Yorgunluk Hissinden Kurtulun...

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve AyTanem tarafından 7 Haziran 2009 başlatılmıştır.

    7 Haziran 2009
    Konu Sahibi : AyTanem
  1. AyTanem

    AyTanem Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    447
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    86
    Metabolizmada ve hormonlar üzerinde değişimlere neden olan mevsim geçişleri, bazı kişilerde zihinsel ve bedensel farklılıklara yol açabiliyor. Bahar aylarının yol açtığı yorgunluk hissinden doğru beslenerek kurtulabilirsiniz.
    Baharın gelişi kimilerine enerji ve canlanma hissi verirken; kimilerinde ise halsizlik, yorgunluk hissi, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk, dikkat dağılımı ve sindirim sorunları gibi sıkıntılara neden olabiliyor. Oysa beslenme düzeninde ve bedensel aktivitelerde yapılacak bazı değişikliklerle bahar yorgunluğuna karşı koymak ve yaza sağlıklı bir başlangıç yapmak mümkün. Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, bahar aylarında doğru beslenme yollarını yazdı:

    Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

    - Bahar yorgunluğu; midede gastrit, hipertansiyon, kalp sıkıntıları, saç dökülmesi, sindirim sorunları, cilt kuruluğu, nefes alma zorluğu, bazı hormon seviyelerinde artış, baş dönmesi, artan nem oranı ile birlikte vücut dengesinin bozulması, depresyon ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizde fayda var.
    - Öğün sayısını artırmak, sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir. Öğün araları 2.5 - 3 saat arayla olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe yüklenilmemeli.
    - Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudunuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltacağından oldukça önemlidir. Günde ortalama 10 - 14 bardak arası su tüketin.
    - Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler ve alkol tüketimi stresi ve vücuttaki ödemi arttıracağından uzak durulması gereken içeceklerdir. Onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.
    - Rahat ve verimli uykuya dikkat edilmeli, geç saatlerde yatılmamalı ve geç saatlerde uyanılmamalı. Yatmadan önce; uyumaya yardımcı, rahatlatıcı ve sindirim düzenleyici bitki çaylarını (rezene çayı-yeşil çay gibi) içmek faydalı olacaktır.
    - Aşırı tuz tüketimi vücutta su birikimi arttırarak yorgunluk hissini artırabileceğinden fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı.

    Hamur İşi Uykunuzu Getirir

    - Hafif yürüyüş ve sporlar; hormonal dengeyi düzenler, metabolizmayı hızlandırır ve ödemin atılmasında faydalı olur. Bu nedenle mutlaka düzenli olarak spor yapılmalıdır. Günlük 30 dakika veya her gün 45 - 50 dakikalık hafif tempolu yürüyüşleri hayatımıza mutlaka eklemeliyiz.
    - Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna ve ekmek, kızartma, kavurma vb.) tüketimi uyku ve yorgunluk halini artıracağından ölçülü tüketilmelidir. Bunları yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırın, ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.
    - Ayrıca düzenli sebze meyvenin tüketimi kadar, mevsiminde olan gıdalar tercih edilmeli.

    Şimdi Vitamin Zamanı

    - Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeriği yüksek gıdaları mutlaka ve bolca tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden bolca B vitamini alabilirsiniz.
    - Antioksidan vitaminler; vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. C, E ve A vitamini, selenyum ve çinko güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir. Bu vitaminleri doğal yollardan alabilirsiniz:

    C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.
    A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
    E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.
    Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.
    Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.

    Bahar beslenmenizde her gün mutlaka;
    - 4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi
    - 2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi
    - En az 2 su bardağı az yağlı süt, yoğurt, cacık veya ayran
    - Bol su
    - 1 öğün sebze, diğer öğünde haşlama, ızgara tavuk-balık etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir.

    Bu Listeyi Buzdolabınıza Asın

    Her mevsimde olduğu gibi bahar aylarında da beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri; besinleri mevsiminde ve taze olarak tüketmektir. Alışverişlerinizde mevsimine göre çıkan besinleri tercih edin ve bunları taze olarak pişirip tüketin. Bahar aylarında sağlıklı beslenmek istiyorsanız aşağıdaki listeyi saklamanızda fayda var:

    MART:
    Balık: Levrek, kalkan, kefal, tekir ve midye
    Sebze: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli
    Meyve: Elma ve muz

    NİSAN:
    Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya, mercan, kayabalığı ve midye
    Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul
    Meyve: Can erik

    MAYIS:
    Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya ve karides
    Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates ve salatalık
    Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut

    Örnek bahar mönüsü
    Sabah kalkınca: 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal

    Kahvaltı: Yeşil çay
    Orta yağlı peynir
    Bol mevsim yeşilliği (1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile)
    1 tatlı kaşığı pekmez
    Tam tahıllı veya kepekli ekmek

    Ara: 6 - 7 badem veya 6 - 7 fındık veya 2 ceviz
    + 3-4 kuru kayısı veya 2 yemek kaşığı kuru üzüm

    Öğlen: 1 porsiyon ızgara veya haşlama veya sote veya buğulama şeklinde tavuk, balık, hindi veya yağsız köfte
    Bol salata (limonlu)
    Az tuzlu ayran
    Tahıl ekmeği veya 3 - 4 kaşık bulgur pilavı

    Ara: 1 bardak az yağlı süt- 3 - 4 kepekli grisini
    Veya haftada 1 - 2 gün sütlü tatlı
    Veya ½ sokak simidi - az tuzlu ayran
    Veya 1 bardak az yağlı süt+
    3 - 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

    Akşam: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba
    1 tabak sebze yemeği
    1 kase az yağlı yoğurt
    Tam tahıllı ekmek


    Ara: 2-3 porsiyon meysim meyvesi


    -alinti-(Trendy)ailem.com
     
  2. 7 Haziran 2009
    Konu Sahibi : AyTanem
  3. tijeen

    tijeen www.tijeence.blogspot.com Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    2.959
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    148
    sabahlar aç karnına polen içiyorum, baya faydasını gördüm ,bi zindelik enerji veriyor tavsiye ederimm
    paylaşım için çok tşkler saolunnnn :)