üşük gebeliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanmasıdır. Genellikle ilk 3 ayda olmaktadır. Sağlıklı bayanlarda dahi karşılaşılabilecek bir durumdur ve bu nedenle düşük yapan bir bayan bunu dünyanın sonu olarak görmemeli, doğanın gerektirdiği bir durum olarak kabullenmelidir. Gerçekten yapılan araştırmalar göstermektedir ki yapılan düşüklerdeki kaybedilen bebeklerin çoğunluğu anormal bebeklerdir. Yani anormal bebekler düşmektedir.

Zaten yaşaması mümkün olmayan çocukların bu şekilde kaybedilmesi aslında doğanın bir kuralıdır ve bu şekilde sağlıklı bireyler oluşmakta ve gelişmektedir. Ayrıca enfeksiyonlar, travmalar, bazı kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma, çeşitli kimyasal maddelerde düşüğe neden olabilmektedir. Düşük yapan bir bayan yada adet gecikmesi olup da şiddetli kanaması olan bir bayan hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve muayene olmalıdır.

Düşük tam olarak gerçekleşebileceği gibi bazen rahim içinde gebeliğe ait zar vb. parçalar kalabilmekte ve bunlar ileride enfeksiyon, fazla kanama, yapışıklık oluşumu, adet düzeninin bozulması hatta çocuk olmasının engellenmesi gibi problemler oluşturabilmektedir. Eğer parça kalması mevcutsa mutlaka kürtaj işlemiyle bu parçalar uzaklaştırılmalı ve gerekli ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Bilinmesi gereken bir konuda düşük yapıldıktan sonra yada kürtajdan sonra ne zaman tekrar gebe kalınabileceğidir. Eskiden yeni bir gebelik için en az 6 ay beklenmesi önerilirdi ama günümüz bilgileri göstermektedir ki ek bir problem yoksa ve her hangi bir komplikasyon gelişmemişse bir sonraki adet bitiminden itibaren yeni bir gebelik düşünülebilir.

Kürtaj işlemi ise tıbbi bir zorunluluktan dolayı yada eşler daha fazla çocuk istemiyorsa gebeliğin sonlandırılması işlemin verilen addır. Eğer bu işlem çiftlerin isteği doğrultusunda yapılıyorsa en fazla gebelik 10 haftalık olmalıdır. Çünkü ülkemizde 10 haftadan sonra isteğe bağlı kürtaj yapılması yasal değildir.

Eğer boş gebelik, ölü yada anormal bebek gibi tıbbi bir endikasyon varsa o zaman bu süre aşılabilmektedir. Özellikle anormal bebeklerin tahliyesi içinde bunu belgeleyen ve konunun uzmanları tarafından onaylanmış bir rapor olması gerekir. Kürtaj sonrası da düşükteki benzer tedaviler uygulanır ve bir sonraki adet bitiminden sonra ilişkiye girilebilir ve isteniyorsa gebe kalınabilir.