Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Ece Hattat vajinal ve klitoral bölgedeki duyumların azalmasının cinsel uyarılma, orgazm mekanizmalarını zorlaştırdığını, cinsellikten zevk alamama şikayetini ortaya çıkarttığını söylüyor.

Dr. Hattat’ a göre vajinal ve klitoral bölgedeki duyumların azalmasına yol açan pek çok neden bulunuyor. Hormonsal dengesiz veya eksiklikler, diyabet, MS gibi altta yatan hastalıklar, doğum veya menopoz, kullanılan ilaçlar, geçirilen travma veya ameliyatlar vajinal ve klitoral bölgedeki hislerin azalmasına sebep olabiliyor. Cinsel uyarılma bozukluğu yaşayan kadınlarda da bu duruma neden olabilecek organik, psikolojik, ilişkiye dair faktörler araştırıldıktan sonra kişiye uygun bir tedavi planı uygulanıyor.

İşte bu noktada vajinal ve klitoral bölgedeki duyumsal seviyeyi objektif olarak ölçmek çok büyük önem kazanıyor. Artık uluslararası tedavi protokolleri düzenlenirken, öncelikle Biothesiometre ölçümü ile vajinal ve klitoral bölgedeki duyumsal seviyeyi tespit etmek gerekiyor. Dr. Hattat kadın hastalarda objektif olarak bu seviyeyi tespit eden Biothesiometre sonuçlarını yorumlayarak tedavi sürecinizde gerekli düzenlemeleri yapmanın çok önemli olduğunu belirtiyor.Tabii cinsel uyarılma sorunu yaşayan kadınlarda orgazm veya istek problemi de görüldüğünden birden fazla tedavi gerekebiliyor.

Tedavide bazı lokal veya sistemik hormon tedavileri, damarsal ilaçlar kullanılabiliyor.  Risk faktörleri azaltılıyor, altta yatan sağlık problemleri tedavi ediliyor.  Sosyo-kültürel faktörler, ilişki sorunları veya depresyon-kaygı-performans endişesi gibi nedenler terapi ile tedavi ediliyor. Partnerle iletişim uyarılma sorunlarında önemli.  Kadınların cinsel sorunları olduğunda mutlaka eşleriyle konuşması gerekiyor. Amaç her zaman cinselliğin kalitesini, tatmin seviyelerini arttırmak dolayısıyla hayat ve ilişki kalitesini düzeltmektir. Kadının kendisine neyin zevk verdiğini öğrenmesi, kendi cinselliği ile barışık halde olması ve partneri ile iletişimde olması da tedavi açısından gereklidir.
Her seferinde orgazm olmak şart mıdır?Kadınlarda her seferinde orgazm olmak bir zorunluluk değildir.  Bunu zorunluluk gibi gören ve bu beklenti içinde olan kadınlarda bir kere orgazm sorunu oluşursa bu beklenti nedeniyle performans endişesi yaratabilir.  Bu da orgazm sorununu ilerletebilir.  Orgazm cinsel ilişkinin fiziksel, duygusal ve ruhsal tatmin hissini ifade eden bir durumdur.  Ancak her seferinde yaşanmasını beklemek yanlış olabilir.  İnsanların organik, psikolojik durumu, cinselliğe hazır olmayan ruh hali, iyi konsantre olamama, cinsellik sırasında heyecanlarını yok eden bir olay yaşanması gibi faktörler nedeniyle cinsel ilişki sırasında bazen orgazm yaşanmayabilir.  Orgazm olmadığında “hiç iyi bir cinsellik değildi” anlayışı doğru değildir.
Orgazm olamayan bir kadın ne zaman doktora başvurmalı?Dönemsel olarak bahsettiğimiz faktörler nedeniyle orgazm sorunu yaşanabilir.  Ancak bu problem ısrarlı bir şekilde devam ediyorsa tedavi için mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Uyarılma sorunları orgazm problemlerine yol açar mı?Hazırlayıcı faktör olarak uyarılma eksikliği, ağrı problemleri orgazm problemine yol açabilir.  Biz zaten kadın cinselliğinde birden fazla problemin bir arada görüldüğünü görüyoruz.  Cinsel uyarılma bozukluğu tekrarlayan şekilde ya da sürekli biçimde cinsel uyarılara cevabın olmaması ve/veya yeterli vajinal kayganlığın devam ettirilememesidir. Bu durum aslında fiziksel uyarılma eksikliğinden değil, daha çok uyarılmanın kişisel olarak algılanamaması ile ilgilidir. Bazı durumlarda kadında vajinal kayganlık yani lübrikasyon oluşsa da hiçbir cinsel uyara karşı cinsel heyecan ve zevk hissi oluşmaz.  Bazen de kadın cinsel olarak uyarıldığını hissetse de vajinal lübrikasyon veya vajinal dokularda kanlanma artışı gibi cinsel uyarılma belirtileri oluşmaz.  Yani kadın dokunsal, görsel, işitsel veya zihinsel uyarılardan heyecan duyar ama vücudu buna yanıt vermez.

Tabii bazı durumlarda biz bu iki durumu birden yaşayan kadınlar da görüyoruz.  Yani kadın ne heyecan ve uyarılma hissini yaşıyor ne de vajinal olarak uyarılara cevap gösteriyor.  Bu durumda da orgazm da olamıyor.