Türkiye'nin lezzet haritası çıkarıldı

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Libyana tarafından 9 Eylül 2008 başlatılmıştır.

    9 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Bir çok yemek için, çeşitli vilayetler arasında halen “bu bize ait“, “hayır efendim bize ait” şeklinde çekişme sürse de, genelde kabul gören sadeleştirilmiş liste şöyle
    Adana: Süllüm.
    Adıyaman: Basalla.
    Afyon: Sakala çarpan çorba, sırtsırta, ağzı açık, cücü.
    Ağrı: Gösteberg.
    Amasya: Unutma beni, eli böğründe.
    Ankara: Sıçgıç, pıtpıt pilavı, entekke böreği, tamtak tiridi, öllüğün körü.
    Antalya: Bergamut reçeli.
    Artvin: Zurbiyet, püşürük çorbası.
    Aydın: Pelvize.
    Balıkesir: Mafiş tatlısı.
    Bilecik: Samsı.
    Bingöl: Sirın.
    Bitlis: Büryan, şekalok.
    Bolu: Çantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı.
    Burdur: Testi kebabı.
    Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı , kaymaçina.
    Çanakkale: Erik macunu.
    Çankırı: Mıkla.
    Çorum: Cızlak, borhani.
    Denizli: Çaput aşı, gındıra çorbası.
    Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
    Edirne: Mamzama, hardaliye.
    Elazığ: Lobik çorbası, kındık köfte, işkene, pirpirim boranı, tavşan üflemesi.
    Erzincan: Tulum peyniri.
    Erzurum: Cağ kebabı.
    Eskişehir: Çiğ börek.
    Gaziantep: Mahhıtalı köfte, süzük yapması, maş çorbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak böreği, yarpuz piyazı, at elması turşusu.
    Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dible.
    Gümüşhane: Köme, kanzılı börek.
    Hakkari: Gulul çorbası.
    Hatay: Kaytaz böreği, semirsek.
    Isparta: Kuyruğu sulu, derdimi alan.
    İçel: Tantuni.
    İstanbul: Uykuluk.
    İzmir: Kumru, papaz yahnisi.
    Kars: Tandırda kaz çekmesi.
    Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı.
    Kayseri: Mantı, pastırma.
    Kırklareli: Sulu kaçamak.
    Kırşehir: Keykef.
    Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı.
    Konya: Etli ekmek.
    Kütahya: Namaz dolması, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, tosunum.
    Malatya: Taş küllüğü, gurut çorbası, kurşungeçirmez köftesi.
    Manisa: Mesir macunu.
    Kahramanmaraş: Dövme dondurma, tarhana, pıtpıt lapası.
    Mardin: Semberuk, irok.
    Muğla: Galli patlıcan, ebegümeci kavurması, dülek reçeli.
    Muş: Çorti.
    Nevşehir: Dıvıl, sızgıt.
    Niğde: Mangir çorbası, papara, cılbır.
    Ordu: Melocan kavurması, sakarca mıhlaması.
    Rize: Hamsi çiğirtası, enişte lokumu.
    Sakarya: Pekmez.
    Samsun: Kocakarı gerdanı.
    Siirt: Zivzik narı, perde pilavı.
    Sinop: Nokul, mamalika.
    Sivas: Pezik turşusu.
    Tekirdağ: Köfte.
    Tokat: Bacaklı çorba.
    Trabzon: Vakfıkebir ekmeği.
    Tunceli: Zerefet.
    Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı.
    Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi.
    Van: Otlu peynir.
    Yozgat: Testi kebabı.
    Zonguldak: Beyaz baklava.
    Aksaray: Höşmerim.
    Bayburt: Lor dolması.
    Karaman: Kayısı musakka, paraköfte.
    Kırıkkale: Sarığı burma.
    Batman: Bumbar.
    Şırnak: Hekeheşandi.
    Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut.
    Ardahan: Pişi.
    Iğdır: Patlıcan reçeli.
    Yalova: Luhu şirkey çirbuli, lalanga, papa.
    Karabük: Çingene baklavası.
    Kilis: Şıhıl mahze, kübbülmüşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet çamuru.
    Osmaniye: Tirşik, çiçcire.
    Düzce: Çerkez tavuğu.


