Cinsellik doğum öncesi başlayıp ömür boyu devam eden, yalnızca cinsel organları değil tüm bedeni ve aklı içeren bir durumdur. Cinsellik insanların değerleri, duyguları, kişilikleri, fiziksel görünümleri ve içinde yaşadıkları topluma göre şekillenen bir kavramdır. Yani cinsellik insanın olmazsa olmazıdır diyebiliriz.

Cinsellik hem çok yasaklanan hem çok merak edilen, bir yandan utanılan biryandan övünülen, çok konuşulan ama çok az bilinen bir konudur. Doğru bilgilendirmeye ihtiyaç olan önemli bir konudur. Cinsel sorunlar, insanları en fazla mutsuz eden sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Cinsel sağlığın bozulması hem fiziksel sağlığı bozmakta hem de gerek kadın gerekse erkekte halkalar halinde ruhsal sağlığın ve ardından aile sağlığının ve sosyal sağlığın bozulmasına yol açmaktadır.

mutlu_cinsellik

Mutlu ve doyurucu cinselliğin ön koşulu, karşılıklı saygı ve eşler arası etkin iletişim ve paylaşımdır. Mutlu bir cinsel yaşam için ilişki karşılıklı güven, dürüstlük, açıklık, paylaşım ve saygı üzerine temellendirilmelidir.

Doyumlu bir cinsellik, öncelikle bireyin kendi bedenini tanıması ile mümkündür. Bireyin, cinsel haz noktalarını fark etmesi ve bunu cinsel eşiyle paylaşmaktan kaçınmaması mutlu bir cinsel ilişki yaşamasını sağlar. Cinselliğin nasıl yaşanacağına dair ayrıntılarda (anal, oral sevişme gibi) çiftlerin ortak kararı olmalı ve her iki tarafın istek, onay ve rızası ile gerçekleştirilmelidir. Hiç kimse hoşlanmadığı bir cinsel davranışı yaşamak ya da sürdürmek zorunda değildir. Kadının doyumlu bir cinsel ilişki yaşayabilmesi (orgazma ulaşması) için ön sevişmeye yeterince zaman ayrılması gereklidir. İstenmeyen gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık kaygısı, özellikle kadının mutlu ve doyumlu cinsellik yaşamasını engeller. Çift, bu konuda önlemlerini önceden almış olmalıdır.

Mutlu ve doyumlu bir cinsellik için kişiler birbirlerine karşı sorumlu davranmalı, mahremiyete ve kişisel hassasiyetlere önem verilmelidir. Karşılıklı sevgi, saygı ve güvene dayanan bir ilişkide, cinsellik her iki cinsel eş için daha doyumlu olabilmektedir. Cinsel birleşme için uygun zaman ve ortam seçilmelidir. Güvensiz ortamlarda kadının doyum sağlaması güçtür. Çünkü kadın, cinselliğe daha fazla toplumsal kaygılarla yaklaşır ve yine cinsel haz duyabilmesi için tüm duyu organlarının ve beynin buna hazır olması gereklidir. Çift, cinselliğe ilişkin mitleri (yanlış inanışları) ve toplumsal değerleri, birlikte konuşarak ve paylaşarak aşmaya çalışmalıdır.

Cinselliğin insan sağlığındaki öneminin daha iyi anlaşılması ve cinselliğin yaşamdaki yerinin artması ile cinsel estetik kaygılar artmıştır. Kişinin cinsel mutluluğu ve cinsel başarısı üzerinde olumlu etki sağlayan cinsel estetik işlemler daha fazla talep edilmekte hastalar ve hekimler tarafından daha fazla tavsiye edilmektedir. Kendi cinsel organlarını tanıyan, beğenmeyen ve sorunlarını fark eden kadınlar bunların çözümü için gerekli ameliyat veya diğer tedavilere büyük ilgi göstermektedirler. Cinsel açıdan kendini daha güvende hissetme, daha rahat bir sosyal hayat isteği nedeniyle kadınlar ve erkekler cinsel organlarında değişiklik yapmak isteyebilmektedirler. Cinselliği azaltabilecek fiziksel sorunların estetik cerrahi işlemler ile ortadan kaldırılması mutlu ve doyumlu bir cinselliğe katkı sağlamaktadır.

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU tarafından yazılmıştır.