Yağsız ve Lezzetli Yemeğin Sırrı

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve kate_34 tarafından 30 Mart 2010 başlatılmıştır.

    30 Mart 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  1. kate_34

    kate_34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2009
    Mesajlar:
    4.878
    Beğenildi:
    891
    Ödül Puanları:
    238
    Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapılması gerekenler...

    Yemeklerde Az Yağ Kullanmanın İpuçları

    Diyet yapmak demek çoğu kişi için lezzetsiz, yağsız, tuzsuz yemekler demektir. Maalesef lezzetli olan çoğu yiyeceğin kalorisi yüksektir, çünkü yağ lezzeti arttıran bir besindir ve yemeklerde, pasta,kurabiye gibi hamurlu yiyeceklerde bu nedenle kullanılır. Yağ gibi fındık, fıstık veya ceviz gibi yağlı tohumlarda lezzetli besinlerdir ve dolayısıyla kalorileri yüksektir. 1 kase antep fıstığı yerine 1 demet maydanoz yemeği kimse tercih etmez ! Bu yağlı tohumları daha az yemeli ve yeşil sebzeleri de en azından salatalarda veya sebze yemeklerinde bolca kullanmalıyız.

    Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapacağınız küçük değişiklikler bile damak tadınıza hitap edecektir. Her zaman söylediğimiz gibi obezite oranı ve dengesiz beslenme gittikçe artmaktadır. Bu nedenle sorunların kaynağına inip mutfak alışkanlıklarımızı da değiştirmeliyiz.



    * Besinleri kızartmak yerine, suda, ızgarada veya buharda pişirme yöntemleri kullanın veya mikrodalgada pişirin. Bu şekilde yemeğe yağ koymamış olursunuz.

    * Yüksek yağlı malzemeleri azaltın, tostun üzerine yağ sürmeyin, salata için isteyeceğiniz extra peyniri veya sosu istemeyin.

    * Tüm yemek tariflerindeki malzemeleri yağı azaltılmış veya yağsız olanlarını kullanın, sütün, yoğurdun, peynirin, etin az yağlı olanlarını tercih edin.

    * Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine hafifçe yağlayın, daha sonra kağıt havluyla silin veya yağ spreylerinden kullanın. Böylece 30 g yağ ( 3 yemek kaşığı, 270 kalori) yerine 1 g yağ (10 kalori) konmasını sağlayabilirsiniz.

    * Bazı yemeklerde ya da soslarda yağ yerine süzme yoğurt kullanın.
    * Kızartılmış besinlerin üzerine kağıt havlu koyarak fazla yağını alın.

    ? Restoranda yemek veya salata için sosları ya da zeytinyağı ayrı isteyin, böylece az miktarda kullanabilirsiniz.

    * Kümes hayvanlarının derisini piştikten sonra ya da öncesinde ayırın, unutmayın deriyi alarak yağın sadece yarısını ayırabiliriz.

    * Eti pişirdikten sonra yağını alın, fırında eti süzgeçte bırakırsanız pişerken yağı süzülür ya da piştikten sonra üzerine sıcak su dökün 2-5 g yağı azalır.

    * Et ve kümes hayvanları için az yağlı soslar hazırlayın, limon ya da portakal suyu, yağı ayrılmış et suyu, domates suyu, az yağlı yoğurt veya süt kullanın, taze bitkilerle aroma verebilirsiniz.

    * Et ve kümes hayvanlarını daha nemli ve yumuşak tutmak için, alüminyum folyo içinde meyve, sebze, soğan, sarımsak, otlar ve baharatlar ile birlikte sararak pişirin.

    * Et, tavuk ve balığı fırında kızartın, önce eti yumurtanın beyazına batırın sonra baharatlı galeta ununa batırın. Sıvı yağ püskürtülmüş ve yapışmayan tavada pişirin.

    * Zeytinyağlı sebze yemeklerine zeytinyağı azaltın, etli sebzelere yağ koymayın.

    * Sebzeleri fırında kızartın, patates ya da soğanı yağda kızartma yerine fırında kızartın, sebzelere yağ püskürtün (yağ miktarını azaltır) ve 200 C fırında ya da ızgara da 15 dakika gevrekleşinceye kadar kızartın.

    * Mayonez yerine baharatla karıştırılmış yağsız ya da az yağlı yoğurt kullanın.

    * Yağ oranı düşük soslar tercih edin, daha az yağ ve bol sirkeli, limonlu, yoğurtlu soslar kullanın.

    * Makarnayı yağlamayın, suyuna lezzet için taze bitki koyun, hemen ardından yağ oranı düşük domates ya da diğer sebze soslarını kullanırsanız makarna yapışmayacaktır. Bunun dışında yoğurtla karıştırıp, çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz.

    * Pirinç, bulgur ve diğer tahılları, yağ yerine sebze suyu, yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin

    * Kremalı soslar yerine, sebze pürelerini blender edip yağsız süt, yoğurt ya da çökelekle karıştırabilirsiniz

    * Çorbalarınızı, vitaminden zenginleştirmek için sebze püresi, kıvamını arttırmak için süt ekleyebilirsiniz.


    ALINTI
     
  2. 31 Mart 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  3. balperisi

    balperisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2009
    Mesajlar:
    2.172
    Beğenildi:
    775
    Ödül Puanları:
    153
    Faydali bilgilerin icin tesekkur ederim.Uyguluyorum cogunu ama bilmediklerimde vardi.
     
  4. 31 Mart 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  5. nefisem

    nefisem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.737
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    bencede cok faydali bilgiler tesekkurler,bende ayni sekilde yeme aliskanligi yapdim ,2 senedir yagda kizartmayi cikarttik hayatimizdan ve yemeklere oldukca az damla seklinde yada yagsiz pisiriyorum ,kizartma yerine ise pizza tavasi aldim tavuk et balik cesitlerini ise onda yagsiz olarak pisiiriyorum kendi yagi bile cok miktarda cikiyor zaten bende cikan yagi suzerek tabaga aliyorum yogurt peynir sut urunlerini ise light olanindan aliyoruz,basda belki tatsiz gibi gelebilir ama zaman gecdikten sonra,alisiyorsunuz ve yagda pismis yemekleri eskiden nasil yediginize sasiriyorsunuz,cunki cok agir geliyor tavsiye ederim en önemlisi saglik...
     
  6. 6 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  7. su..

    su.. Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    70
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    gerçekten çok faydalı bilgiler paylaşım için teşekkürler :-)
     
  8. 6 Nisan 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  9. olgu35

    olgu35 ölümden başkası yalan Pro Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    3.424
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    148
    çoğunu uyguluyorum a.s teşekkürler a.s.