Uzun Yaşam Diyeti...

Konusu 'Diyet Listeleri' forumundadır ve dids tarafından 8 Haziran 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
    8 Haziran 2008
    Konu Sahibi : dids
  1. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Lezzetli ve sağlıklı bir beslenmeyi pratiğe geçirmek kolay olmuyor.

    Yiyecek ve içecekleri seçerken bilmek yetmiyor, pratiklerden ve örnek alınacak yiyecek-içecek listelerinden de faydalanmak gerekiyor. Siz kendi yemek planınızı bu listelere bakarak oluşturabilirsiniz. İşte o örnek mönülerden biri. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ile ara öğünlere yönelik örnekleri de lütfen dikkatle inceleyin.

    SABAH (8.30)

    1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (Tercihen nar suyu veya elma suyu portakal ve greyfurt suyu karışımı)

    1 dilim tam tahıl ekmeği

    2 yumurta beyazı ile yapılmış sebzeli omlet (1 çay kaşığı zeytinyağı ile)

    Çay ( şekersiz )


    KUŞLUK (10.30)

    1/2 bardak yarım yağlı "light" süt veya yoğurt


    ÖĞLE (13.00)

    1 dilim tahıl ekmeği

    1 domates ve yağsız serbest salata ( sirke limon serbest, salata sosları ve mayonez yasaktır. )

    2 adet köfte / balık / tavuk / hindi


    İKİNDİ (15.30)

    1 adet meyve (orta boy elma, şeftali, portakal)


    AKŞAM (18:30 - 19:00)

    1 dilim tahıl ekmeği

    100 gram balık ızgara

    Buharda haşlanmış sebze tabağı: güneşte kurutulmuş 5-6 adet domates, kabak, yeşil fasulye, bezelye, Brüksel lahanası, havuç, sarımsak


    YATSI (21.00)

    1/2 bardak yarım yağlı süt ve 1 adet ceviz



    Sağlıklı kahvaltı seçimleri

    Alternatif (1)

    1/2 su bardağı az yağlı yoğurt

    1 orta boy rendelenmiş elma

    1 çay kaşığı tarçın

    2 yemek kaşığı yulaf kepeği



    Alternatif (2)

    1/4 demet kıyılmış maydanoz ilaveli 2 yemek kaşığı yağsız lor peyniri

    2 adet ceviz

    1 ince dilim çavdar ekmeği

    Dilimlenmiş domates halkaları



    Alternatif (3)

    1 tatlı kaşığı az yağlı sürülebilir peynir

    1/4 adet (çeyrek) simit

    3-4 adet yeşil zeytin



    Alternatif (4)

    1 ince dilim tavuk jambon

    1 ince dilim tam tahıllı ekmek

    1 su bardağı taze sıkılmış portakal-greyfurt suyu karışımı)



    Ara öğün alternatifleri

    1 çay bardağı az yağlı yoğurt içinde 1 çay kaşığı keten tohumu ile

    1 çay bardağı az yağlı yoğurt içine 2 adet kuru kayısı, 2 adet kuru erik dilimleri

    1/2 su bardağı az yağlı süt, 1 adet kepekli bisküvi

    8 adet çilek, 1 küçük boy kivi, 1/4 adet muz ile yapılmış meyve salatası

    8-10 adet çekirdekli siyah üzüm ile 4-5 adet badem



    Öğlen mutlaka protein alın

    Alternatif (1)

    1 su bardağı az yağlı yoğurt ile hazırlanmış semziotu salatası (1 çay kaşığı kanola yağı ile)

    1 ince dilim kepekli ekmek

    8-10 adet çilek



    Alternatif (2)

    1 kase karışık sebze çorba (kabak, havuç, pırasa, soğan, kereviz, maydanoz, dereotu)

    1 avuç içi büyüklüğünde ızgara bonfile

    2 adet kepekli etimek



    Alternatif (3)

    Karışık salata (1 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı ilaveli)

    3 köfte kadar ızgara somon

    2 kaşık kepekli makarna (domates soslu)



    Alternatif (4)

    İnce ince doğranmış maydanoz, yeşil soğan, kıvırcık, dilimlenmiş domates, salatalık, biber içine 6 kaşık haşlanmış yeşil mercimek ve 4 kaşık (önceden sıcak su ile ıslatılmış) ince bulgur ilaveli salata (içinde 1 çay kaşığı nar ekşisi ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ilaveli).



    Akşam yemeklerinizi hafifletin

    Alternatif (1)

    150 gr pişmiş mantar soslu makarna

    200 gr mantar 1 orta boy domates ile sotelendikten sonra içine 1 çay kaşığı fındık yağı ilave ederek pişirilir. Hazırlanan sos makarnanın üzerine ilave edilerek servis edilir.

    Bol yeşil salata (az yağlı, sirke, limon serbest)



    Alternatif (2)

    1 kase bal kabağı çorbası

    1 avuç içi büyüklüğünde ızgara tavuk (buharda pişmiş sebzeler ile)



    Alternatif (3)

    1 kase yulaflı domates çorbası

    1 avuç içi büyüklüğünde ızgara balık (roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile)



    Alternatif (4)

    Fırında pişmiş sebzeler (karnabahar, kabak, patlıcan, kırmızı ve sarı renkli biberler) (servis edilirken 1 porsiyona 1 çay kaşığı kanola yağı)

    1 su bardağı az yağlı yoğurt

    4 yemek kaşığı kepekli pirinç pilavı





    Not: Mönüler, Beslenme Uzmanı Diyetisyen Nilüfer Bayram tarafından oluşturulmuştur.






    (alıntıdır)
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.