Türk Mutfağinin özellikleri

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve sasugar tarafından 13 Haziran 2007 başlatılmıştır.

    13 Haziran 2007
    Konu Sahibi : sasugar
  1. sasugar

    sasugar Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2007
    Mesajlar:
    99
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    Türk Mutfağı

    Türk mutfağındaki çeşit zenginliği birçok etkene bağlıdır. Kısa bir ifadeyle orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı gibi İmparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, mutfak kültürümüzün yeni yapısını kazanmasında rol oynamıştır.

    Türk Mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye ve vejetaryen mutfağına kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır.


    Türk Mutfak Kültürünün Genel Nitelikleri

    Türk mutfağı; Türklerin uzun yıllar, baharat yolunu denetim altında tutmasından dolayı Dünya’nın en gelişmiş mutfaklarından biri. Baharatlar, etin ömrünü uzun kıldığı gibi terbiyelenmesi için de gereklilik arz eder. Tarım için uygun ve verimli arazilere sahip olmuş Türklerde, rençberlik ve hayvancılıktan dolayı; hem sebze hem de et yemek çeşitliliği vardır.

    Türk mutfak kültürünün niteliklerini Asya'daki yerleşik düzen ve göçler sırasında göç yolları üzerinde bulunan toplumlarla etkileşimleri ve tarımsal ekonomik yapı, Türk yemeklerini etkilemiştir. Ailelerin sosyo-ekonomik düzeylerine göre yemeklerde genellikle bir farklılaşma görülür. Yemek çeşitleri bakımından başka kültürlerden etkilenme ve onları etkileme söz konusudur.


    Avcılık, Tarımsal Yapı ve Göç Kültürünün Etkisi

    Türk kavimlerinde çoğunluğun gıdasında bitkiler önemli değildi. Eski Türklerin temel gıdası koyun eti ve süt ürünleri olmuştur. Bunlar arasında özellikle kımız (fermente ettirilmiş kısrak sütü), % 2-6 oranında alkolü ile fazla besleyici olmamakla birlikte, ferahlatıcı ve açlığı giderici bir özelliği sahiptir. Litre başına (450 kalori) oldukça yüksek bir kalori sağlayan kımız, yağla tek taraflı beslenmeyi sağlıyordu. Tarımsal ekonomik yapıda özellikle hububatlar, Türk yiyeceklerinin çoğunluğunu oluşturur. Kuru fasulye, ya da nohut, bulgur pilavı ve yanında bir soğan, adeta Türk yiyeceğinin simgesi olmuştur. Özellikle kırsal kesimin en popüler yiyeceği bunlardır. Anadolu yollarındaki lokantalarda yemek yerken garsonların en çok “Bir kuru” biçimindeki seslerini duyarız. Askerlikte ne kadar çok yenirse yensin, fıkralara şakalaşmalara ne kadar konu olursa olsun, kuru fasulye yine de vazgeçilmez bir Türk yemeğidir.


    Osmanlı Saray Mutfağı

    Bir zamanlar, Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları, eski uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu, geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardı. Bu hareket sırasında elbette mutfak kültürüne de gereken yeri vereceklerdi.

    Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı çok edin gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirilmişti.

    İşte, yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu kültürün önemli bir bölümünü oluşturan mutfak ve yemek töreleri Asya Türklerinin tarihsel birikimiyle birlikte oluştu, gelişti ve ünlendi.


    Belirli Zamanlara Özgü Yiyecek - İçecekler

    Türk Mutfağında, belirli zamanlarda hazırlanan yemek, yiyecek - içecek türlerinin; sembolik anlamlarla yüklü hazırlanması gündelik yemeklere göre daha fazla zaman ve emek isteyen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Belirli zamanlara özgü yemekler imece adı verilen yardımlaşmalarla hazırlanır.

    Nişan, düğün, sünnet, ölüm, dini bayramlar, mevsimlik bayramlar, Ramazan Ayı gibi gündelik yaşamdan daha farklı anlamların yüklendiği günlerde yemek ve yiyeceklerin de farklılaştığı; sofraların daha özenle ve bol çeşitle hazırlandığı gözlenmektedir. Bu konuda kendine özgü bir yapı gösteren doğum, düğün ve ölüm yemeklerini örnekleyebiliriz:

    Doğum yapan kadına ziyarete gelen akraba, komşu ve tanıdıklar çeşitli hediyelerin yanında süt, yoğurt, yumurta, çorba gibi yemek ve yiyecekler de getirirler. "Loğusa evi'nde konuklara loğusa şerbeti, süt, tatlı, bisküvi gibi ikramlarda bulunulur. Loğusa kadına sütünün artacağı inancıyla süt ve sütlü yiyecekler, soğan, bulgur, mercimek, şerbet, tatlı vb yedirilir; nohut, fasulye ve bazı meyveler sakıncalı kabul edilerek yedirilemez, soğuk su içirilemez.

    Düğün yemeklerinde et yemeğinin yanında pilav, mevsime bağlı olarak bir sebze yemeği, kuru fasulye veya nohut, hoşaf bulunur. Çorba olarak şehriye ve yoğurt çorbalarının yer aldığı düğün sofralarında; keşkek, pilav ve et yemeği hemen her bölgede yaygındır. Düğün sofralarında tatlı olarak helva, zerde, sütlaç veya baklava bulunur.

