Trabzon Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 6 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Mısır çorbası

    Malzemeler:

    2 bardak mısır yarması, 1 bardak barbunya fasulye, 1 çorba kaşığı tuz, 1bardak yoğurt, 6 bardak su

    Yapılışı:

    Barbunyayı önceden haşlayın ve süzün. Çorba tenceresine suyu koyduktan sonra içine mısır yarmasını dökün. On dakika kadar karıştırarak kaynatıp içine
    barbunya fasulyeyi ilave edin. Tuz ve yoğurdu karıştırarak, hafif ateşte kaynamakta olan çorbaya azar azar dökerek ilave edin. Kısık ateşte 5-10dakika kadar daha pişirin.

    Kara Lahana Çorbası

    Malzemeler:

    1 kg kara lahana, 6 bardak su, 1 bardak mısır yarması, 1 bardak barbunya fasulye, 1 kahve fincanı kuyruk yağı, 1,5 bardak mısır unu, tuz.

    Yapılışı:

    Fasulyeyi kaynatıp suyunu süzün. Lahanaları sıcak suda haşlayıp ince ince doğrayın. Tencereye su, lahana, mısır yarması ve mısır ununu sırayla ilave edin.Karıştırarak pişirin ve fasulyeyi ilave edin. Kuyruk yağını bir başka kapta eriterek ekleyin. Tuz ilave edip 30 dakika pişirin.

    Hamsili pirinç pilavı

    Malzemeler:

    2 kg hamsi balığı, 2 su bardağı pirinç, 2 su bardağı su, 1 paket kuş üzümü, 1 paket kuru üzüm, 1 paket çam fıstığı, 1 tatlı kaşığı nane, 1 yemek kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı tereyağı

    Yapılışı:

    Hamsileri ayıklarken kılçığını da çıkarın. İyice yıkayıp temizleyip suyunu süzdürün. Piirnçleri de iyice yıkayın ve suyunu süzüzn. Kuş üzümünü, kuru üzümü,fıstıkları, nane, tuz ve karabiberi piirnçle harmanlayın. Bu karışımı bir bardak suyla birlikte hafifçe kavurun. Fırın tepsisinin kenarlarına aralıksız olarak
    hamsileri dizin. Ortasına hazırladığınız karışı dökerek yayın. Tepsinin kenarlarına dizdiğiniz hamsileri, tepsinin içine doğru çevirin. Kalan tüm hamsileri aralıksız olarak, pirincin üzerini tamamen kapatacak şekilde dizin.Üzerine 1 bardak su ilave edin. Tereyağını eritip üzerine gezdirin. 20 dakika fırında pişirin.

    Kara lahana dolması

    Malzemeler:

    1 kg kara lahana, 2 bardak pirinç, 2 paket çam fıstığı, 11 paket kuş üzüzmü,1 su bardağı zeytinyağı, 1 demet maydonoz, 4-5 baş kuru soğan, tuz.

    Yapılışı:

    Kara lahanaları yıkayıp sıcak suda haşlayın ve suyunu süzerek soğumaya bırakın. Bir tencerede zeytinyağıyla beraber ince ince doğradığınız kuru soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkanmış pirinç, fıstık, kuş üzümü, tuz ve doğranmış maydonozu ilave edin. Bir bardak su ekleyin ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Hazırladığınız bu malzemeyi soğumuş olan kara lahana yapraklarına sarın. Tencereye dizerek, üzerine 1,5-2 bardak kadar su ilave ederek kısık ateşte 20 dakika pişirin.

    Su böreği

    Malzemeler:

    8 adet yumurta, 7,5 bardak un, 350 gram beyaz peynir, 1 demet maydonoz, 2 su bardağı tereyağı, 1 tutam tuz, 2 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı.

