Vejeteryan Beslenme

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Kalliste tarafından 6 Ocak 2010 başlatılmıştır.

    6 Ocak 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  1. Kalliste

    Kalliste Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2007
    Mesajlar:
    9.326
    Beğenildi:
    51
    Ödül Puanları:
    153
    Vejeteryan ne demektir, hangi tipleri vardır?
    Et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmeyenlere süt ürünleri, yumurta gibi besinleri tercihli
    tüketenlere vejeteryan denir. Vejeteryanlar 3 ana gruba ayrılırlar.

    Lakto-Ovo vejetaryenler: Hayvan eti tavuk ,balık,kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt
    ürünlerini tüketirler. Vejeteryanların %80-90’ı bu grubu olustururlar.
    Lakto vejetaryenler: Hayvan eti yemedikleri gibi yumurta, süt, yogurt da tüketmezler.

    Veganlar: Katı vejeteryan bu olan grup et, süt, yumurta tüketmedikleri gibi hayvansal hiçbir
    besin maddesini tüketmezler. Bal, dondurma, yogurt, muhallebi gibi hayvansal ürünlerden
    yapılan besin maddeleri bu tür vejeteryanların yasakları arasındadır.
    Bu üç ana grubun dısında, ovo-vejetaryen (süt tüketmeyip, yumurta yiyen), pesketaryen (hayvan eti
    olarak sadece balık tüketen) veya semi-vejetaryen (kırmızı et degil de beyazı tüketen) gibi degisik
    gruplar da bulunmaktadır.
    Vejeteryan beslenme saglıklı mıdır?

    Vejeteryan beslenmeyi tek basına iyi veya kötü olarak nitelemek dogru degildir. Avantajlarını, riskli
    durumlarını iyi analiz etmek, eksikligi olması muhtemel besin maddelerini iyi bilmek gerekir.
    Vejeteryan beslenenlerin yasam sürelerinin daha uzun oldugunu gösteren birçok arastırma
    bulunmaktadır. Sık görülen hastalıklar için vejeteryanlıgı degerlendirirsek;
    Kanser hastalıgı açısından degerlendirildiginde; vejeteryan beslenenlerin daha az kanser
    olduguna dair arastırmalar mevcuttur. Et içindeki homosistein, pisirme sekilleri ile okside olan
    yag asitleri birçok kansere sebep oksidan madde et tüketimi ile alınmıs olur. Hayvanlara verilen
    hormonlar, antibiyotikler, kimyasal besin bilesikleri hayvanların otlaklardan aldıgı kimyasallar, etin
    kanserojen yükünü anlamlı derecede artırır. Ayrıca salam, sosis, sucuk gibi nitrat koyularak
    yapılan besinler kanserojen besinlerdir.
    Vejeteryanlar hem bu oksidan maddeleri almadıkları gibi anti oksidan E vitamini, C vitamini,
    karotenoidler, biyoflavonoidler alımları oldukça yüksektir. Bu maddeler kanseri engelleyen besin
    maddeleridir.
    En sık ölüme neden olan kalp damar hastalıkları yönünden de vejeteryan beslenmek
    avantajlıdır. Kalp damar hastalıgının en önemli risk kan degeri olan LDL kolesterolün (kötü
    kolesterol) vejeteryanlarda oldukça düsük oldugu önemli arastırmalarda gösterilmistir. Vejeteryan
    diyetindeki hayvansal doymus yag oranının az alımı, homosistein alınmaması, posa,
    antioksidanların yüksek tüketilmesi bunun en önemli nedenlerindendir.
    Ayrıca vejeteryan olanlarda daha az sismanlık, dis çürümesi görüldügünü söyleyen arastırmalar da
    mevcuttur.

    Vejeteryanlıgın sakıncaları var mı?

