YoGurt Yapiminda bildiginiz puf Noktalari

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve nanymchpee tarafından 7 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

    7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  1. nanymchpee

    nanymchpee >^.^< Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2011
    Mesajlar:
    1.121
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Kizlar konuyu yasca daha buyuk olan ev hanimlarindan evde yogurt yapiminin puf noktalarini ogrenebilmek icin actim..

    son 1 haftadir ev halkina ev yapimi yogurt yedirmek icin vaktimi mutfakta geciriyorum.. cok basarisiz sayilmam, ancak bir turlu tava yogurdu sertliginde bir yogurt elde edemiyorum.. icine 1 damla limon sikmaktan tutunda, kagit havlu ile suyunu cektirme yontemine kadar ne varsa denedim diyebilirim..

    sutlerde mi bir sorun var ? mayalarda mi bilmiyorum.. ve gittikce yogurt yapmaktan sogumaya basladim.. pes etmeden evvel bir kezde sizlerin gorusunu almak istiyorum..

    pastorize oldugu icin kaynatmiyorum, sutu 45 derece sicakligina gelicek kadar isitiyorum bir kac dakika bekletip mayaliyorum, isiyi termometreyle olcuyorum isidan emin olmak icin..sonrasinda 6 saat disarda 8-10 saat dolapta suyunu cektirerek bekletiyorum..

    bir kac sitede muhakkak sutdeki kati besin degerinin artirilmasi gerektigini okudum, bunun icin sut tozu olmazsa olmazmis, extra olarak satilan canli yogurt kulturu kullanmaniz lazim diyorlar ki profesyoneller kadar iyi yogurtlar yapabilesiniz.. ama ben bunca katki maddesi eklendiginde yogurdun piyasadakilerden bir farkinin kalacagina inanmiyorum..

    malesef caresiz kalip, dun suttozu ve yogurt kulturu siparis verdim amazondan ama bunlarla yogurdu mayalamadan , tecrubeli ev hanimlarininda fikrini almak istiyorum..

    sizler yogurdu mayalarken ne gibi puf noktalarindan faydalaniyorsunuz?
    Son düzenleme: 7 Ağustos 2012
  2. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  3. nykscyd

    nykscyd Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    tecrübeli bir ev hanımı değilim ama iyi yoğurt yaparım :) tava yoğurdu gibi sert olsun istersen süzme yoğurt kullan mayalamak için :)
  4. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  5. cho.luna

    cho.luna Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    1.992
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    38
    mrb konuyu görünce yine daldım annemde hep evde yapar yoğurdu çokta güzel olur çatalla yiyecek kıvamda sunu söylım hazır sutle bızde cok denedık ama malesf katkı matkesı oldugu ıcınmıdır bılmem pek tutmuyor bızım tanıgımız sutcu amcamız var evnde ınek besler sagolsun:DDDtarıfı vereyım hemen annem yazdırıyo:D

    metal bır kapta
    serçe parmağını sute daldır:DDbır kapta(tabi)5 sn bekle yanmayacak sekılde dayanıyorsan tamammıs
    5 kg süt
    kesilecegi süphelıyse cay kasıgı ucuyla karbonat degılse gerek yok
    1 çay bardağı yoğurt içinede 1 tatlı kaşığı şeker ekşimemesi için
    bu karışımı süte koy mayala (kaymaklı olsun diyorsan bır koseden karıstır)
    ustune bır bez ortup sonrasında kapakla kapatıcaksın terleyıp sulanmasın diye
    sonrada guzelce sar
    sulanmaya baslarmıs hafıften tuttugu bellı olunca dolaba kaldır bu kadar


    bide bazen yogurt tutmazmıs (ters olacak ya:DD)ozmnda bır kapta su ısıt ıcıne caldıgın yogurdu daldır 1 saat bekle sararak sonra dolaba kaldır bu kadar:DD
  6. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  7. nanymchpee

    nanymchpee >^.^< Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2011
    Mesajlar:
    1.121
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    super ! detayda istiyorum ama bazilari sutu uzun sure kaynattiklarini yazmis internette, var mi sizinde bi tuyonuz :114:

    bu arada malesef suzme yogurt bulma sansim yok gibi, yasadigim yerden dolayi :KK50:
  8. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  9. nanymchpee

    nanymchpee >^.^< Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2011
    Mesajlar:
    1.121
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    canim annene cok tesekkurlerimi ilet , sanada cok tesekkur ederim.. bu arada karbonati ilk kez duyuyorum , harika bir puf noktasi .. :KK34:
  10. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  11. cho.luna

    cho.luna Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    1.992
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    38
    rica ederim canımm iletirim :DD
  12. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  13. BayanRuj

    BayanRuj Aktif Üye Üye

    Katılım:
    11 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    2.979
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    38
    yaşım genç ama güzel yoğurt yaptığımı söylerler:)
    öncelikle sütçüden süt alman gerekiyor,hazır sütten yoğurt olmaz tatlım.
    sütü 15-20 dk kaynattıktan sonra cam bir kaba alıp soğumaya bırakın.
    (cam tencerede daha sağlıklı olur ama mecbur değilsiniz,çelik tencerede olabilir)
    üstünde kaymağı birikince kaşıkla toplayabilirsiniz,kaymaklı yoğurt isterseniz kalabilir.
    serçe parmağınızı ara sıra süte sokup sıcaklığı kontrol edin,parmağınız yanmıycak sıcaklıktaysa mayalama işlemine geçin.
    ben 5 lt.süte 4-5 kaşık ev yoğurdunu biraz sütle çırpıp tencereye döküyom ve iyice karıştırıyom.
    eğer mayanız ekşiyse 3 kaşık yeter.
    sonra kapağı kapatıp tencereyi sofra beziyle sarıyorum.kışın daha sıcak tutacak şeylerde örtebilirsiniz.
    3 saat bekledikten sonra kontrol edin yoğurt tutmuşsa ve üstüne suyu çıkmışsa temiz bir tülbent örtüp kapağını kapatıp dolaba koyun.
  14. 7 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  15. nanymchpee

    nanymchpee >^.^< Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2011
    Mesajlar:
    1.121
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0

    uzerinde illa suyu birikicek yani dolaba konmadan, bunu ogrendigim iyi oldu:KK31: cogu zaman su olmuyor uzerinde , kesince sulaniyor bazen:KK31:
    ya sutcuyu bulamam buralarda , canim memleketim ya boyle zamanlarda insan sinir oluyor..:26:
    bu market sutleriyle niye tutmuyor yogurt kizlar ya :KK5: cok mu su katiyolar napiyolar sutlere
  16. 8 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  17. nykscyd

    nykscyd Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18




    bak arkadaş çok güzel açıklamış :) süzme yoğurdu bir yerden almana gerek yok ki renksiz bir tülbentle elindeki yoğurdu süzerek de elde edebilirsin.ama üzülerek söylüyorum ki marketten aldığın pastörize sütlerle hiç istediğin kıvamı elde edemeyebilirsin.imkanın varsa bir sütçü bul güvenilir
  18. 8 Ağustos 2012
    Konu Sahibi : nanymchpee
  19. cho.luna

    cho.luna Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    1.992
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    38
    annemin tarifidir :DDbak diğer arkadasta serce parmak teknıgını kullananlardan evet tülbentle cok guzel süzme yoğurt oluyor:DDaynn sütçü amcamızın ineği grip olunca hazır sütle yaptık hiçbirşeye benzemedi bende bosa gitmesin diye maske yapmıstım:DDD:D
Benzer Konular: YoGurt Yapiminda
Forum Başlık Tarih
Mutfak Püf Noktaları Bugüne kadar yanlış mı yoğurt mayalamışım :( Cumartesi 10:34
Mutfak Püf Noktaları Yoğurtlu sulu kofte terbiyesi yaardim Cuma 09:34
Mutfak Püf Noktaları Evde Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları 14 Şubat 2014
Mutfak Püf Noktaları Weewel Yoğurt Makinası Hakkında 13 Kasım 2013
Mutfak Püf Noktaları Yoğurt yapamıyorum... 16 Mart 2013