İngilizce bullying olarak adlandırılan ve dilimize akran zorbalığı olarak geçen bu kavram, bir veya daha fazla öğrencinin, kendilerinden güçsüz öğrencileri kasıtlı olarak rahatsız etmeleri şeklinde gerçekleşen bir saldırganlık türü olarak tanımlanabilir. Burada şiddet, fiziksel olabildiği gibi sözel ya da sosyal şiddet şekillerinde de kendini gösterebiliyor.

Akran Zorbalığı Nasıl Anlaşılır?

Çocuğun okulda zorbalığa uğradığını gösteren bazı işaretler takip edilebilir. Arkadaşları tarafından bir şekilde şiddete maruz kalan çocuk, okula devam etmek istemeyebilir veya yalnız başına okula gitmekten çekinebilir. Eve geldiğinde eşyaları ya da giysileri zarar görmüş, bedeninde ise darp izleri olabilir. Bazı çocuklar bu durumu aileleri ile paylaşırken bazıları da içine kapanır. Bu nedenle çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemeniz ve en ufak bir kaygınızda müdahale etmeniz önerilebilir.

Akran Zorbalığının Yarattığı Problemler

Çocuklukta akran zorbalığına maruz kalan bireyler, kendine güven eksikliği başta olmak üzere pek çok sorunla karşılaşabilirler. Üstelik bu durum yetişkinliğe de etki edebilir. Kendilerine ve diğer insanlara güvenmeyen, sosyal ortamlarda bulunmaktan keyif almayan, ani öfke krizleri yaşayan ya da şiddete meyilli kişiler haline gelebilirler. Uyku ve yeme bozuklukları, genel depresif ruh hali, kaygı ve stres gibi problemler, akran zorbalığına uğrayan çocuk ve yetişkinlerin karşılaşabileceği genel problemlerdir.

Akran Zorbalığına Karşı Neler Yapılabilir?

Çözüm konusunda öncelikle ailenin kendi içinde net bir tavır sergilemesi önemlidir. Şiddete şiddetle karşılık vermenin bir çözüm olmadığını aile benimsemeli, çocuğa da bu noktada destek vermelidir. Şiddet gören çocuğun ailesinin, okul ve rehberlik servisi ile görüşmesi, hatta şiddeti uygulayan çocuk ya da çocukların aileleri ile bir araya gelinmesi de önemli adımlardandır.
Aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerin durumdan haberdar olup zorbalık karşısında net bir tavır sergilemesi gerekir. Zorbalık karşısında durmamak, davranışın tekrarlanmasına sebep olabilir. Bu nedenle yetişkinlerin bu konuya karşı duyarlı davranması gerekir. Ayrıca zorbalığa maruz kalan ve şiddeti uygulayan çocukların psikolojik destek alması da şiddete başvurmanın alında yatan nedenin bulunması ve bu durumla nasıl baş edileceği konusunda yardımcı olabilir.

Kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne/