Sonbaharın iyiden iyiye kendini göstermeye başlamasıyla grip sezonu da açıldı. Peki, emziren anneler grip salgınına yakalandıklarında ne yapmalılar? Emzirmek hem anne hem de bebek için çok önemli bir süreç. Bu süreçte annenin kendi sağlığını koruması bebeğin sağlığını korumak kadar önemli. Anne sütünün, bebeği her türlü hastalıktan koruduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir gerçekken annelerin grip olduklarında bebeği emzirmeye devam edip etmemesi, akıllarda bir soru işareti bırakabiliyor.

Emzirmeye Devam

Bilinenin aksine birçok uzman, annelerin gribe yakalandığında önlemlerini alıp emzirmeye devam etmeleri gerektiğini savunuyor. Anne sütü, içerisinde barındırdığı zengin anti-viral ve anti-bakteriyel maddeler sayesinde bebeği hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor. Grip gibi salgın hastalıklar, anne sütünden ziyade havadan damlacık yolu ve yakın temasla bulaşıyor. Bu noktada annelerin önlemlerini alarak bebeği emzirmeye devam etmeleri, ancak yakın temas kurmaktan kaçınmaları şiddetle tavsiye ediliyor. Üstelik annesi grip olduğu halde emzirilmeye devam edilen bebeklerin, üst solunum yollarında oluşan bulaşıcı hastalıklardan korunma şansları da yükseliyor.

grip_emzirmek

Alınabilecek Önlemler

Anneler grip olduklarında hastalığı bebeğe bulaştırmamak için maske kullanabilirler. Özellikle emzirirken maske kullanmaya özen göstermeli ve yarım saatte bir bu maskeyi değiştirmeliler. Göğüs ucunun temiz olduğundan mutlaka emin olmalılar. Maske kullanmadıkları esnada nefeslerini bebekten uzak tutmaları, bebeğin yüzüne hapşırıp öksürmemeleri çok önemli. Aynı zamanda annelerin sık sık ellerini yıkamaları ve içine hapşırıp öksürdükleri mendilleri hemen o an çöpe atmaları gerekiyor. Bu süreçte anne dahil bebeği kimsenin öpmemesi çok önemli. Aynı zamanda hava koşulları ne olursa olsun bebeğin odası dâhil tüm ev, gün içinde birkaç kez havalandırılmalı.

İlaç Kullanımı

Emziren annelerin doktorlarına danışmadan ilaç kullanmamaları gerekir. Eğer doktor öneriyorsa bazı ilaçların kullanımı mümkündür. Şayet anne emziremeyecek kadar hasta durumdaysa sütünün göğüs pompası ile biberona sağılması ve bebeğe verilmesi, bebeği hastalıktan korumak için son derece önemli ve gereklidir.

Annenin Beslenmesi

Gribe yakalanan anneler, beslenmelerine de çok dikkat etmeli. Emzirdiği için hali hazırda çok fazla sıvı tüketmeye, vitamin ve minerale ihtiyaç duyan anneler bu süreçte gribe yakalandıklarında normal beslenmelerine daha fazla sıvı, bitki çayı ve vitamin eklemeliler. Protein tüketimi süt kalitesi için önem arz ettiğinden asla unutulmamalı. Aynı zamanda anne, bebeği emzirmediği zamanlarda dinleniyor olmalı. Eğer anneler bu süreçte dinlenmezlerse hastalığın süresi uzayabilir ve bu da bebeğe hava yoluyla bulaşma ihtimalini arttırabilir. Kendi sağlığına dikkat eden ve bebeğini emzirmeye devam eden anneler, grip sürecini bebeklerine bulaştırmadan kolayca atlatabilirler.