Yumurta Deyip Geçmeyin

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve deryacox tarafından 11 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

    11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  1. deryacox

    deryacox Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.039
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    • Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
    • Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.
    • Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
    • Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
    • Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden önce yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.


    BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

    • Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.
    • Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş
    yumurtadan daha tazedir.
    • Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.
    • Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
    • Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
    • Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
    • Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
    • Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
    • Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.

    YUMURTA PİŞİRİRKEN

    • Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır.
    • Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.
    • Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.
    • Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
    • Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
    • Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
    • Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
    • Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
    • Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.


    Eki Görüntüle 6002
     
  2. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  3. BenBurcuyum

    BenBurcuyum Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    56
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    deryacox bu bilgiler için tşkler bir çoğunu bilmiyodum... tşkler
     
  4. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  5. sarxix papatya

    sarxix papatya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2007
    Mesajlar:
    1.556
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    verdıgın bılgıler ıcın saol canım
     
  6. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  7. yaseemin

    yaseemin Popüler Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    güzel bilgiler teşekkürler
     
  8. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  9. deryacox

    deryacox Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.039
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    rica ederim kizlar
     
  10. 12 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  11. EU1

    EU1 Guest

    payalşımın için teşekkür ederim bilmdiğim çok sey varmış :)
     
  12. 12 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  13. BenCano

    BenCano ~HürGeneral~ Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2006
    Mesajlar:
    2.257
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    çok yararlı bi paylaşım olmuş ,teşekkürler...
     
  14. 17 Nisan 2015
    Konu Sahibi : deryacox
  15. eyluldogan

    eyluldogan Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2013
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    397
    Ödül Puanları:
    118
    Çok teşekkürler. Her sabah bir tane yemeye özen gösteririm.