    Yapılışı:

    Yumurtaları birer birer kırarak çırpın. İçine tuz ve unu ilave ederek yoğurun, hamur haline getirin. Diğer bir kapta beyaz peyniri ezerek ince ince kıydığınız maydonozla birbirine karıştırarak iç malzemeyi hazırlayın. Hamuru 13 eşit parçaya bölüp top haline getirin. 12 top hamuru tek tek açın. Yufkalar hazır yufkadan biraz daha kalın olmalı. Toplardan bir tanesini açmadan bırakın. Geniş bir tencerede kaynamakta olan sıcak suyun içine 2 çorba kaşığı tuzu ve zeytinyağını atın. Açtığınız ve biraz kurumuş olan yufkaları önce bu sıcak suya ardından da soğuk suya batırıp çıkartın ve suyunu elinizle hafifçe sıkarak süzdürün. Islattığınız yufkaların üzerine tereyağ sürdükten sonra hazırladığınız maydonozlu peyniri, yufkanın üzerine dağıtın. Bütün yufkaları aynı işlemlerden geçirdikten sonra üst üste dizerek tepsiye yerleştirin. Ayırdığınız hamur topunu da açıp, bekletmeden yaş olarak en üste serin ve 250 derecedeki fırına verin.30 dakika pişirin.

    Burma tatlısı

    Malzemeler:

    7,5 bardak un, 1 yumurta, 2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, 3 su bardağı çekilmiş fındık, 4 su bardağı ceviz içi, 1,5 su bardağı tereyağ, 4 bardak su, 6 bardak toz şeker.

    Yapılışı:

    Yumurta, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, bir tutam tuz ve unu, sütle birlikte yoğurarak hamur haline getirin. Hamuru 15 eşit parçaya bölerek top top yuvarlayın.Oklava ile pişireceğiniz tepsi büyüklüğünde açın. Her bir yufkayı boydan boya 3 geniş şerit halinde kesin. Yufka parçalarının üzerine fındık ve ceviz karışımını serpin. Oklavaya sararak elinizle iki yandan büzün. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tepsiyi hazırladıktan sonra üzerine erittiğiniz tereyağını sürün. Sıcak fırında 20 dakika pişirin. Tepsiyi fırından aldıktan sonra soğumaya bırakın. Diğer yanda şekeri suyla kaynatarak şerbeti hazırlayın. Soğumuş olan burmaların üzerine şerbeti sıcak olarak dökün. Şerbeti çekene kadar bekleyip daha sonra servis yapın.

    Hamsi Kuşu

    ½ kg kılçıksız hamsi
    2 soğan (ince kıyılmış)
    3 yumurta
    1 bardak buğday unu
    1 bardak mısır unu
    1 bardak sıvı yağ.
    birkaç yaprak pazı (ince kıyılmış)
    nane
    maydanoz
    tuz
    karabiber

    Pazı, karabiber, soğan, maydanoz ve naneyi bir kapta karıştırın. Hamsileri ikişer ikişer avuç içine yerleştirin. Karıştırdığınız malzemeyi; üzerine iki adet hamsiyi koyarak hafifçe sıkıştırın; kuş gövdesi şekli verin. Buğday ve mısır ununu diğer kapta karıştırın; hamsileri sırasıyla çırpılmış yumurtaya, una bulayıp yağda kızartın.

    Akçaabat Köftesi

    1 kg. kıyma
    3 çorba kaşığı peksimet
    1 diş sarımsak
    tuz
    karabiber

    Malzemeleri karıştırarak köfteleştirin. Izgarada pişirin.

    Beyaz Lahana Sarma

    ½ kg kuşbaşı et (ince doğranmış)
    1 kg beyaz lahanası
    4 adet soğan
    2 kase pirinç
    domates salçası
    sıvıyağ
    tuz
    karabiber
    Beyaz lahana

    yapraklarını haşlayın. Diğer malzemeleri bir bardak su ile tam pişirmeden kavurun. Lahana yapraklarını normal boyutlar ölçüsünde parçalara ayırarak sarın. Su ilave edip 30 dk pişirin.

