Turp gibi saglam olmak icin turp yiyin

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve mondschein2 tarafından 28 Ocak 2008 başlatılmıştır.

    28 Ocak 2008
    Konu Sahibi : mondschein2
  1. mondschein2

    mondschein2 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2007
    Mesajlar:
    957
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    "Turp gibi sağlam" olmak için turp yiyin

    Kırmızının yanı sıra son yıllarda Japon turpu olarak da bilinen beyaz turp üretimindeki artışa rağmen, uzmanlar sağlık için turpun kırmızısını öneriyor.
    Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı'nın, ataların geçmişten günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan ''turp gibi sağlam'' sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor.

    C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor.

    Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor.

    Turpun en büyük özelliği ise içeriğindeki antioksidan etki. Bu etki kırmızı turpta, turba rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha fazla bulunuyor. Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor.

    Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor. Bu nedenle turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi öneriliyor. Turp, emziren annelere de süt yapıcı özelliği nedeniyle tavsiye ediliyor.

    Yüksek oranda potasyum içeren turp, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına da şifa kaynağı oluyor.

    UYARILAR

    Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha fazla tüketilen turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu nedenle, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor.

    Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor.

    Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniye'de üretiliyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Türkiye'nin toplam turp üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor. alinti (Samanyolu)
     
  2. 28 Ocak 2008
    Konu Sahibi : mondschein2
  3. ndh1903

    ndh1903 evli:)mutlu:) Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.994
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    146
    ben tam bir turp delisiymdir :1rolleyes:
    ama işin ucunu kaçırırsam , mide ağrısı yapıor ..ona göre kızlar :asigim:
     
  4. 28 Ocak 2008
    Konu Sahibi : mondschein2
  5. mondschein2

    mondschein2 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2007
    Mesajlar:
    957
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    canim benim,kiyamam sana,sende fazla yeme olurmu,,bnde sogan yada sarimsak yersem midem kotu oluyor