Van mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 6 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Doğu Anadolunun en tipik yörelerinden olan Van, mutfağı ile de haklı bir üne sahip. Özellikle otlu peyniri ülke sınırlarını aşıp tanınmış dünya peynirleri ile boy ölçüşüyor. Sayın Ülker İlliye çalışmamıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

    Özgün yemekleri

    Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olduğu için Van mutfağı, et ve süt ürünleriyle biçimlenmiştir.Karayolu bağlantısından sonra yöre mutfağına sebze girmiştir. Et ve süt ürünlerinin çok tüketildiği yörede, peynir, keşkek, kavurma gibi yiyecekler çoğunlukla çömlek içinde yere gömülerek korunur.

    Van ilinin en tanınmış hayvansal ürünü otlu peynirdir. Koku ve lezzet açısından öteki peynirlerden çok farklı olan otlu peynir, koyun sütü, özel bir peynir mayası ve yaylalardan toplanan dağ nanesi, kekik, sirmo (yabani sarmısak), mendo, çaşur gibi otlar kullanılarak üretilir.

    Elma, armut gibi meyvalar buğdaya gömülerek saklanırken, turp, lahana, havuç gibi sebzeler 'kuyulama' yöntemiyle korunur. Vanda, mutfağa 'tandırevi' denir. Lavaş, taptapa gibi yöresel ekmekler burada pişirilir.

    Taze kavrulmuş ve öğütülmüş buğdayın tereyağıyla kavrulduktan sonra bulamaç haline getirilmesiyle hazırlanan kavut, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Yağda yumurtaya yörede 'ilitme' denir. Sengeser, murtuğa ve kelledos yörenin kavurma ile yapılan diğer özgün yemekleridir.

    Arıcılık ve küçük çapta tavukçuluğun da yapıldığı ilde su ürünleri avcılığı da önemli yer tutar. Van Gölü ve diğer göllerde balıkçılık yapılır. Balık genellikle bulgur, yoğurt ve salçayla yapılan ayran aşıyla birlikte yenir.

    Özellikle Van gölünün sodalı sularına uyum sağlamış bir balık olan inci kefalindan havyar elde edilir ve bu balık tuzlanarak tüketilir.

    Tarım ürünleri arasında buğday, şekerpancarı, patates, arpa, lahana, kavun ve karpuz yer alır.
     
  2. 15 Kasım 2012
    Konu Sahibi : gerbera
  3. onbinyuzmilyon

    onbinyuzmilyon Aktif Üye Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2012
    Mesajlar:
    20
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    Keledoş diye otla yapılan süper ötesi bir yemeğimiz var tarifini vermek isterim;
    Öncelikle ak pancar denilen bir ot türü bulmamız gerekiyor bunun için.. Van da peynir satan yerlerde bulunabiliyor ya da Fatih'teki kadınlar Pazarı'nda olabilir diye düşünüyorum.
    Yemeğimize tadını veren ikinci şey de kurut dediğimiz çökeleğin kurutulmasıyla elde edilen ve kullanılacağı zaman da suyla ezilerek ve yoğun kıvamlı ayran gibi olan malzemeye ihtiyacımız var.
    Bunu da yine kadınlar pazarından tin edebilirz.
    Yapılışına gelirsek :) (biraz meşakkatli bir yemek)
    Otlarımızı haşlıyoruz iyice düdudüklü olmazsa olmaz. Düdüklü kaynayacak haşlandıkça aralıklarla açıp suyunu döküp tekrar düdüklümüze koyup kaynatacağız. Haşlandıktan sonra ve suyunun rengi artık açılınca mercimek ve kuşbaşı dogradıgimz etleri ekleyip biraz suyla tekrar düdüklüye koyuyoruz ve haşlıyoruz iyice.. Yemeğimizin ilk aşaması hazır demektir.
    İkinci aşamada aksamdan ıslattığımız yada rondo da az suyla çekerek çozdurdüğümüz kurutu hazırlıyoruz.
    Son olarak da bol tere yağı ile yarım ay şeklinde doğradığımız soğanları soteleyerek salça ile kavuşuyoruz bu aşamada kıyma ekleyenler de var ancak ben otuna koyduğum icin tercih etmiyorum.
    Sosumuzda hazırlandıktan sonra sıra servise geliyor..,
    Tabağa önce otlarımızı, üzerine kurudumuzu, onun üzerine de bol soğanlı sosumuzu dökerek afiyetle yiyoruz. :)
     
  4. 12 Mart 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  5. melkana

    melkana Yeni Üye Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2013
    Mesajlar:
    214
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Van deyince kahvaltısından başka hiçbir şey akla gelmiyor. İstanbulda nişantaşında bile var ...