Cinselliğin en önemli bileşeni olarak görülen öpüşmenin, cinselliğe ne kattığı ve kadınlar ile erkeklerin bu eyleme yaklaşım farklılıklarını anlatan Psikolog Mahmut Şefik Nil, yapılan bir araştırma üzerinden bilgiler aktardı.

1041 üniversite öğrencisi üzerinde öpüşme hakkında araştırma yapan bir grup psikoloğun değerlendirmelerine göre; katılımcılar daha önce çekici bulmadıkları birini ilk öpüşmeden hemen sonra çekici bulmaya başladıklarını ifade etmişlerdir. Araştırmacılardan Gallup; iki insanı romantik olarak birbirine bağlayan çok fazla faktör olsa bile öpüşmenin, özellikle ilk öpüşmenin asla vazgeçilmeyecek bir şey olduğunu ifade eder.

Kadınların öpüşmeye yüklediği anlam

Aynı araştırma kadınlar ve erkeklerin, öpüşmeyi nasıl algıladıkları hakkında da önemli farklılıklar gösterdiklerine işaret ediyor. Erkekler ayrılırken, cinsel haz almak için ya da arabuluculuk yaptıklarında öpüşme eğiliminde olurken; kadınlar ilişkilerinin nasıl gittiğini görmek ve ilişkinin gerçekliğini ve değerini anlamak için öpüşme eğilimindeler.

Erkekler hangi tür öpüşmeden hoşlanıyor?

Kadınlar, erkeklere nazaran öpüşme konusunda çok daha ısrarcı davranmakla kalmıyor, öpüşme olmadan gerçekleşen cinsel yaşantılara girmek istemiyorlar, reddediyorlar. İlginç olan ise erkeklerin bir kısmının, öpüşme olmayan cinselliği tercih ettiklerini ifade etmeleri. Kadınlara nazaran daha fazla sayıdaki erkek iyi öpüşmeyen biri ile de seks yapabileceklerini ifade ediyorlar. Buna rağmen erkekler dillerini kullanarak ya da dudakları aralayarak öpüşme başlatmaktan daha fazla hoşlanıyorlar. Araştırmacılar bunun nedenini erkek tükürüğünde daha fazla bulunan ve cinsel isteği artıran bir hormon olan testeronun varlığı ile açıklıyorlar.

Psikolog Gallup, öpüşmenin kur yapma ritüelinin bir parçası olarak evrimleştiğini vurguluyor. İki insanın öpüştüklerinde oldukça zengin ve karmaşık kimyasal, dokunsal ve duruşsal ipuçlarını barındıran bir bilgi aktarımında bulunduklarını ifade ediyor. Bu bilgi aktarımının harekete geçirdiği mekanizma ise evrimsel olarak üremek için uygun olmayan bireylerin tanınmasını ve onlardan uzak durulmasını sağlıyor.

Ön sevişme neden kadınlar için önemli?

Cinsel yaşantılar sağlıklı insan davranışının doğal bir parçası. Ancak kadın ve erkeğin fizyolojik ve ruhsal yapıları nedeniyle farklılıklar gösterdiği de bir alan. Erkekler, kadınlara göre çok daha hızlı uyarılıp tatmin olabiliyorken kadınlar için durum daha farklı. Bu nedenle kadınlar tatmin olabilmek için ön sevişme adını verdiğimiz erotik temaslara erkeklerden daha çok ihtiyaç duyuyor.

Bu ihtiyaç nedeniyle öpüşme cinsel yaşamın sağlıklılığı için vazgeçilmez olarak görünüyor. Öpüşme eylemi sadece dudakların bir başkasının dudağı ile birleşmesi değil duygusal ve erotik derinliği artıran bir eylem olarak öne çıkıyor. Sadece dudaklar değil gövdenin erojen bölgeler adı verilen uyarılmaya yatkın alanları da öpüşme yolu ile uyarılabiliyor.

Sağlıklı ve karşılıklı cinsel yaşantılar sırasında tüm beden cinsel organ haline gelir. Beş duyu organının algıladığı her uyaran erotikleşiyor olsa da insanlar sıklıkla ellerini ve dudaklarını çok daha etkin bir şekilde kullanma eğiliminde olurlar. Okşama ve öpüşme yolu ile bedenin tamamı cinsel eyleme katılmış olur. Böylelikle iki taraf da hem sevilmeyi hem de sevmeyi birbirlerinde yeniden yaşamış olurlar.