Zeytinyagli Ebegümeci

Konusu 'Zeytinyağlılar' forumundadır ve Elif tarafından 27 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.627
    Beğenildi:
    5.161
    Ödül Puanları:
    438
    [​IMG]



    500 gr ebegümeci
    3-4 dis sarimsak
    Yarim kahve fincani zeytinyagi
    1 limonun suyu
    Kirmizi pulbiber
    Tuz

    EBEGÜMECIYI bol suyla yikayip süzgece alin. Büyük bir tencerede su kaynatin. Daha küçük bir tencereye ebegümecileri alip büyük tencerenin üzerine yerlestirin. Buharda 10 dakika pisirip tencereyi ocaktan alin. ZEYTINYAGI, limon suyu, tuz, kirmizi pulbiberi bir kapta karistirip sos hazirlayin. Ebegümeciyi servis tabagina alip üzerine sosu gezdirin ve servis yapin. SEFIN NOTU: Otlari genel olarak benmari usulü buharda haslayin. Öncelikle otu üzerine koydugunuz büyük tenceredeki suyun iyice kaynamis olmasina dikkat edin. Otun renginin parlak olmasi için üzerini kapakla kapatmayin. Sürekli kontrol ederek yumusadiginda ocaktan alin. Haslanmis ebegümeciyi sarimsakli yogurtla da servis yapabilirsiniz. Üzerine zeytinyagi ve kirmizi pulbiber serpebilirsiniz. EBEGÜMECI Anadolu’nun her yöresinde farki isimlerle bilinir ebegümeci. Abem gümeci, ilmik, kazan karasi, gömeç, pencer, saracak gibi isimler alir yetistigi yerlerde. Kimi zaman solunum yollari rahatsizliklarina çare oldugu varsayilarak çay seklinde tüketilir. Halk hekimliginde mide ve bagirsaklari temizlemek için günde bir kere çay seklinde tüketilmesi önerilir.
     
  2. 27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  3. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.627
    Beğenildi:
    5.161
    Ödül Puanları:
    438
    Ebegümecinin faydaları:
    Çiçekleri şifalı olan, yaprakları da sebze olarak yenilen, kendi kendine yetişen bir ottur. 20-70 cm boyundadır. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda "müsilaj" vardır. Yaprak ve çiçekleri taze iken kullanılır.
    Kullanıldığı yerler: Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide ve barsaklarin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı giderir. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihablarini giderir. Lapasi, çibanrlarin olgunlaşmasını sağlar. Burun kanamasını durdurur. Diş eti hastalıklarını tedavi eder, mide ağrısını keser.
     
  4. 27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  5. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Ebegumecı buralarda bulunmaz sanırım..:KK43:
    Ne kadar da guzel gozukuyor,sebze yemeklerını o kadar cok sevıyorum kı..
    eEEee artık goz hakkı bıraz yollarsın dımı Elıf ablacıgım:)
    Sevgıler..Paylasım ıcın tsk.