    Cenaze yemeklerinde pilav ve sebze yemeklerinin yanında yemek çeşitleri de bulunur. Bazı yörelerde mezarın hazırlanmasını sağlayan kişilere verilen yemeğe "kazma takırtısı" denir. Cenaze evine yörelere göre değişiklik göstermekle beraber, 3 veya 7 günle değişen sürelerle komşu ve tanıdıklar yemek getirir, ölü evinde yemek pişmez. Ölünün evden çıktığı gün un helvasının yapılması dağıtılması; 3., 7., 40. ve 52. günlerde mevlit okutularak yemek veya yiyecek ikramında bulunulması geleneği devam etmektedir.


    Mutfak, Kiler ve Sofra

    Geleneksel mutfak kültürümüzün önde gelen araçlarından birisi olan sofra bezleri(dest-i hunlar) odanın ortasına serilir üzerine bir sini ve sininin içerisinde yemek takımları ve malzemeleri konulur ve sofra bezinin etrafında küçük yer minderleri bulunurdu. Bazen de sofra bezi üzerine 20 - 30 cm yükseklikte özel yapılmış küçük bir tahta masa konulur ve bunun üzerine sini konularak sofra oluşturulurdu. Sofra bezleri yerini naylondan yapılmış sofra bezlerine bırakmıştır.

    Kiler, evin 7 - 8 aylık zahiresini barındıran bir bölümüdür. Başta pilavlık ve köftelik bulgurlar, çorbalık keşkeklik döğmeler (kendüme), mercimek, fasulye lovik ve nohutlar, ağızları beyaz ve nakışlı örtülerle kapalı, kırmızı topraktan yapılmış yerli büyük küpler veya peteklerde; sıra sıra dizili sırlı yeşil çinilerde ise unlar, pekmezler, ballar, peynirler, salçalar, turşular; küplerlerde yağlar, kavurmalar, kıymalar, tarhanalar; muhaşır, erişte gibi şeyler ise büyük kamış sepetler;salamura ve sirkeler için fıçılar; soğan, sarımsak, sebze ve meyve kuruları için sırık askılar, mayiler için şişeler, meyve saklamak için kumluk yine kilerde tavana asılı ekmek salıncağı üzerinde tandır ekmekleri bulunurdu.

    Yakın geçmişe kadar şehirlerde mutfak ve kiler iç içe olduğu gibi ayrı ayrı da olurdu. Köy ve kasaba evlerinin çoğunda mutfak ve kiler birlikteliği devam etmektedir.


    Yemek çeşitleri

    Geleneksel Türk mutfağında yapılan yemek çeşitleri ilk kez 1844 yılında Melceü't-tabb'hin adıyla basılan yemek kitabında bir arada görülmektedir. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocalarından Mehmet K'mil bu yemek kitabını on iki bölüm olarak hazırlamıştır.

    1) Çorbalar
    2) Kebaplar
    3) Yahniler
    4) Tavalar
    5) Börekler
    6) Hamur işi tatlılar
    7) Sütlü tatlılar
    8) Bastılar
    9) Zeytinyağlı ve sağyağlı dolmalar
    10) Pilavlar
    11) Hoşaflar
    12) Kahveden önce yenecek tatlılar ve içecekler.
    :nazar::icecream:
     
  2. 13 Haziran 2007
    Konu Sahibi : sasugar
  3. kar tanesi

    kar tanesi Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2007
    Mesajlar:
    123
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Dunyanin hicbir yerinde bizim mutfagimiz gibisi yok. En lezzetli ve en zahmetli mutfak bizim mutfagimiz fakat ne yazikki tanitamiyoruz. Paylasimin icin tesekkurler sasugar..
     
  4. 14 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : sasugar
  5. sevim79

    sevim79 Guest

    Merhabalar, ben yurtdisinda yasiyorum. Malesef türk yemeklerinin yapilisinda zorlaniyorum. Evli olan bayanlardan bilgiler bekliyorum. Biliyoruz ki erkegin kalbine giden yol mideden gecer :) nisanlim türkiye de yasiyor. Bende türkiye ye yerlesecegim. Yani yemek pisirmeyi ögrensem iyi olur. Aksamlari esiniz eve geldiginde yaptiginiz yemek nedir? Yani bu yemek kitaplarindan alinti olmayan yemekleri ögrenmek istiyorum. Menemen, kuru fasulye yaninda pilav :) bunlari biliyorum, ama baskaa ne ögrenebilirim.

    Bir anket acalim. Bu aksam pisireceginiz türk usulü yemek nedir?
    Yorumlarinizi büyük merakla bekliyorummm :)
     
  6. 16 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : sasugar
  7. Evin Kedisi

    Evin Kedisi Guest

    bu akşam mantarlı et sote bulgur pilavı domatesli salata ve fırın sütlaç vardı aa bide yoğurtlu kabak salatası yapmıştım:)
     
  8. 16 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : sasugar
  9. ChoqSeqeR

    ChoqSeqeR hayırlısını nasip et ALLAHım Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    6.029
    Beğenildi:
    1.145
    Ödül Puanları:
    238
    slm
    arkadaşlar marketten soya sosu aldım ama onunla nasıl bir yemek yapacağımı bilmiyorum yada hangi yemege katmam gerekiyor. bana soya soslu bir yemek tarifi verebilecek var mı acaba? şimdiden teşekkürler.....