Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve Adxixvar tarafından 4 Aralık 2008 başlatılmıştır.

    4 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Adxixvar
  1. Adxixvar

    Adxixvar Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2007
    Mesajlar:
    6.283
    Beğenildi:
    17
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI

    [​IMG]

    Zeytin yaprağı, doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan
    korunma ve hastalıkların tedavisinde etkin rol oynayabilir. Zeytin yaprağında bulunan
    "oleuropein" ve "eleonik" asit aktif bileşiklerinin antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Bu maddelere bağlı olarak zeytin yaprağı çayı, ile vücuda giren mikropları, vücudun doğal bağışıklık sistemi tepki gösterinceye dek yavaşlatır

    Zeytin yaprağı, etkileri sarımsak ve soğana da benzeyen doğal bir antibiyotik ve antioksidan-dır.

    Düzenli olarak hastalıklardan korunma amaçlı tüketilebileceği gibi doğrudan hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.

    Zeytin ağacının tamamında bulunan ve acı-buruk bir tadı olan oleuropein, zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılır. Oysa ki zeytin ağacının hastalık ve zararlılara karşı direncini sağlayan en önemli savaşçının oleuropein olduğu düşünülmektedir. Oleuropein' in içeriğinde bulu-nan "elenolik asit" ve oleuropein türevi olan "kalsiyum elenolat" çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir.

    Bugün çok az insan, zeytin yaprağının çok faydalı kullanımı kolay tıbbi bir bitki olduğunu bilir. Zeytin yaprağı kullanımı daha çok Akdeniz ülkeleri insanları tarafından kullanılmakla beraber son yıllarda birçok ülke tarafından da bitkisel ilaç olarak kullanılması bu konudaki araştırmalara hız vermiştir.

    ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYININ YARARLI ETKİLERİ

    ANTİMİKROBİYAL ETKİ

    Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde vücuda alınan oleuropein iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asit daha öncede belirttiğimiz gibi yüksek antimikrobiyal etkiye sahiptir. Bakterilerin hücre duvarını etkiler ve böylece doğal yolla bağı-şıklık sistemi güçlenmiş olur. Böylece birçok antibiyotiğe direnç kazanan mikro organizma ve dolayısıyla bunların neden olduğu birçok hastalık doğal yollarla ortadan kaldırılmış olmaktadır.

    ANTİOKSİDAN ETKİ

    Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Demirin paslanması ve balığın sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkilerine örnektir. Antioksidanlar, vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol, kirli hava v.s. ile alınan zararlı maddelerin (serbest radikallerin) nötralize edilmesini sağlar.
    Antioksidanların yardımı ile hastalıkların oluşumu önlenebilir, hormonal denge korunabilir, yaşlanma süreci geciktirilebilir. Zeytin yaprağı ekstraktı yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu etki oleuropein bileşiğiyle beraber tabloda verilen diğer fenolik bileşiklerin sinerjik etkileri sonucu meydana gelir. Vitamin C ve E nin gösterdiği antioksidan aktivitenin yaklaşık 2,5 katı kadar daha yüksek bir antioksidant aktiviteye sahiptir.

    KORONER DAMARLAR ÜZERİNE ETKİSİ

    İn-vivo şartlarda yapılan birçok çalışma oleuropein' in vasodilator (damar genişletici) etki yaptığını, tansiyonu düşürdüğünü ve anti-aritmik özellik gösterdiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp rahatsızlıklarında zeytin yaprağı çayı ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Laboratuar ve klinik çalışmaların sonucu olarak, zeytin yaprağı çayı kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de etkili bulunmuştur.

    HYPOGLİSEMİK ETKİSİ
    ( KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLEME )

    Yine yapılan in-vivo (canlı vücudunda) çalışmalarda, zeytin yaprağının etken maddesi oleuropein, hipoglisemik etki göstermiş ve yüksek kan şekeri seviyesinde düşme gözlenmiştir.

    ZEYTİN YAPRAĞI

    Zeytin ağacı (Olea europaea) Oleaceae familyasına ait herdem yeşil bir bitkidir. Zeytin yaprakları binlerce yıl önce insanlar tarafından hastalıkların tedavisinde çare olarak kullanılmıştır. Son yıllarda dünyada, doğal organik bitkiler üzerindeki araştırmalar gittikçe önem kazanmaktadır. Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılın en önemli doğala antimikrobiyal, antiviral bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir.Bu konuda 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşitli yayınlar yapılmıştır.

    Zeytin ağaçları dünyadaki en dayanıklı ağaçlardandır. Uzun süreli yaşamlarını büyük ölçüde kendilerine hastalık ve zararlı-lara karşı direnç kazandıran "oleuropein" adlı bir madde üretmelerine borçludurlar.

