Bebeklerime isim koyarken, ilk farkettiğim şey, öncelikle ne kadar çok kişiden hoşlanmadığım olmuştu. 🙂 İsim koymak, gerçekten zor iş ama çok zevkli. Sadece bir kaç noktayı hesaba katarsanız, daha da kolay olacağı kesin… 

  1. Sır olarak saklamayı bir düşünün: Çevrenizdeki çok az kişi, bebeğiniz doğduğu zaman ismini söylediğinizde, “Bizim okulda bu isimli sümüklü bir kız vardı, hep iki sıra sümükle dolaşırdı!” demeye cesaret edebilir. J Fakat bebeğiniz hala karnınızdaysa, bunu söylemekte bir problem görmeyebilirler. Genel olarak, fikrinizi hemen değiştirmeseniz bile, o çok sevdiğiniz isim, artık farklı şeyler çağrıştırabilir. O yüzden doğana kadar kimseyi söylememeyi düşünebilirseniz.
  2. Sesli olarak söylemeyi deneyin: “Ardaaaa, buraya gel…” “Perçeeeemmm, gel kızım…” Tekrarlayın, talim yapın, deneyin. Sonra bunu, sesinizi daha da yükselterek ve 30 kere üst üste tekrarlayın J Eğer hala içinize siniyorsa, o zaman tamamdır.
  3. En sevdiğiniz isimleri bir kerede kullanmayın: Eğer bebeğinize iki isim verecekseniz, aklınızda bulunsun. Aynı cinsiyetten bir kardeş daha geldiğinde o zaman pişman olabilirsiniz. Elbette ilk bebeğinizse, bunu uygulaması biraz zor olabilir, anlıyorum.
  4. İngilizce’de kulağa nasıl geldiği önemli değil: Yurt dışında okur, belki orada çalışır diye şimdiden sevdiğiniz isimleri elemeyin. Bir kısmını kısaltıyorlar, uzatıyorlar, sonuçta çocuğunuzun da kabul edeceği bir versiyon mutlaka bulunuyor.
  5. Ünlülerin isimlerinden etkilenmeyin: Bebeğinizin ismini ne koyarsanız koyun, ismini de çok seveceksiniz elbette. Ama ünlülerin sağı solu belli olmaz- kalkar da çok abuk subuk bir şey yaparsa, o zaman bebeğinizin ismini duyanlardan büyük çoğunluğu, o ünlüyü zikredecek, siz de 10. defadan sonra sinir olacaksınız.
  6. İki isim arasında kaldıysanız bebeğinizi görmeyi bekleyin: Bu iyi bir fikir olabilir- çok sevdiğiniz iki isim arasında karar veremiyorsanız, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bir tanesi içinizden mutlaka geçecektir…Bana güvenin.
  7. Farkı olmak için işleri zorlaştırmayın: İsim koyarken, karnınızı tatlı tatlı tekmeleyen küçük meleğinizin, ileride yolunun mutlaka bir vergi idaresine düşeceğini gözönünde bulundurun derim. Özellikle bilinen bir ismin farklı dizilişinde (Kayra-Karya,vb) yazım ve hitap hatalarından dolayı, ileride epey bir ah alabilirsiniz J
  8. Kimsenin telif hakkı yok: Hep aklınızdaki bir ismi, en yakın arkadaşınız kendi bebeğine mi koydu? Ya da tam tersi? Boşverin. O isimdeki ilk iki kişi onlar olmayacak. Gerçekten istediğiniz isimse, vazgeçmeyin.

Kaynak: hepsiburada.com / IŞIL KONAKÇI