Yardm edin ltfen!!!

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve akska tarafından 16 Ekim 2008 başlatılmıştır.

    16 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  1. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    merhaba arkadaşlar benim bi kaç derdim var:KK43:
    1. patlıcan kızartırken yağını normal koymama rağmen patlıyor ve çok yağ sıçraıyor etrafa o yüzden karnıyarığı çok sevmeme rağmen yapmıyorum telflon tavada kuru şekilde közlerken (patlatırken) de içinin bazı yerleri pişmiyor tabii -acaba kızartırken patlıcanı patlamaması için çatallasammı sizce
    2.nohut yapıyorum geceden haşlayıp suda bekletiyorum düdüklüde 1 saat pişiriyotum(düdüklüm şu kapağı eğik olanlarda emsan marka) pişmiyor diri kalıyor nohutun markasıda yayla anladım başkalarının pişiyo niyr brnimki pişmiyor
    3.sigara böreği kızartırken de çok yağ sıçrıyor acaba yapınımı az koyuyorum çok yağdamı kızartmak lazım
    4.dolma biber pişirirken içini pişirmiyorum sadece tavada şöyel bir soğanı kavurduktan sonra sıcaklığıyla çeviriyorum sonra biberleri yanında küçük bıçakla kesik atıyorum sıcak suda üstlerine 1 kaç kaşık koyup sonra dibine sıcak su koyuyorum üstteki pirincler diri altındaki lapa oluyor niye anlamıyorumm neyi yanlış yapıyorum
    5.mercimek çorbasınıda ölçü olarak ne olmalı şu rondoda geçirme işlemi olmadan yapmak istiyorum ben öyle seviyorum annemde öyle yapardı ama ya sulu oluyor yada dibi yanıyor ölçü ne olmalı
    kızlar bu çok problemi olan :) arkadaşınza yardımcı olursannız sevinirim (lütfen cevapları açık ve maded madde yazın anlıyım) TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN
     
  2. 16 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  3. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    kızlar kimse cevap yazmıycakmı aşkolsun bekliyorummm benim için önemli
     
  4. 16 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  5. melekberke

    melekberke Serseri aşığım..... Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    1.347
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    Canım patlıcanları kızartırken tavanın kapağını kapat. O ilk hararet geçtikten sonra patlaması durur, sakinleşir yani. Türlü kızartma yaparken de öyle olur. Hani üstüne sarmısaklı domates veya yoğurt döktüğümüz.
    Sigara böreği kızartırken üstünü örtecek kadar yağ koy. Aynı şekilde onunda kapağını kapat 1-2 dk. sonra maşa ile çevir tekrar bekle.
    Dolmayı ben düdüklüde yapıyorum. İçini asla pişirmem. tam 7 dakikada lokum gibi oluyor. Ne lapalanma ne bişey.
    En önemlisi senin düdüklü işe yaramıyor canım bence. Düdüklünü yenilemeni öneririm. Akşamdan ıslatılan nohut düdüklüde 10 dak (yapmadım ama) pişmesi lazım.
     
  6. 16 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  7. yercekimlikaranfil

    yercekimlikaranfil Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2008
    Mesajlar:
    4.449
    Beğenildi:
    35
    Ödül Puanları:
    108
    1. Patlıcan ve biber kızartırken çok çok iyi kurulamak gerek. Bir de bunları buzdolabından biraz erken çıkarmak lazım. Sebzeler oda sıcaklığından soğuk olursa kızgın yağa atıldığında üzerinde havadan su buharı birikir ve kayar. Ama biber buna rağmen yağ kaydırır. O durumda üzerine birkaç saniyeliğine çatlama geçene kadar gazete tutmak lazım. Kapak örtülünce sıçramaya neden olan su buharı (sebzelerin ıslak olması gerekmez sebzelerin kendi içerdiği su ve havadaki su buharının yoğunlaşmasından kaynaklanan su buharı) gene kapaktan tavaya düşeceğinden kayma geç kesilir. Gazete ise suyu çeker ve kayma daha erken kisilir. Bir de yağ iyice kızgın olmalı. Bunu yağ kızarken pişireceğiniz sebzeden mercimek kadar bir parça atıp test edin. Atınca hemen yukarı çıkıyor ve cızırdıyorsa yağ gerektiği kadar kızmış demektir.
    2.Nohut markası nedeniyle pişmiyor olabilir. Bir de önce su da bekletip sonra haşlamak lazım. Anladığım kadarıyla siz tersini yapıyorsunuz ve nohut sinirsiyor bizim yörenin tabiriyle.
    3. Sigara böreği pek yapmam birşey diyemeyeceğim ama bol ve çok kızgın yağda pişmesi gerektiğini biliyorum.
    4. Dolma pişirirken ben de içi pişirmem. Ama biberleri de haşlamayın. Biber iç ile birlikte pişebilecek yumuşaklıktadır. Haşlama; lahana, yaprak ve kuru dolmalarında uygulanır. Bir de biberleri delmeyin. Ağzı yukarı yukarı koyun. Alttan çekmesin suyu. Böylece alttaki pirinçler hamur olmaz. Ben hiç delmem. Çünkü üstten buharlaşıp kapaktan süzülen suyla pişince daha eşit pişer. Ve en önemlisi dolmayı çok kısık ateşte pişirin. Böylece altı çok çabuk pişmez.
    5. Mercimek çorbasında ölçüye takılmayın. Bolca su ile haşlayın. Mercimekler pişince baya kıvamlı olacaktır. Kıvamını sonradan su ekleyerek ayarlayın. Altını çok açmayın. Ben şöyle yapıyorum: Mercimek, biraz bulgur, patates, biber, zeytinyağı, domates, salça, soğan, sarımsak, naneyi düdüklüye koyuyorum, bolca da su ekleyip iyice lime lime olana kadar pişiriyorum. Piştikten sonra patates ve biberleri de iyice pişmiş olduğundan bir çatalla eziyorum. Suyu azsa biraz daha su ekleyip bir taşım daha kaynatıyorum. Bu yöntem hem kolay, hem herşeyi içinde piştiğinden lezzet garantili. Hem de istediğin malzemeleri ekleyip çıkartarak lezzeti en sevdiğiniz şekilde ayaryalabilirsiniz. Mesela patates ya da biber koymazsanız tadı daha farklı olur.Aynı zamanda bu karışımı biraz daha az pişirip belnderdan geçirirseniz klasik süzme mercimekten daha farklı bir çorba da elde debilirsiniz. İsterseniz yağını koymayıp piştikten sonra yağ kızdırıp üzerine gezdirebilirsiniz.
    Afiyet olsun.
     