    Evet var. Öncelikle degerlendirilmesi gereken bu hastalıklarda et tüketiminin katkısı oldugu ama
    bu katkının etin dogal içeriginden çok hayvanların büyütülmesi, etin islenmesi ve pisirilmesine kadar
    geçen süreçte gerçeklestirilen uygulamalardır.
    6yi planlanmamıs bir vejeteryan diyetinde et ve süt önemli derecede bulunan Fe, riboflamin,
    B12, protein, kalsiyum, çinko gibi besin ögeleri eksikligi görülebilir. Bu da bazı risk grupları için
    tehlikelidir.

    Bu risk grubuna kimler girer?
    Bu risk grubuna hamileler, bebekler ve çocuklar girer.

    Anadalu sağlık merkezi doktoru röportajından alıntıdır....
     
  2. 6 Ocak 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  3. papatya16

    papatya16 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2007
    Mesajlar:
    3.875
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Paylaşımın için çok teşekkürler...
    Bende bir vejeteryanım...
    Sadece kırmızı et ve tavuk yemiyorumm...
    Onun haricinde süt,yumurta ve türevlerini yiyebiliyorum...
    ben küçükken kurban bayramında kurbanı kesilirken görmüşüm psikolojik..
    Ozamandan beri ağzıma sürmüyorum kokularından midem bulanıyorr elleyemiyorumm...
    Ama şimdi hamileyim doktorum şimdilik ısrar etmedi ama ilerki aylarda muhakkak yemen lazım dedi..
    Kara kara düşünüyorum ben napıcam nasıl yicem diye...Çok zor bir durum benim için...
     
  4. 6 Ocak 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  5. Ece1

    Ece1 Guest

    Zaten yumurtada en kaliteli protein ve b 12 vitamini bulunuyo.



    Radikal gazetesinden alıntıdır;

    "Yumurtada bulunan 'kolin' adlı madde, unutkanlığı geciktirir. Ucuz ve kaliteli protein kaynağı olan yumurta, ayrıca lesitin ve B12 vitamini açısından da zengindir. Ayrıca sanıldığı gibi yumurta kandaki kolesterol miktarını yükseltmez. Yumurta, ete alternatif bir protein kaynağıdır. Bir su bardağı az yağlı süt veya yoğurtla bir yumurtadan gerekli B12 vitamini sağlanabilir."
     
  6. 7 Şubat 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  7. benvekeyfim

    benvekeyfim amannnnnn,boşversene!! Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2009
    Mesajlar:
    94
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    bende vejeteryanlıgın cok yakınındayım,lakto ovo ile başlamayı düşünüyorum,hayvanların biz onları yicez diye cektiği acılar son bulsun istiyorum,yada en azından ben bu işin içinde olmak istemiyorum...korkuyu düşünün yeter,bir inegin kesilmeye giderkenki korkusunu...ve kendinizi onun yerine koyun,ya dünyaya onun yerinde gelseydiniz...
     
  8. 7 Şubat 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  9. MeDuSa

    MeDuSa Guest

    Ben çok et sever ve yerdim aslında
    Ama artık midem bulanıyo yediğim canlıyı bütün olarak düşünüyorum yiyemiyorum
    önceden sakatatı çok yerdim şimdi eti bile yiyemiyorum yani
    ama yoğurt süt yumurta tüketiyorum
    sanırım bu gruptan oldum akannehir

    Lakto-Ovo vejetaryenler: Hayvan eti tavuk ,balık,kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt
    ürünlerini tüketirler. Vejeteryanların %80-90’ı bu grubu olustururlar.
     
  10. 14 Şubat 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  11. pembedir

    pembedir Aktif Üye Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2010
    Mesajlar:
    25
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    sıkı bir vejeteryan olmak pek sağlıklı görünmüyor
     
  12. 4 Nisan 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  13. bianka

    bianka Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2009
    Mesajlar:
    1.909
    Beğenildi:
    28
    Ödül Puanları:
    108
    Merhaba, ben de KKda benim gibi olanlar var mı diye merak ettim.