    40 yılı aşkın bir süredir kullandığımız antibiyotiklere karşı artık çoğu mikroorganizma direnç kazanmıştır. Geçmiş zamanlarda antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir çok hastalık, artık tedavi edilemez hale gelmiştir. Bakterilerin ve virüslerin bu ilaçlara daha dirençli hala gelmeleri antibiyotiklerin aşırı doz alımı ya da yanlış kullanılmasının bir sonucudur. İşte zeytin yapraklarında bulunan "oleuropein" maddesi ve hidrolizleri, antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili ve çok değerli bir bileşendir.
    Bugüne kadar zeytin yaprağında 100'e yakın madde elde edilmiştir.(Bkz Tablo 1) Yaprakta bulunan bu maddeler zeytin çeşidini uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.Yaprakta bulunan fenolik ve flavonait
    bileşikler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.Yaprakta 60-90mg/gr oranında oleuropein bileşiği bulunmaktadır.

    ZEYTİN YAPRAĞININ ETKİLİ OLDUĞU DİĞER RAHATSIZLIKLAR VE MİKROORGANİZMALAR

    Kan Şekeri Seviyesini Düzenleme
    LDL Kollestrol Seviyesini Düzenleme
    Antioksidan Etki
    Bronşit
    Soğuk Algınlığı
    Kulak Enfeksiyonları
    Fibromalarya
    Fungal (Mantar) Enfeksiyonları
    Herpes Virüsü
    Salmonella sp.
    Kandidiyasis
    Dizanteri
    Streptococcus sp.
    Kandidiyasis
    Dizanteri
    Streptococcus sp.
    Hepatit A,B,C
    Zatürre
    Cilt Rahatsızlıkları
    Zona
    Romatizmal Hastalıklar


    ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI KULLANIM ÖNERİSİ

    Bir çay kaşığı kuru yaprak, bir bardak sıcak suya konur ve 2-3 dakika demlenmeye bırakılır.. Süzülür ve böylece zeytin yaprağı çayı hazırlanmış olur. Günde 2-3 bardak önerilen dozdur.
     
  2. 4 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Adxixvar
  3. deniz_yildizi

    deniz_yildizi Canımsın.... Üye

    Katılım:
    13 Mart 2008
    Mesajlar:
    630
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ne kadar çok faydası varmış, tşkler canım bilgilendirdiğin içina.s.
     
  4. 15 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Adxixvar
  5. Karpak

    Karpak Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Kasım 2007
    Mesajlar:
    34
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    kurutmadan yapsak olmazmı
     
  6. 17 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Adxixvar
  7. sahil

    sahil Yeni Üye Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    114
    Beğenildi:
    1
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bencede kurutmadan yapsak olmaz mıı???
     
  8. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : Adxixvar
  9. kalinka

    kalinka Üye Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    112
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    bugün ablam almış bu çayı, poşet çay olarak yani.ben ilk defa duydum doğrusu zeytin yaprağından çay olduğunu bilmiyordum.yararları nedir diye baktığımda direk kk sitesini gördüm ama çok bilinen veya içilen bir çay değil sanırım ki pek yorum yapılmamış.
     
  10. 4 Aralık 2010
    Konu Sahibi : Adxixvar
  11. ema1

    ema1 Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr Pro Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    10.929
    Beğenildi:
    1.062
    Beğendikleri:
    685
    Ödül Puanları:
    113
    Annem içememiş tadı çok kötü imiş
     
  12. 8 Kasım 2012
    Konu Sahibi : Adxixvar
  13. zuzu08

    zuzu08 yakışıklı erkegim Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2008
    Mesajlar:
    1.195
    Beğenildi:
    135
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    63
    konu açılalı 2 sene kadar olmuş ben içiyorum içemeyen ler içine 2-3 tane karanfil atsın tadı daha güzeloluyo öyle :)
     
  14. 8 Mart 2013
    Konu Sahibi : Adxixvar
  15. cikolatalikiz

    cikolatalikiz Yeni Üye Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2013
    Mesajlar:
    22
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Çok yararı varmış gerçekten en yakın zamanda denemek lazım bunu :-)
     
  16. 8 Mart 2013
    Konu Sahibi : Adxixvar
  17. zuhalhal

    zuhalhal Yeni Üye Üye

    Katılım:
    2 Mart 2013
    Mesajlar:
    12
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Daha önceden duymuştum. Mutlaka deneyeceğim :) Sağol bilgi için canım
     
  18. 2 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Adxixvar
  19. azimliyimmm

    azimliyimmm Yeni Üye Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2013
    Mesajlar:
    55
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bilmediğimiz ne çok faydası varmış, dayımın tavsiyesiyle araştırırken buldum bu yazıyı. Çok sağol güzel paylaşım olmuş.