  8. 16 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  9. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    arkadaşlar hepinize teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için,ben biraz yemek yapma konusunda takıntılı olduğum için insanalrın beğenmeleri konusunda.neyse yenidensağolsu öptüm hepinizi
     
  10. 17 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  11. zerrinn

    zerrinn Aktif Üye Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    775
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    1 patlıcanları sudan cıkarınca havluda beklet
    2 nohutu aksamdan suda beklet ve biraz haslamadan önce karbonatla ov yıka
    3 az yağda kızart sıcardığına göre tanm sıkı sarılmıyor
    4 dolma içini malzeme ile kavurursan biraz daha lezzetli olur ve tam pişer
    5 mercümeğe patates havuç pirinç atabilirsin malzemeleri rendeleyip mercümek ve pirinci su ile atarsan diri olmaz ve sık sık karıstır canım
     
  12. 17 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  13. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    1. Patlıcanları kağıt havlu ile kurula ve ağzını kapat pişirirken.
    2. Nohut benim düdüklüde 40 dak. pişiyor. Senin düdüklü hava alıyor olabilir. Biraz karbonat koy pişirirken.
    3. ben kızartmalarımın hepsini ağzı kapalı yaparım, lezzetlide olur, sigara böreğin çatlıyorsa ya çok sıkı sarıyorsun yada kullandığın peynir çok yağlı.
    4.Dolma harcını kavururum ben çok daha lezzetli oluyor öyle. Benimde önceleri içi pişmiyordu ama sonra 2 kaşık su koyuyorum her dolmaya ve altını bıcakla deliyorum güzel oluyor. Seninkinin altı lapa oluyorsa delme altını.
    5.Mercimek çorbasını düdüklüde yaptığımda ya dibi tututyor yada malzemenin çoğu altta kalıyor ve tencereye yapışmış oluyor. Artık normal tencerede yapıcam ve arada karıştırıcam dibe çökmesini engellerim en azından.Rondodan geçirme işini sevmiyorum demişsiniz, başka türlü nasıl oluyorki ? Denelimi seviyorsunuz?
     
  14. 17 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  15. marsel

    marsel Guest

    arkadaşlar bildiğim herşeyi sana söylemişler....

    hepimiz eksiği,yanlış yaptığı veya yapamadığı şeyler var....önemli olan öğrenmek....

    bildiklerimizi birbirimize öğretmemeiz ne güzel....
     
  16. 17 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  17. akska

    akska Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    31
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    arkadaşlar patlıcanı çatallamama gerek yok mu yani , nohutuda dediğiniz gibi yapıyorum ama belki nohutun markasında bir problem var yayla marka ama yeğenim yaptığında iyi pişiyomuş benim düdklümde bi sorun olabilir oda emsan marka.anlamadım valla bide anneme yaptırıyım düdüklümle nohutumdan bakalım bendemi hata var, (AYY NE BECERİKSİZİM diyorum bazen yaaaa )mercimek çorbasınıda AŞK KIRINTISI senin dediğin gibi oluyor düdüklüde---deneli seviyoruz biz. galiba kızlar benim düdüklümde problem var emsan marka ii değilmi siz ne marka kullanıyosunuz.cevaplarınızı bekliyorum
     
  18. 17 Ekim 2008
    Konu Sahibi : akska
  19. marsel

    marsel Guest

    benimkide emsan....

    ben ,bakliyat,sebze tüm yemeklerimi onda yapıyorum....

    sebze 15 dk 'da bakliyat 20-30 dk arasında değişiyor....