Yeşil, vücudu akord ediyor!

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve oskeeee26 tarafından 22 Haziran 2007 başlatılmıştır.

    22 Haziran 2007
    Konu Sahibi : oskeeee26
  1. oskeeee26

    oskeeee26 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2007
    Mesajlar:
    115
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Yeşil, vücudu akort ediyor

    Sebze ve meyve tüketiminin artırılması sağlıklı beslenme önerilerinin ana kuralı halini aldı. ışte yeşil yapraklı sebzelerin yararları...Klorofil, sindirilebilir protein, vitamin, mineral, enzim ve karotenoidlerin zengin bir kaynağıdır. Kalorisi kısıtlanmış diyetlerde çok iyi bir besleyicidir. Klorofilin zarar görmüş dokuların iyileşme hızını arttırdığı bulunmuştur. Özellikle sindirim sisteminde kötü koku yaratan bakterileri yok ederek sindirim sistemine yardımcı olur.

    Ayrıca klorofil hemoglobine çok benzer yapıdadır, kan yapımını artırdığı da düşünülmektedir. Klorofilin zarar görmüş dokuların iyileşme hızını artırdığı bulunmuştur. Vücut fonksiyonlarının dengeli çalışmasını sağlayıp vücudun gereksinim duyduğu besinleri en üst seviyede kullanmalarına yardımcı olabildiği gibi vücudu zararlı maddelerden de temizleyebilir. Bu özelliğinden dolayı vücudumuzu "akort edici" denilebilir. Zararlı toksinlerden koruyucu özelliği dışında, bu toksinleri arıtarak adeta vücudun doğal deodorantı olarak da görev yapar. Bu nedenle beslenirken koyu yeşil yapraklı sebzeler ile maydanoz, dereotu, naneyi bolca tüketmeliyiz.

    Örneğin ödem sorunu çeken, sık sık hastalanan kişiler beslenmelerinde maydanoza ağırlık verdiklerinde başarılı sonuçlar almaktadırlar. Çünkü maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı artırarak oksijeni metabolize eder; böbrekleri, karaciğeri, idrar yollarını temizler.

    Çok pişirmeyin

    Yeşil sebzelere rengini, klorofil adı verilen pigment verir. Klorofil sıcağa dayanıklı olmadığı için çok pişirilen sebzeler renklerini yitirir, bu nedenle yeşil sebzeler kısa sürede, az su ve yağla pişirilmelidir. Böylece sebze hem lezzetini hem de besin değerini çok fazla yitirmemiş olur. Ayrıca sebze yemeği pişerken kapağı sıkı sıkıya, sürekli kapalı tutulursa yeşil renk hızla kahverengiye dönüşeceğinden tencerenin kapağı ara sıra açılmalıdır. Yeşil sebzelere renginin korunması için bazen soda eklenmektedir. Soda yemeğin hem lezzetini bozar hem de besin değeri kaybına yol açar, kesinlikle eklenmemelidir.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009