Tuzluğa uzanmadan önce...

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve kate_34 tarafından 2 Nisan 2010 başlatılmıştır.

    2 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  1. kate_34

    kate_34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2009
    Mesajlar:
    4.878
    Beğenildi:
    891
    Ödül Puanları:
    238
    Yemeğin tadına bakmadan tuzluğu eline alanlar dikkat! Birçok hastalığın temel nedeni tuz...

    Samsun'da bulunan Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türkiye’de insanların çok fazla tuz tükettiğini belirterek, "Sofralardan tuzlukları kaldırmak lazım. Tuzun fazla alımı yüksek tansiyona neden oluyor. Tansiyonun yükselmesi böbrek hücrelerini olumsuz etkiliyor. Bugün böbrek hastalıklarının arkasında yatan temel neden aşırı tuz tüketimi" dedi. Dünyada kişi başına günlük tuz tüketiminin en çok 6 gram olarak belirlendiğini, Türkiye’de ise kişi başına 18 gram günlük tuz tüketildiğinin saptandığını belirten Baysal, "Kişi sofraya oturuyor, yemeğin tadına bakmadan tuz katıyor. Tuz tüketimi mutlaka daha aşağıya düşürülmeli" diye konuştu. Türkiye’de beslenme şekillerinin son 20 yıldır kötüye gittiğini vurgulayan Baysal, "Sağlıksız besleniyor, hareket etmiyoruz. Bu mide kanserlerinin, şişmanlığın artmasına neden oluyor. Tuzu da fazla tüketince mide hücreleri zayıflıyor işlevini yapamaz hale geliyor. Bunun sonucunda kanser oluşuyor" dedi.
    Tuz yeterli miktarda alındığında vücuttaki su dengesinin korunmasına, sinirlerde elektrik akımının sağlanmasına ve kasların çalışmasına yardımcı oluyor. Ancak fazla tuz tüketimi kemik erimesi, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, ödem, ülser gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Böbrekler fazla tuzu filtreleyebilse de, aşırı tuz tüketiminin uzun vadeli etkileriyle başa çıkamıyor.

    1 çay kaşığından fazlası zararlı
    Amerikan Kalp Vakfı, yetişkinlerin günlük sodyum tüketimini 2 bin 400 miligramla sınırlamasını tavsiye ediyor. Bu da 6 gram, yani yaklaşık bir çay kaşığı tuza denk geliyor. Tuz yüzde 40 sodyum, yüzde 60 klorürden oluşuyor. Bu nedenle üzerinde sodyum değerleri bulunan yiyeceklerdeki tuz miktarını hesaplamak için sodyum seviyesini 2.5’la çarpmak yeterli. Yani 1 gram sodyum bulunan bir yiyecekte 2.5 gram tuz bulunuyor.

    Sodyumu yüksek yiyecekler
    * Ançuez
    * Bulyon küpleri
    * Konserve çorbalar
    *Konserve ton balığı
    * Konserve sebzeler
    * Peynir
    * Şarküteri ürünü etler
    * Yemek çeşnileri
    * Pişirme sosları
    * Zeytin
    * Turşu
    *Salata sosları
    * Soya sosu
    *Hazır sebze suları

    Yemeklerde tuz miktarı
    Bir porsiyon dönerde 8.6 gram, bir porsiyon pizzada 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartmasında 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartmasında 1.2 gram ve 100 gram ekmekte ise 1.4 gram tuz bulunuyor.


    Alıntı
     
  2. 2 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  3. shekerkizcandy

    shekerkizcandy Mutlu♥♥ Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2009
    Mesajlar:
    5.622
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Kate canım bilgiler çin teşekkürler.
    Ben tuzu sevmeyenlerdenim...
    sempatiksalakcinni
     
  4. 2 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  5. kate_34

    kate_34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2009
    Mesajlar:
    4.878
    Beğenildi:
    891
    Ödül Puanları:
    238

    opuyorumnanaktan

    Evet canım bende öyle fazla sevmem tuzu ama eşim maşallah çok sever
     
  6. 28 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  7. piTis

    piTis Emeğe Saygı + Rep ;))) Üye

    Katılım:
    31 Mart 2010
    Mesajlar:
    830
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    86
    Günde bir çay kaşığı diyor yaa. Günlük yediğim yiyeceklerdeki tuzu hesaplamaya kalksam bir yemek kaşığını geçmiş olmasından korkuyorum! (Ben de nie midem zayıfladı diyordum, kanser olmasam bari... sempatiksalakcinni )
     
  8. 29 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  9. tuba88

    tuba88 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    989
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ohaoldumsmilebendee çok kullanıyorummmm,azaltcam inşallah
     
  10. 15 Mayıs 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  11. seljan

    seljan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2009
    Mesajlar:
    705
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    tuz yemeklere tat veriyor nasıl bırakırım ben boshayallersmile
     
  12. 12 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  13. zeynepsena

    zeynepsena Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    90
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    doktor bana tuzu yasakladı,günde 2 gramdan fazlası yasak ama önceden çok tuzlu yiyordumm.
     
  14. 17 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  15. Tukhidna

    Tukhidna 듹우 약물 Üye

    Katılım:
    3 Ekim 2009
    Mesajlar:
    24
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Bende tuz sevmeyenlerdenim. Hatta öyle ki kan tahlillerimde sodyum oranı hep normalinden düşük çıkar :sinifsinif: bu açığı da kapatmak için günde 2 kere soda içmeye çalışıyorum.. Tuzun fazlası da zararlı azı da..
     
  16. 23 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  17. lagrima

    lagrima Rabbime emanetsin Oğlum! Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6.112
    Beğenildi:
    70
    Ödül Puanları:
    153
    yakında lokantalarda masalara tuz da koymayacaklar şükür kurtulduk..gerçi bizim insanımız nekadar uyar bilinmez.
     
  18. 12 Kasım 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  19. sevgilimm

    sevgilimm Yeni Üye Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2010
    Mesajlar:
    41
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ay ben çok severim tuzu:KK43: