yöresel sofra bilgileri-menüleri

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve sakardeniz tarafından 16 Aralık 2009 başlatılmıştır.

    16 Aralık 2009
    Konu Sahibi : sakardeniz
  1. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.679
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    merhaba herkese.
    Türk Mutfağımız biliyorsunuz ki çok zengin. Mutfağımız adeta bir kültür ve lezzet mozaiği olmuş. burada yaşadığınız yere-yöreya ait sofra ve menüleri, gelenekleri, ilginç adetleri birbirimizle paylaşalım ve bilgilenelim istedim.
    haydi aşımız kültür, sofralarımız bereketli olsun..
     
  2. 16 Aralık 2009
    Konu Sahibi : sakardeniz
  3. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.679
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    Ben Afyonluyum. Kalesi, haşhaşı, sucuğu, kaymağı, lokumu, ekmek kadayıfıyla ünlü küçük, bana göre şirin bir şehir. Afyon'un ayrıca davetleri ikramları da kendine özgüdür. Çok eski zamanlardan kalma adetler halen evlerde uygulanmaktadır. Ben de size Afyon'a özgü olan sıra yemeği davetinde neler yenir onları sıralamak istiyorum. öncelikle sıra yemeği nedir? Sıra Yemeği düğün,asker,ramazan ve ölü davetlerinde sıra sıra gelen yemekler topluluğudur.
    Sıra Yemeğinde sofraya( bu genellikle meydan sofrası dediğimiz büyük yer sofralarında ortaya konularak ikramlar gerçekleşir. günümüzde kişiye ait servisler açılabilmekte.) sırasıyla hangi yemekler geliyor bir bakalım. bakarken şaşıracağınız yerler olacak hazır olun. yorum ve görüşlerinizi bekliyorum.

    Sıra Yemeği Menüsü (sırasıyla)

    1.çorba(genelde mercimek,yayla çorbası yapılır)

    2.afyon kebabı (altta et suyuyla ıslatılmış kare kesilmiş pide,üstte kuşbaşı et)

    3.muhallebi (evet yanlış okumadınız arada sütlü bir tatlı var)

    4.musakka(mevsimine göre kıyma ve nohutu olan patlıcan,pırasa)

    5.dolma( genelde zeytinyağlı yaprak sarma olur ama diğer türlerden de yapılabilir)

    6.taze fasulye(eğer mevsimindeyse yapılır)

    7...kaymaklı ekmek kadayıfı

    8..bamya(kuru bamyadan yapılan bamya çorbası olarak bilinen yemek sindirime faydası varmış, garip ama tatlıdan sonra ikram edilir)

    9. mevsim meyveleri
    bunların yanı sıra kaselerde komposto, salata, turşu, hatta bazı evlerde(daha eski zamanlarda ve ramazanlarda) kahvaltılık ürünler de sofrada yerini alırlar.
     
  4. 18 Aralık 2009
    Konu Sahibi : sakardeniz
  5. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.679
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    haydi sıra sizde.