    Ben semi-vejeteryanım.Yani balık ve tavuk eti tüketiyorum, kırmızı et yemiyorum.Eskiden bu kararımı yarım yamalak uyguluyordum ama 2008 yazından beri kırmızı et yemiyorum.Birkaç kere kahvaltıda sucuklu ve sosisli yumurta yememi saymazsak :kedi: şimdi tavuktan da hoşlanmamaya başladım pesketaryen (hayvan eti olarak sadece balık tüketen) olma yolunda ilerliyorum.Fakat lakto-ovo vejeteryan olacağımı sanmıyorum çünkü Egeliyim, deniz ürünlerinden vazgeçemem.
    Arkadaşlarla bir yere gittiğimizde bana gıcık diyorlar ve çoğu zaman vejeteryan restoranlarına tek başıma gidiyorum, eşim gelince suratını asıyor kaydirigubbakcemile3

    Ben hayatım boyunca özellikle kuzu etinden nefret ettim, evde pişince midem bulanıyor. Burada yazan bazı arkadaşlar gibi benim de nefretim kurban bayramlarında başladı.Babannem o etleri mutfağa yığıp kavurma vs. yapardı, herkes yerken ben bir köşede otururdum.Bana garip derlerdi.
    Şimdi kırmızı et yemediğim için helal et gibi bir endişem de yok (yurtdışında yaşıyorum, burada normal hamburgerin içine bile bacon kouyorlar)

    bu arada bebek düşünüyoruz, hamile kalırsam doktoruma danışacağım çünkü hamilelik döneminde kırmızı et yemek gerekiyormuş.


    Hangi gruba girerseniz girin deneyimlerinizi paylaşın kızlar:)
     
  14. 4 Aralık 2010
    Konu Sahibi : Kalliste
  15. CqLack

    CqLack Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    14
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    ben pesketaryenim sanırıım :) yumurta falan da yerim ama asla kırmızı et yemem.Tavuk eti ve balık eti de çok az özellikle tavuk eti ayda 1 anca. Halimden de memnunum valla :KK66:
     
  16. 2 Ocak 2011
    Konu Sahibi : Kalliste
  17. Flamenca

    Flamenca Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2011
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    61
    Eğer her gün yumurta, peynir, yoğurt ve balık tüketiyorsanız kırmızı et ve tavuk yememenizin problem yaratacağını sanmıyorum ama tüm hayvansal ürünleri beslenme listesinden uzaklaştıranları ileride büyük problemler bekliyor olacaktır. Bakliyatlardan asla hayvansal gıdaların verdiği kaliteli proteini alamazsınız. Özellikle hamileyken hayvansal gıdalardan uzak kalmak bana göre dehşet verici, öyle bir durumda bebeğin gelişiminin sağlıklı olması mucizeye kalıyor olmalı.
    Bir de kendisi yemediği için bebeğine/çocuğuna da hayvansal ürünleri yedirmeyen anneler var ki, onlara ne demeli bilmiyorum! Bir insan yetişkin olduğunda nasıl beslenebileceğine kendi karar verebilir ama bir çocuğu vejeteryan yapmaya çalışmak büyük bir suç. Kimsenin çocukların sağlığıyla oynamaya hakkı yok, kendi çocuklarının bile olsa! Tabii bir de, 1-2 yaşındaki çocuklarının eline tuz ve yağ deposu paket cipsleri, boyalı katkı maddeli hazır sütleri, lolipopları filan verenler var; ki sayıları oldukça fazla, göz göre göre çocuklarının sağlığıyla ve geleceğiyle oynuyorlar.
     
  18. 13 Ocak 2011
    Konu Sahibi : Kalliste
  19. KilicBaligi

    KilicBaligi Albay Pro Üye

    Katılım:
    2 Eylül 2007
    Mesajlar:
    14.051
    Beğenildi:
    6.716
    Ödül Puanları:
    238
    14 seneden beri kesinlikle et yemiyordum kızlar aynı zamanda bir hayvanseverim ama artık pes ettim ne yazık ki çünkü sadece sebze ve süt ürünleri ile maalesef ki 14 senede vucudumun içine ettim.Şu anda artık protein almaya başladım tavuk ve et yiyorum yumurtamı yiyorum mecburum...