Yaglarla ilgili gercekler...

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve sxuxrxuxxsx tarafından 23 Nisan 2007 başlatılmıştır.

    23 Nisan 2007
    Konu Sahibi : sxuxrxuxxsx
  1. sxuxrxuxxsx

    sxuxrxuxxsx Aktif Üye Üye

    Katılım:
    13 Mart 2007
    Mesajlar:
    22
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Yağlı yalanlar ve gerçekler!

    Yağlar her köşeden yaylım ateşine tutuluyor. Sağlıklı olmak için yağsız yemek yemek, hayvansal yağlardan uzak durmak gerektiği söyleniyor. Oysa bu da yalan! ışte Prof. Dr. Ahmet Aydın’dan yağlarla ilgili gerçekler...

    ı.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, Sabah gazetesinin sorularına verdiği yanıtlarla beslenme tabularımızı yıkacak. Doğala ve katkısız gıdalara dönüşü vurgulayan Taş Devri diyetinin ülkemizdeki en büyük savunucusu Prof. Aydın, bu diyetin yağlara nasıl baktığını açıkladı.
    Yağları nasıl kullanabiliriz?
    Yağ kısıtlaması vücut için zararlı. Mükemmel bir gıda olan anne sütünün kalorisinin yarısı, yağlardan gelir. Bu yağların büyük bölümünü doymuş yağlar ve kolesterol oluşturur. Sanılanın aksine; yağı az, dolayısıyla şekeri fazla yiyecekler, insanları daha çok acıktırır ve daha çok şişmanlatır!
    Margarin yenilebiliyor mu?
    Margarin; kimyasal bir ürün olup, insan vücudunu yozlaştırır. Kolesterol içermemeleri bir üstünlük değil, zaaftır. Bitkisel kaynaklı yağların hiçbiri kolesterol içermez. Margarin kesinlikle yasak!
    Sıvı yağlar serbest mi?
    Ayçiçek yağı, pamuk yağı, mısır özü yağı ve soya; omega-6'dan zengin çoklu doymamış yağ asitleridir. Omega-6/omega-3 dengesini, omega- 6 lehine bozuyor. Sıcak presten çıkan bu yağların, dokuları yıpratıcı (dejeneratif trans yağ asitleri içerirler) özellikleri de var. Kullanılmamalı ya da çok az kullanılmalı.
    Zeytinyağı öneriyor musunuz?
    Mükemmel bir yağdır. Halis sızma olanlar tercih edilmeli. Soğukta donar. Salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılmalı. Bütün yemekleri zeytinyağıyla yapmak doğru değil. Riviera ikinci seçenektir. Fındık yağı da zeytinyağına çok benzer özelliklere sahiptir ve o da tekli doymamış yağ asitlerinden zengin, ancak baskın bir yağdır; ikinci seçenek olarak kullanılabilir.
    Hayvansal yağlar yasaklı mı?
    Hayır, tereyağı mükemmeldir! Mümkünse özgür otlayan hayvanların yağı kullanılmalı. Tereyağının piyasada sahtesi çok. Ancak margarin üzerine giydirilmiş olanlara dikkat; sahtesi dışarıda bırakıldığında geç erir ve bıçakta fazla leke bırakır. Urfa yağı, kuyruk ve içyağı da tereyağı gibi yararlı. Bu yağlar, iyi A vitamini ve iyot kaynağıdır. Diş çürükleri ve osteoporoz riskini azaltır. Lesitinden zengindir. Yüksek oranda antioksidan içerir.
    Balık yağı kullanılmalı mı?
    Hayat iksiri! Büyük ölçüde omega-3 yağ asidi içeriyor (piyasada bulunan omega-3 kaynaklarının hemen hepsi balık yağlarıdır). Bebeğinden hamilesine, gencinden yaşlısına kadar herkes kullanmalı. Günde en az 1-2 kapsül (0.5-1 gr) kullanılmalı. Müzmin hastalıklarda bu miktar hekim kontrolünde 5-6 grama kadar çıkabilir. Balık yağı şişmanlatmaz ve yaz-kış kullanılabilir. Ancak morina karaciğeri yağı, D vitamini içerdiğinden yazın kullanılmamalı. Aksi halde D vitamini yüklenmesi yapabilir.
    Keten tohumu kullanır mısınız?
    Balık yağından sonra ikinci önemli omega- 3 kaynağı. Önce hafifçe kavurun ve kahve değirmeninde öğüttükten sonra günde 2-3 tatlı kaşığı yemeklere, yoğurda veya salatalara serpin. Keten tohumundaki omega-3 gücü, balık yağının onda biri kadardır, fakat lif oranı yüksektir. Şunu unutmayın; omega-3, pişirme yağı olarak kullanılmaz. Hem kokusu pistir, hem de çabuk oksitlenerek faydadan çok zarar verir.
    Bu diyette kızartmalara yer var mı?
    Vücut hücrelerini paslandırdığı için zararlı. ılla yenilecekse; tereyağı, zeytinyağı veya fındık yağı ile yapılmalı. Kızartmaların zararlı etkilerini azaltmak istiyorsanız, yanında sarmısaklı yoğurt ve yeşillik yiyin.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009