Yilbaşi Tarifleri

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 23 Aralık 2006 başlatılmıştır.

    23 Aralık 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.635
    Beğenildi:
    5.171
    Ödül Puanları:
    438
    KESTANELİ HİNDİ DOLMASI
    Malzemeler ; 6 kişi için Temizlenmiş hindi 8 bardak su ile tencereye konur ve etleri yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Bu arada suyun ısınmasıyla oluşan köpükler delikli bir kepçe ile alınır.
    [​IMG]
    Sonra yağın içine soğanlar çentilerek pembeleşinceye kadar tutulur. Domates kullanılacaksa, üstüne domateslerde konur. Domatesler kavrulduktan sonra hindi suyu ilave edilir. (eğer salça kullanılıyorsa, bu safhada sulandırılmış salça ilave olunur).

    Sonra, Hindi bir tepsiye konur. Üzerine bu salça dökülerek fırına konur.

    Diğer yanda, İç Pilav hazırlanır. 2 silme yemek kaşığı yağ içine 1 adet soğan çentilir. Çam fıstıkları da atılarak kavrulur. Daha sonra pirinç ilave olunur ve 10 dakika kadar kavrulur.

    Bu arada Kestaneler hafifçe yumuşayacak ama dağılmayacak şekilde haşlanır.

    Sonra pirinçlere silme 1 çay kaşığı karabiber, tarçın, bahar, Kuş Üzümü tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve Kestaneler ilave edilir. Üzerine 1,5 bardak su ilave edilir. 20 dakika kadar kaynatılır.

    Fırından çıkarılan Hindinin içine pilav doldurulur. 10 dakika daha fırına atılır.

    2 Kg'lık bir adet Hindi
    8 su bardağı Su
    ½ yemek kaşığı Tuz
    SALÇASI İÇİN
    80 gr sadeyağ (4 yemek kaşığı)
    2 adet orta büyüklükte Kuru Soğan
    1 kahve fincanı domates salçası yada 2 adet irice Domates
    2 su bardağı Hindi Suyu
    KESTANELİ İÇ PİLAV
    375 gr Pirinç (1,5 su bardağı)
    250 gr Kestane
    1 adet orta boy Kuru Soğan
    60 gr sadeyağ (3 yemek kaşığı)
    1 yemek kaşığı Çam Fıstığı
    2 yemek kaşığı Kuş Üzümü
    Tuz, Karabiber, Yeni Bahar, Tarçın
    Servise getirilriken hindinin ayakları aluminyum folyo ile süslenebilir.
    Zeytin ezmeli çıtır çerez

    Malzemeler:

    Sıvı yağ ya da tereyağ
    2 yufka
    Zeytin ezmesi
    Sos:

    1 kase yoğurt
    nane ve kırmızı pul biber
    Yapılışı:
    Bir tepsiyi sıvı yağ ya da tereyağıyla hafifçe yağlayın. Bir kat yufkayı tepsiye düzgünce serin. Bıçakla fazla kenarları taban ölçüsü kadar kesin. İnce bir kat zeytin ezmesi sürün. İkinci kat yufkayı serin. Tekrar hafifçe yağlayın. Yufkaları keskin bir bıçak yardımıyla 4x4 cm ölçüsünde kesin, daha büyük olmasın. Yufkaları önceden 180 derece ısıtılmış fırının orta rafında 7-8 dakika kızartın. Ilınınca sosla servis yapın.

    Sos:
    Yoğurtla, istenilen ölçüde nane ve kırmızı pul biberi karıştın.

    Bu cipsleri hava almayan bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
     
  2. 23 Aralık 2006
    Konu Sahibi : Elif
  3. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.635
    Beğenildi:
    5.171
    Ödül Puanları:
    438
    Mantar dolması8 kişilik

    Malzemeler:


    40 adet çapı 2-3 cm. olan kültür mantarı veya kestane mantarı
    yarım su bardağı ufalanmış ekmek içi
    2 yemek kaşığı yoğurt
    3 yemek kaşığı krema
    1 adet sarmısak, ezilmiş
    2 yemek kaşığı ince ince doğranmış maydanoz
    1 adet kuru defne yaprağı (ufalanmış) veya taze adaçayı yaprağı, küçük küçük doğranmış
    tuz ve öğütülmüş karabiber
    2 yemek kaşığı beyaz şarap
    2 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar veya parmesan peyniri
    çeyrek fincan taze portakal suyu
    30 ml greyfurt suyu
    15 ml basit şurup*
    15 ml granadin (kokteyllere kırmızı rengi veren şurup)
    30 ml krema
    Yapılışı:
    Mantarların üzerini kağıt havlu ile ovarak temizleyin ve saplarını çıkarın. Çıkardığınız sapları küçük küçük doğrayın. Mantarların şapkalarını kaynayan su içinde 5 dakika haşlayın, süzdürün ve kurulayın. Doğranmış sapları, ekmek içini, defne yaprağını, sarmısağı, yoğurdu, kremayı, maydanozu bir kapta karıştırın. Kuru olmamalı aksine hepsi birbirini tutacak kadar ıslak olmalı. Eğer kuru olursa bir miktar daha yoğurt ekleyin. Sosu tuz ve biberle tatlandırın ve bir tepsiye dizdiğiniz mantarların içine kaşıkla top top doldurun. Üzerine rende peynir serpin. Şarabı tepsiye dökün ve önceden 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
    Susamlı tavuk kanadı

    Malzemeler:

    8 adet tavuk kanadı
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    2 yemek kaşığı soya sosu
    1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
    4 adet sarmısak, kabukları soyulmuş ve ezilmiş
    2 yemek kaşığı susam
    Yapılışı:
    Tavuk kanaklarını eklem yerlerinden 2 parçaya kestirin. Böylece 8 adet kanat ucu ve 8 adet incik elde etmiş olacaksınız. Bir cam kaseye soya sosunu, zencefili, sarmısağı ve sıvı yağı koyun. Kanatları ekleyip sosu her yerlerine yedirin. Kabın ağzını streçle örtüp buzdolabında 2 saat marine edin. Kanatları sostan çıkarın, üzerlerine yapışan zencefilleri temizleyin ve kanatlara susam serpin. Hepsini bir fırın tepsisine yan yana dizin. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında bir kere alt-üst ederek 10-14 dakika kızartın. İyice kızarıp içi piştiğinde fırından çıkarıp servis yapın (Elektrikli ızgarada çevirerek kızartabilirsiniz.). Kanatları soya sosuna batırıp yemek çok lezzetli oluyor.
    Keçi peynirli kanepe

    Malzemeler:

    tost ekmeği
    keçi peyniri
    krema
    1 adet doğranmış arpacık soğanı
    kımızı biber

    Yapılışı:
    Tost ekmeğinin kalın kenarlarını kesip içini uzunlamasına ikiye bölün. Bir kısmını bir kapak yardımıyla yuvarlak kesip öyle kızartabilirsiniz, şekil size kalmış. Kestiğiniz ekmekleri tost makinasında kızartın. Oda sıcaklığındaki keçi peynirini, bir miktar kremayı ve 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı bir kasede çatalla ezerek karıştırın. Kızaran ekmeklerin üzerine sürüp, kırmızı biber taneleriyle süsleyin.
    Çikolata fondü
    4 kişilik

    Malzemeler:
    Çikolata Sos:

    160 gr. bitter çikolata veya kuvertür çikolata (pastacılıkta kullanılan ve genellikle 500 gr'lık bloklar halinde satılan çikolata. Pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.)
    yarım su bardağı (125 ml) süt
    1 tatlı kaşığı nescafe
    1 tatlı kaşığı bal
    1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
    1 tatlı kaşığı portakal likörü
    Yanında servis yapmak için:
    Taze meyve (dilimlenmiş muz, çilek ya da tropikal meyveler),
    Dövülmüş badem
    Dövülmüş fındık
    Krema
    Dövülmüş krokan
    Ayrıca kedi dili bisküviler, minik kurabiyeler, kekler veya marshmallowla da servis yapabilirsiniz.

    Yapılışı:Çikolatayı benmari usulü eritin. Çikolata tamamen eriyince, bir yandan sosu karıştırın bir yandan da yavaşça sütü ekleyin. Kıvamını ayarlayınca diğer malzemeleri sırasıyla eklemeye başlayın. Hazır olunca fondü kabına bu sosu koyun. Altındaki mumu yakın ve yanındakilerle beraber servis yapın.
     
  4. 26 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Elif
  5. deniz.ozkan

    deniz.ozkan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesajlar:
    8
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    siz modelleri vermissiniz ben de tarifini vereyim. fondu yapmak aslinda cooook kolay.

    160 gr. bitter çikolata veya kuvertür* çikolata
    1/2 su bardağı (125 ml.) süt (bir sefer de krema ile denedim o da çok güzel oldu)
    1 tatlı kaşığı nescafe
    1 tatlı kaşığı bal
    1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi

    Tek yapmanız gereken benmari usulü çikolatayı eritip malzemeleri içine katmak! Hepsi bu :)

    detayli tarif ve yaptigim fondulerin resimleri icin asagidaki satiri explorer'iniza yapistirip blog sayfama ulasabilirsiniz.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 26 Kasım 2009