Yemek yeme alışkanlıkları ve öneriler

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve set_me_free tarafından 18 Eylül 2006 başlatılmıştır.

    18 Eylül 2006
    Konu Sahibi : set_me_free
  1. set_me_free

    set_me_free Guest

    Zayıflama Alışkanlıkları



    Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. ış yerinizde herkes yapıyor diye yüksek kalorili atıştırmaları mı tüketiyorsunuz? Yemeğinizi hızlı mı tüketiyorsunuz? Ayakta yiyenlerden misiniz?




    Kilonuzu etkin bir şekilde korumak için eski yeme alışkanlıklarınızı tekrar düşünmeniz ve kilo almanıza neden olan davranışlarınızı belirlemeniz gerekir. Neyi, ne zaman, nerede, neden ve nasıl yediğinizi düşünün. Sonra daha sağlıklı yeme tarzı geliştirmek için bazı değişiklikler yapın.




    Yemeklerinizi ve atıştırmalarınızı önceden planlayın. Gelişigüzel yemek tüketimi çoğunlukla yüksek kalori alımına neden olur. ış yerinizde diğer arkadaşlarınız şeker, hamur işleri veya cips tüketirken, siz düşük kalorili besinler tüketmek için önceden çiğ sebze paketi hazırlayın.




    Tokken alış verişe çıkın. Böylece fazla alış veriş yapma olasılığından korunmuş olursunuz. Ve alış veriş listesini aç olmadığınız zamanlarda hazırlayın.




    Bir programa bağlı kalın. Günde üç öğün beslenmeye yönelik hiçbir zorunlu ve hızlı kural yoktur. Bunun yanı sıra, düzenli yeme alışkanlığını sağlamaya yardımcı olur. Çalışmalar, öğün atlamanın düşünmeden atıştırma ve fazla tüketime neden olduğunu ve vücudun enerji harcama hızını da düşürücü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.




    Paketten değil, tabaktan yiyin. Bir paketten cips veya kraker atıştırırsanız veya büyük dondurma kutusunun içinden yerseniz, ne kadar tükettiğinizi bilemezsiniz. Düşündüğünüzden daha çok olacaktır.




    Masaya getirmeden önce besinleri porsiyonlara ayırın. Porsiyon kaseleri ve tabakları masanın üzerinde olmadığı zaman muhtemelen daha az tüketirsiniz. Küçük kase ve tabaklar kullanırsanız, az olan porsiyonlarınız çok gibi görünecektir.




    Besinlerinizi yavaş tüketin. Her lokmanın keyfini çıkarın. Sonuçta, doyduğunuz anlamına gelen sinyaller midenizden beyninize yaklaşık 20 dakika içinde ulaşır. Her lokmadan sonra çatalınızı masanın üzerine bırakarak yavaşlayın. Sizi yavaşlatacaksa, yemek çubuklarını kullanın. ıçeceklerinizi yutmak yerine yudumlayın. Çatalınızı tekrar doldurmadan önce yutkunun.




    “Tabağı silip süpürmek” iç güdüsünü unutun. Doygunluk hissine ulaştıktan sonra tabağınızdaki her şeyi bitirmek zorunda değilsiniz.




    Yemeğinizi tüketirken oturun. Başka işlerle meşgul olurken atıştırma yapma yerine, yemeğinize odaklanın. Böylece ne yediğinizi anlarsınız.




    Sadece yiyin. Yemeği tek başına bir olay olarak algılayın ve keyif alın. Televizyon seyrederken, kitap okurken veya araba kullanırken düşündüğünüzden çok daha fazla miktarlarda yemek tüketirsiniz.




    Tüketilmesi daha uzun süren besinleri seçin. Örneğin, kabuğunu soyduktan sonra tüketilen bir portakal, portakal suyuna kıyasla daha uzun sürer.




    Masadan kalktıktan sonra yemeyi bırakın. Masadakileri kaldırırken ve temizlerken yemekten arta kalanları atıştırmaktan kaçının.



    Atıştırma isteği duyduğunuzda (özellikle aç olmadığınızda), başka işlerle ilgilenin. Koşuya çıkın, bir arkadaşınızı arayın, köpeğinizi gezintiye çıkarın veya bahçenize çıkın.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009