Zeytinyağli Yaprak Sarma

Konusu 'Zeytinyağlılar' forumundadır ve AkdenizHandan tarafından 3 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    3 Haziran 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  1. AkdenizHandan

    AkdenizHandan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    178
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    nefis nefis kızlar asma yaprağının miktarına göre iç malzemeyi azaltabilirsiniz ben yaptım bu ölçülerde yapıyorum kolay gelsin



    1 kg. salamura asma yaprağı - yaprakların mümkün olduğu kadar geniş ve ince olmasına dikkat edin. (pazardan taze yaprak alıp kısa bir süre hafif yumuşayana kadar haşladıktan sonra fazla suyunu alıp poşetleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Salamuradan çok daha güzel sonuç veriyor.)
    4 su bardağı kaynamış su
    1 limonun suyu
    2 çay bardağı zeytinyağı
    İç malzemesi için:
    900 gr kuru soğan
    2 çay bardağı zeytinyağı
    3 paket dolmalık fıstık (3×40 gr.)
    4 su bardağı baldo pirinç
    2 yemek kaşığı kuru nane
    3 tatlı kaşığı karabiber
    2 tatlı kaşığı tuz
    2 tatlı kaşığı tarçın
    1 tatlı kaşığı yenibahar
    1 paket kuş üzümü (40 gr.)
    4 adet kesme şeker
    1 limonun suyu
    1 demet ince kıyılmış dereotu (maydonoz da olur)
    3 çay bardağı kaynamış

    İç malzemesini hazırlamak için öncelikle soğanları zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam edin. Pirinçleri ekleyin, pirinçler hafif beyazlaşana kadar kavurun.
    Kuru nane, tarçın, karabiber, yenibahar, kesme şeker, kuş üzümü, kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edip karıştırın ve bir süre daha kavurmaya devam edin.
    3 çay bardağı kaynar suyu ve limon suyunu ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak demlendirip soğumaya bırakın.
    Bundan sonrası aslında kolay, biraz uzun sürüyor o kadar. Yaprakları 4-5 kez suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün. Fazla suyunu elinizle bastırarak alın.
    Derin ve geniş bir tencerenin altına birkaç yaprak yerleştirin ki dolmalar pişerken dibi tutmasın.
    Her bir yaprağın saplarını koparıp parlak kısmı alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin. (damarlı kısmı yukarı bakacak) En fazla bir dolu tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden ortasına koyup kenarlarını içe kıvırarak sigara böreği gibi sarın. Yaprak ıslak olduğundan kolayca kapanacaktır. Ne sıkı ne gevşek olsun, çok sıkı sararsanız pişerken patlar, gevşek sararsanız da pişince hoş görünmez, ayrıca açılabilir ve içi dışına çıkabilir.
    Sarmaları düzgünce tencereye yerleştirin. İç malzemeniz bitene kadar her yaprağa aynı işlemi uyguladıktan sonra tencereye 4 su bardağı kaynar su, bir limonun suyu ve 2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin. (zeytinyağı sarmalarınızın parlak ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Limon suyu da ekşi bir tat verecektir. İsterseniz limon koymayabilirsiniz.)
    Sarmaların üzerine bir kat yaprak yerleştirin. En üste ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin ki pişerken kımıldamayıp açılmasınlar.
    Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Arada kontrol edip pişme süresini uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz. Yeterince pişmeden suyunu tamamen çekerse az miktar daha kaynar su ekleyebilirsiniz.
    Sarmalarınız pişince tencereden hemen almayın. Henüz sıcakken kapağını kapalı tutup bir gece tencerede oda sıcaklığında bekletin. Bu süre içinde sarmalar demlenecek, tencere içindeki buhar sayesinde yapraklar daha yumuşak olacaktır. Böylece sarmalarınız “kuru” olmaz.
    Ertesi sabah sarmalarınızı servis tabağına dizip isterseniz bir miktar daha limon suyu ve zeytinyağı ile ıslatın, üzerini limon dilimleri ve maydonoz ile süsleyin ve servise kadar buzdolabında soğutun.
     
    Son düzenleme: 3 Haziran 2008
  2. 26 Haziran 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  3. yagmur25

    yagmur25 KAAN & KEREM Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.197
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Benim sarmalarım nedense çok kuru oluyodu bu tarifi deniycem arkadaşım çok sağol ellerine sağlık........
     
  4. 3 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  5. DENXIXZDXIXR

    DENXIXZDXIXR Aktif Üye Üye

    Katılım:
    2 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    251
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    taze yaprak kullanıyorsanız, pişirdiğiniz tencerenin dibine (isteğe göre üzerine de )sarmaları sırlamadan önce tek kat yağlı fırın kağıdı koyarsanız

    sarmalarınız pişince bile yemyeşil kalır..
     
  6. 18 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  7. AkdenizHandan

    AkdenizHandan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    178
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
     
  8. 18 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  9. prometheus

    prometheus Popüler Üye Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.229
    Beğenildi:
    79
    Ödül Puanları:
    108
    Yaprak sarmasını çok severim,çok da güzel sararım ama İstanbul'da pazarda güzel yaprak bulmak çok zor..
    En tazesi bile defter yaptağı gibi,yırtınca çatır çatır ses geliyor..
    Haşlayıp sardığım halde sarmayı tencereye koyunca açılıyor..
    Ben bir oturuşta 2 tencere sararım ama hayatımda böyle kartlamış yaprak görmedim..
    Aaaaah nerde İzmir'in zar gibi incecik yaprakları....
    Paylaşım için teşekkürler..
     
  10. 21 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  11. AkdenizHandan

    AkdenizHandan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    178
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    canım dogru söylüyorsun iyi yaprak bulmak zor ben bandırmadan tanıdıklara salamura sipariş veriyorum gönderiyorlar eger imkanın varsa sende sipariş ver canım
     
  12. 21 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  13. prometheus

    prometheus Popüler Üye Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.229
    Beğenildi:
    79
    Ödül Puanları:
    108
    Canım annem çok güzel salamura yapıyor ama henüz evli değilim kendi arabam yok,bidonla getirmek zor oluyor,oraya gittiğimde bir sarmalık getiriyoum bir tencere de sarıp getiriyorum,ama 2 ay gitmezsem sarma sarma yook..Allah nasib ederse evlendikten sonra benim için de yapar salamura koca bir bidon getiririm ben de evime..
    Çok teşekkür ederim canım ya ne kadar düşüncelisin,sağolasın,emeğine sağlık..
     
  14. 22 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  15. AkdenizHandan

    AkdenizHandan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    178
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    canım insallah güzel bir evlilik yapar mutlu olursun evlenince zaten anneler herseyi düsünürler
     
  16. 24 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  17. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    canim eline saglik ,bende yaprak sarmasi tarifi eklicektim ama sen eklemisin ,bende benim cektigim resmi koyum ,tam olsun:roflol: ,a.s.a.s.a.s.
    [​IMG]
     
  18. 24 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : AkdenizHandan
  19. AkdenizHandan

    AkdenizHandan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Mart 2008
    Mesajlar:
    178
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    tatlım ellerine sağlık hiç dayanamam yaprak sarmasın harika gözüküyor a.s. sende tarifini bizlerle paylaşsana canım a.s.