    cokacimcoook hihoyyyt cokacimcoook



    ANKARA Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye’nin lezzet haritasını çıkardı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla dikkat çekiyor. Amasya ve Afyon’un ’sakala çarpan çorbası’, Aydın’ın ’kulak çorbası’, Bolu’nun ’kedi batmaz’ı, Denizli ve Çanakkale’nin ’kaçamak’ı, Rize’nin ’enişte lokumu’, Şanlıurfa’nın ’şıllık tatlısı’, Kocaeli’nin ’otur fatma tatlısı’, Kütahya’nın ’tosunum’u, Bartın’ın ’pumpum çorbası’, Malatya’nın ’kurşun geçmez köftesi’ ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor. Çeşit açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip ili ise Gaziantep olarak belirlendi. İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. 93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip iller arasında. Bölgeler arasında İç A Aralık günlerinde, kredi kartlarıyla 5 milyon 801 bin 649 adet işlem gerçekleştiğini ve 557 milyon 254 bin YTL nadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. ..


    sengözlerimebaksanab





     
  2. 11 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  3. kriegerin

    kriegerin benim can oğlum Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2007
    Mesajlar:
    8.549
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    hey gözünü sevdiğimin antepi
     
  4. 12 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  5. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    :1hug: EntepLimiydin Sönmezim miissiisim a.s. :asigim: :icecream:
     
  6. 14 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  7. nidah

    nidah Sabır ve Dua...!! Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    6.155
    Beğenildi:
    250
    Ödül Puanları:
    153
    İstanbul: Uykuluk.

    bu nasıl bişi yakaydirigubbakcemile3
     
  8. 15 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  9. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Canım uykuluk bır cesıt sakatat kokorec gıbı tadı aynı
    Cok hastası oldugu gıbı sevmeyenler de var ben sevmem mesela
    Istanbula ozgu ozgu oldugunu da bılmıyordum:1shok:şakkıdıkaydirigubbakcemile3
    mını mını bocuk salyongoz gıbı:roflol:

    ahanda foto

    [​IMG]
     
  10. 16 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  11. roseaysegul

    roseaysegul Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Ocak 2008
    Mesajlar:
    399
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Libyanacim yandin sen :)))
    simdi buradan hic bilmedigim bir yemek yapmak istersem pc'yi mutfaya seni de msn'e alirim beraber yapariz artik :))

    emegine saglik
     
  12. 19 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  13. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Canım benım de bılmedıklerım var artık Kk aılemızden yardım alırız
    Her yoreden arkadasımız var nasıl olsa kaydirigubbakcemile3
     
  14. 19 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  15. BeyzaNur-HH

    BeyzaNur-HH geL artik Melegim Üye

    Katılım:
    29 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.744
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Gümüşhane: Köme, kanzılı börek.

    Kanzili börek ne yaf ilk kez duydum:sm_confused:
     
  16. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  17. minis

    minis Popüler Üye Üye

    Katılım:
    25 Aralık 2006
    Mesajlar:
    1.615
    Beğenildi:
    15
    Ödül Puanları:
    148
    Kilis: Şıhıl mahze, kübbülmüşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet çamuru.
    hönk yanii kübbülmüşviyye hariç
     
  18. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  19. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Vay be nekadar zengin mutfak kültürümüz varmış da haberimiz yokmuş:kahve:
    Hayır aslında biliyoruz türk mutfağı harika bir mozaiktir;enfes tatlar barındırıyor ama sanırım isimlerinden tanıyamıyoruz..Benim de ilk kez duyduklarım var:1ninca:
    Eskiler kesin bilir ... şakkıdı Yöresel isimler bunlar..:eek: