Yiyeceklerinizin vitaminlerini korumak için

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 17 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

    17 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.608
    Beğenildi:
    5.137
    Ödül Puanları:
    438

    Yediğimiz besinlerden farklı vitaminler alırız ve bu vitaminler bizim sağlıklı yaşamamızı sağlar. Peki bu besinleri yerken o vitaminleri alabiliyormuyuz? Hayır. Çünkü bazı besinleri çiğ yiyerek, bazılarını pişirerek, bazılarının kabuklarıyla yiyerek vb. yöntemlerle almamız gerekiyor. Bunları bilmezsek o besinde bulunan vitaminden yararlanamamış oluruz.


    İşte yiyeceklerdeki vitaminleri korumak için birkaç ipucu:

    1.Aşırı pişirmeyin.
    2. Sebzeleri haşlarken suda çözünen vitaminlerin önemli miktarı haşlama suyuna karışır. Bu suyu atmayın, çorbalarda veya yemeklerinizde kullanın. Sebze ve meyveleri çok az suyla haşlayın.
    3. Kızartmak ve fırında pişirmek, vitaminlerin neredeyse tamamen yok olmasına yol açar.
    4.Sebze ve meyvelerin vitamin içeriğinden maksimum şekilde yararlanmak için en doğru yöntem, çiğ veya buharda az pişirerek yemektir.
    5.Sebzeleri yıkadıktan sonra uzun süre suda bekletmeyin.
    6.Sebzeleri, meyveleri çok küçük parçalar halinde doğramayın.
    7.Keskin bıçak kullanın.
    8.Yemekleri pişirdikten sonra hemen tüketmeye çalışın. Uzun süre bekletmeyin.
    9.Meyve ve sebzelerinizi satın alırken taze olmalarına dikkat edin.
    10.Meyve sebze alışverişinizi küçük miktarda yapın. Haftalık alışveriş yerine iki-üç günde bir almayı yeğleyin.
    11.Meyveleri kabuklarını soymadan yiyin.(tarım ilaçları kullanılmadığından eminseniz!)
    12.Meyve suyunu kutuyu açtıktan sonra hemen için. Dolapta bekletmeyin.