    Çıtma

    2 demet pazı yaprağı
    2 kara lahana
    3 adet pırasa
    1 kase kuru fasulye (barbunya)
    3 diş sarımsak
    2 çorba kaşığı tereyağı
    pul biber

    Akşamdan ıslatılan fasulyeyi haşlayın. Sebzeleri doğrayıp haşlama suyuna ekleyin. Suyunu süzün. Tencerede kızdırılmış tereyağı ilave edilip kavurun. Üzerine tereyağ ve pul biber karışımını dökerek servis yapın.
     
  2. 6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  3. 1_sen

    1_sen Guest

    isin dogrusu bu yazilanlari hic tatmadim....ama ben mihlamayi cok seviyorum..hamileyken bile as ermistim...bu arada misir yarmasi ne acep?:smile:
     
  4. 8 Ocak 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. maydanoz

    maydanoz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    576
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    MISIR yarması,değirmende(taş değirmen--evdeki el değirmenleri)mısırın kırılması,küçültülmesiyle elde edilir.Tıpkı buğday gibi-bazı yörelerde buğdaya da yarma--gendima denir...
     
  6. 8 Ocak 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. KaBuSs

    KaBuSs Aktif Üye Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2007
    Mesajlar:
    4
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Bende bi kuymak tarifi verebilir miyim?

    [​IMG]
    Kuymak

    Malzemeler:
    Taze süt kaymağı veya 4 kaşık tereyağı,
    göz kararı su,
    tuz,
    fırınlı mısır unu,
    imansız peynir (1 Kase peynir doğranmış),
    1 kaşık dolusu tereyağı
    Yapılışı:
    Kaymağı veya tereyağını tavaya koyduktan sonra eriyince bir miktar su katılır.Su kaynadıktan sonra tuzu katılır. Unu tahta kaşıkla kaynayan suya yavaş yavaş karıştırarak katılır. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Peyniri katıldıktan sonra hafif ateşte fıkırdamaya başlayınca ateş söndürülür. 2-3 dakika sonra peynir çekilecek tarzda tavada döndürülür. Ortasına bir kaşık tereyağı koyulur ve sıcak servis yapılır.
    Afiyetler olsunnnnnn.
     
  8. 13 Ocak 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  9. mertgxuxl_61

    mertgxuxl_61 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2007
    Mesajlar:
    2
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    hımmm vazgeçemediklerimdendir genelde kahvaltıda pazar günleri muhakkak yaparım
     
  10. 29 Haziran 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  11. EU1

    EU1 Guest

    ben bayılıyom ya bu karadeniz mutfağına, yemeklerine...a.sa.sa.s
    anacım ne güzel yapar bu yemekleri a.s.
    ah ah yanında olsamda yapsa keşke:a015:
    canım çekti be.a.s
     
  12. 30 Ekim 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  13. YaXSXaMm

    YaXSXaMm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2007
    Mesajlar:
    269
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    birşey soracağım kuymak ile mıhlama arasındaki fark ne kuymağı çok seviyorum.ayasofya müzesinin orda yiyorum harika yapıyorlar bence ama hiç mıhlama yemedim acaba mıhlama nasıl yapılıyor
     
  14. 2 Aralık 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  15. Queen

    Queen Guest

    yaa;oldu mu şimdi bu trabzon yemekleri yani...ana tarafından yarı trabzonluyum.ama yemeklerini hatırlattınız bana ,yarın sabah ilk işim kuymak yapmak olacak.mmmm......
     
  16. 14 Ocak 2008
    Konu Sahibi : gerbera
  17. redboomm

    redboomm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ıkısıde aynı dıye bılıyorum kımı kuymak dıyo kımı mıhlama
     
  18. 30 Ocak 2008
    Konu Sahibi : gerbera
  19. TARÇIN_23

    TARÇIN_23 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Ocak 2008
    Mesajlar:
    9
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    arkadaşım ben makedonyalım ama bayramda trabzondaydık eşimin ablası orada oturuyor ziyarete gittik ve kuymak yedik orda dışarıda süper bişey bayıldık dün eşim mısır unu almış illa yapalım diye nett baktım tariflere ama yapamadık akşamda yaptım olmaadı bugünde yaptım olmadı nasıl olucak artık senin tarifinide deniycem bakalım olacak mı?