

    MeleklerKorusun Yorgun Savaşçı Pro Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2008
    Mesajlar:
    3.058
    Beğenildi:
    73
    Ödül Puanları:
    153
    DOLUNY GELRııZ VALLA
    ŞıMDıDEN ELLERıNE SAĞLIK
    HEPSıDE BıRBRııNDEN GÜZEL MEMLEKETıMıZN LEZZETLERıNıNcokacimcoook