Turşu Yapiminda Dikkat Edilecek Hususlar:

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 11 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    11 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.653
    Beğenildi:
    5.191
    Ödül Puanları:
    438
    İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
    Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.
    Salamura hazırlanırken;
    %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
    Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.
    %10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir.
    Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.
    Sebze Seçerken;
    Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
    Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin.
    Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin
     
  2. 19 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  3. paylaşımın için tşk bende turşum neden eriyo diye merak edip durdum vede turşu kurmaktan vazgeçmiştim hep hazır turşu idi artık bide böle denerim sağol valla çok iyi oldu bunu öğrendiğim
     
  4. 19 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  5. Tuana

    Tuana Aktif Üye Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2007
    Mesajlar:
    125
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    BEnde valla .Turşum hiç istediğim gibi olmuyordu.Çok da severim ev turşusunu.Çok teşekkür ederim Elifciğim,bizi aydınlattığın için cnım.
     
  6. 3 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Elif
  7. selenda

    selenda Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    57
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    gerçekten bunlar tam istediğim cevaplardı saol emeğine sağlık kesin turşularında bir harikadır...