Yağ mantısı/Kayseri

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve Elif tarafından 24 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    24 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.653
    Beğenildi:
    5.192
    Ödül Puanları:
    438
    [​IMG]



    hamuru için:
    1kg un
    2 tatlı kaşığı kuru maya
    tuz ve ılık su
    harcı için:
    250 gr kıyma
    1 orta boy kuru soğan
    kırmızı toz biber,maydanoz,karabiber,kimyon

    önce unu,tuzu ve kuru mayayı iyice karıştırıp üzerine çok ılık olan suyu yedirerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir ve üzerine nemli bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Hmurumuz dinlenirken, rendelenmiş kuru soğanı ve baharatları kıymamızla beraber iyice yoğurup mantı harcı elde edilir, tabi harcımızada tuz ilave etmeyi unutmayalım.

    hamurumuzun yarısını tezgaha alıp, yuvarlak büyük bir pazı yapıcaz ve yarım cm kalınlığında eşit bir şekilde merdane ile açıcaz, hamur mayalı olduğu için tezgaha yapışmamasını unlayarak önleyebilirsiniz. ve açtığınız hamuru herhangi bir su bardağının ağız kısmıyla kesiyoruz, eğer bu zor olur derseniz, normal mantı keser gibi kare karede kesebilirsi,niz ama kestiğiniz kareler en az 3cm kare olmalı.. ve bu karelere hazırlamış olduğumuz mantı harcını(kıymayı) doldurup bohça biçiminde uçlarını yapıştırıyoruz...işlem hamur bitene kadar devam ediyor ve bu mantılarımızı kızgın sıvı yağda kızartıyoruz ama ateşin çok harlı olmamasına dikkat edin...mantılar kızarınca, mayalı hamur öyle bir kabarıyorki, yuvarlak bir ping pong topunu andırıyor, ve kokusu dayanılmaz bir koku,enfesss.. haa ne diyordum birden kaptırım kendimi:) kızaran mantıları düdüklü tencerenize koyun ve o sıcağı ile tencerenin ağzını kapatın, göreceksinizki, hava almadığı için mantılar yumuşakcık olacak, kızarma işlemi bittikten sonra, sıvı yağ ile salçalı sos hazırlayıp düdüklü tencerede muhafaza ettiğiniz mantıların üzerine dökün ve kapağı tekrar kapatıp, tencereyi sallayın ki, soslar eşit şek,ilde mantılara nüfuz etsin.. hmmmmmm eee sonra mı, sonra servis yaparken birazda sarmısaklı yoğurt bulundurun sofrada... gerisi size kalmış.. çok zor demeyin ve mutlaka deneyin.. özellikle çocukların bayılacağı bir lezzettir... afiyet olsun efendim:)
     
  2. 8 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. kk_bayansu

    kk_bayansu Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    4.488
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    106
    olsada yisek=))cokacimcoook
    çok güzel yaparım bu aradasırnaşık şey
     
  4. 23 Eylül 2010
    Konu Sahibi : Elif
  5. fatosbrn

    fatosbrn öcükle böcük:)) Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2008
    Mesajlar:
    1.854
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    148
    amaan tanrım ne görüyorumdelikafadulden
    adanada ben öğrenciyken bi yer vardı hep oraya yağ mantısı yemeye giderdik hala varmı bilmiyorum bayılırdım
    onun haricinde yapan bilen hiç duymamıştım
    teşekkür ederim tarif için enfes gözüküyorlaropuyorumnanaktanopuyorumnanaktan
    en kısa zamanda deneyecem tabi becerebilirsemsempatiksalakcinni
     
  6. 29 Eylül 2010
    Konu Sahibi : Elif
  7. yemektarifleri

    yemektarifleri chef Üye

    Katılım:
    22 Haziran 2010
    Mesajlar:
    135
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    annem mukemmel yapar bu mantıyı..karşılaştıralım bakalım..hamurun tarifini alırsam ilk isim yoresel yemek tariflerine koymak olacak..
     
  8. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Elif
  9. nursena07

    nursena07 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    4.917
    Beğenildi:
    2.765
    Ödül Puanları:
    163
    nefissss.........
     
  10. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Elif
  11. zeynep_kurubas

    zeynep_kurubas Popüler Üye Üye

    Katılım:
    2 Ekim 2008
    Mesajlar:
    1.353
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    ohhhhhhhhhh mis gibi valla hem yağda kızarıyor hem yağlı sos dökülüyor ondan sonra niye kilo alıyoruzki diye düşünüyoruz
     
  12. 1 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Elif
  13. istanbul1970

    istanbul1970 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2010
    Mesajlar:
    13
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    eline sağlık gadasına aldığım
     
  14. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Elif
  15. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Ne güzel şekil vermişsin tatlım
     
  16. 25 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Elif
  17. kbrbjk

    kbrbjk Üye Üye

    Katılım:
    25 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    foruma yeni üye oldum ve Kayserili olarak resme bayıldım nasıl canım çekti anlatamam
     
  18. 25 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Elif
  19. tuz

    tuz yanardöner Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    2.710
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    103
    ben kayserili değilim ama sevgili arkadaşım madamcochosh sayesinde tanıştım bu yemekle ailecek bayılıyoruz